«Υπατία»: Νέο κύμα κακοκαιρίας σαρώνει την χώρα

9:29 π.μ. - Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2019
09:09 π.μ. - Κυρ, 01/29/2019
Image: «Υπατία»: Νέο κύμα κακοκαιρίας σαρώνει την χώρα

Η επιδείνωση αναμένεται να ξεκινήσει από τα δυτικά με σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια-παράκτια και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας

Η επιδείνωση αναμένεται να ξεκινήσει από τα δυτικά με σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια-παράκτια και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, πρόσκαιρα σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο, αλλά ακόμα και στα πεδινά της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης.
 
Ο «Τηλέμαχος» αποχωρεί αλλά ένα νέο, ακόμα δριμύτερο κύμα κακοκαιρίας κάνει την εμφάνισή του από σήμερα Τετάρτη σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για την «Υπατία», η οποία θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τα κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα και τους θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
 
Η επιδείνωση αναμένεται να ξεκινήσει από τα δυτικά με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια-παράκτια και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, πρόσκαιρα σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο, αλλά ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης. Έως το απόγευμα τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Από το μεσημέρι στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στην Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
 
Παράλληλα, στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους. Στην Αττική αναμένονται βροχές από το μεσημέρι και χιόνια στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για εκδήλωση καταιγίδων από το απόγευμα. Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν χιονοπτώσεις από τις πρωινές ώρες.
 
 
 
Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Τετάρτη:
 
Αττική
 
Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα δυτικά θα αυξηθούν αναμένονται για αύριο στην Αττική. Από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές, ενώ αργότερα πιθανώς να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα νότιοι νοτιοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 2 έως 12 βαθμούς Κέλσιου.
 
Θεσσαλονίκη
 
Καιρός με νεφώσεις, με ασθενείς βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και από το απόγευμα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια, προβλέπονται για αύριο στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά – ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα) που τη νύχτα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 2 έως 5 βαθμούς Κέλσιου.
 
Μακεδονία, Θράκη
 
Νεφώσεις με τοπικές βροχές από τα δυτικά και από αργά το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια – παραθαλάσσια, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές τη νύχτα αναμένονται στη Θράκη. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά και πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα). Σύμφωνα με την ίδια πρόγνωση, οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, ενώ βαθμιαία θα γίνουν νότιοι, νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από -07 (μείον 07) έως 8 βαθμούς Κέλσιου, ενώ στη Δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
 
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
 
Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές προβλέπει για αύριο στα Νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις αναμένονται κατά τόπους πυκνές στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και πρόσκαιρα σε περιοχές της Ηπείρου με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα).
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, νοτιοδυτικοί 5 με 7 βαθμιαία στο Ιόνιο 8 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ στα Βόρεια.
 
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 2 έως 14 βαθμούς Κέλσιου. Στην ήπειρο κατά τόπους αναμένεται να είναι 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.
 
Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
 
Νεφώσεις, βαθμιαία τοπικές βροχές και μετά το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια, κατά τόπους ισχυρές στα νοτιά, προβλέπονται για αύριο στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα ορεινά και πρόσκαιρα στα ημιορεινά της Θεσσαλίας, κατά τόπους πυκνές μέχρι τις απογευματινές ώρες.
 
Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. από το μεσημέρι 6 με 8 και βαθμιαία στα ανατολικά και νοτιά τοπικά 9 μποφόρ.
 
Η θερμοκρασία εκτιμάται να είναι από μείον 6 έως 12 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
 
Κυκλάδες και Κρήτη
 
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην Κρήτη με ασθενείς βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται για την Τετάρτη. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και από τα δυτικά θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές.
 
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6, βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και στις Κυκλάδες από το απόγευμα τοπικά 9 μποφόρ.
 
Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από 02 έως 15 βαθμούς Κέλσιου.
 
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
 
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες προβλέπονται για αύριο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από το απόγευμα της Τετάρτης αναμένονται τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές από τις βραδινές ώρες.
 
Οι άνεμοι στα Δωδεκάνησα θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι σε νότιους νοτιοδυτικούς 6 και το βράδυ 7 με 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα είναι νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6, βαθμιαία 7 με 8 και από το μεσημέρι 9 μποφόρ.
 
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 13 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
 
Ζάκυνθος
 
Νεφώσεις με βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, προβλέπονται για την Τετάρτη στη Ζάκυνθο.
 
Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 7 και από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από 5 έως 12 βαθμούς Κέλσιου.
 
 
in.gr