Υπεγράφη η διάθεση πίστωσης 1,2 εκατ. ευρώ για την ηλεκτροδότηση της Σπιναλόγκας

12:19 π.μ. - Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019
12:07 π.μ. - Δευ, 15/19/2019
Image: Υπεγράφη η διάθεση πίστωσης 1,2 εκατ. ευρώ για την ηλεκτροδότηση της Σπιναλόγκας

Τη διάθεση πίστωσης 1.200.000 € για την εκτέλεση του έργου «Ηλεκτροδότηση νήσου Σπιναλόγκας» υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, υλοποιώντας παλαιότερη δέσμευσή του για χρηματοδότηση

Τη διάθεση πίστωσης 1.200.000 € για την εκτέλεση του έργου «Ηλεκτροδότηση νήσου Σπιναλόγκας» υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, υλοποιώντας παλαιότερη δέσμευσή του για χρηματοδότηση. Το έργο συζητείται εδώ και πολλά χρόνια και επιτέλους ύστερα από την απόφαση αυτή παίρνει το δρόμο προς την πραγμάτωση.
 
Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Αγίου Νικολάου και ως διευθύνουσα Υπηρεσία υποδεικνύεται η Διεύθυνση Μελετών του Δήμου, προϊσταμένη δε αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου.
 
Τη μελέτη είχε εκπονήσει η ΔΕΗ, που είχε προϋπολογίσει και το κόστος και η πίστωση αυτή θα προσαρμοστεί ανάλογα με το χρηματικό ποσό που θα προκύψει από την εργολαβία που θα ανατεθεί, βάσει της σύμβασης που θα υπογραφεί.
 
Πόντιση καλωδίου
 
Με αφορμή τη απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης, για τη διάθεση της παραπάνω πίστωσης για το έργο, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ: «Υλοποιείται η δέσμευση που είχε αναλάβει ο Περιφερειάρχης Κρήτης για χρηματοδότηση συνολικά της ρευματοδότησης της Σπιναλόγκας, μετά την υπογραφή της απόφασης για διάθεση πίστωσης 1.200.000 € από τη ΣΑΕΠ002 της Περιφέρειας Κρήτης του έτους 2019. Αφορά την πόντιση καλωδίου, σύμφωνα με τη μελέτη που είχε συντάξει ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) με προϋπολογισμό περίπου 900.000 € με επιπλέον δαπάνη για την κατασκευή δύο οικίσκων, στην αφετηρία (Πλάκα) και στο τέρμα (Σπιναλόγκα) του ποντισμένου καλωδίου.
 
Ύστερα και απ’ αυτή την εξέλιξη, πιστεύω ότι το έργο αυτό, εν όψει της ένταξης της Σπιναλόγκας στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα, που θα βοηθήσει συνολικά στη σωστότερη ανάδειξη και προβολή του μνημείου, αλλά και στην καλύτερη διαμόρφωση υποδομής και την οργάνωση δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων στο νησί, οι οποίες θα συνάδουν με τη σημασία, το κύρος και τις ανάγκες του», είπε ο κ. Ζερβός.
 
Ο Δήμαρχος μάλιστα απέστειλε άμεσα επιστολή προς τη Διεύθυνση Περιφέρειας Νήσων του ΔΕΔΔΗΕ, για να επικαιροποιήσει τον προϋπολογισμό του έργου, αφού η τελευταία κοστολόγηση είχε γίνει το 2016.
 
Σύμφωνα με το σχετικό Τεχνικό Δελτίο, φορέας χρηματοδότησης του έργου είναι το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με ειδικό φορέα χρηματοδότησης την Περιφέρεια Κρήτης. Εντάσσεται δηλαδή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
 
 
anatolh.com