Unlock στα Χριστούγεννα - Aνοίγουν καταστήματα επιστρέφουν προϊόντα στα σούπερ μάρκετ

8:11 π.μ. - Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020
08:12 π.μ. - Πέμ, 03/11/2020
Image: Unlock στα Χριστούγεννα -  Aνοίγουν καταστήματα επιστρέφουν προϊόντα στα σούπερ μάρκετ

Επιστρέφει, αν και εν μέσω lockdown που οδεύει ολοταχώς σε νέα παράταση, το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα

Η κυβέρνηση φαίνεται πως θα λάβει την απόφαση να ανοίξουν τα εποχικά καταστήματα και τα μαγαζιά που πωλούν παιχνίδια ενώ ταυτόχρονα θα επιστρέψουν τα στολίδια αλλά και τα παιχνίδια στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Για το άνοιγμα των σχολείων, ο πρωθυπουργός λίγο πριν ανακοινώσεις, έριξε το «μπαλάκι» της απόφασης στην επιτροπή των λοιμοξιολόγων.

Επιστρέφει αν και εν μέσω lockdown που οδεύει ολοταχώς σε νέα παράταση, το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Η κυβέρνηση φαίνεται πως θα λάβει την απόφαση να ανοίξουν τα εποχικά καταστήματα και τα μαγαζιά που πωλούν παιχνίδια ενώ ταυτόχρονα θα επιστρέψουν τα στολίδια αλλά και τα παιχνίδια στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Σε μία προσπάθεια τουλάχιστον να μην λείψει η Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα ακόμη και εν μέσω lockdown η κυβέρνηση έχει καταρτίσει σχέδιο και φαίνεται να ανακοινώνεται από τον ίδιο των πρωθυπουργό αύριο το άνοιγμα καταστημάτων που πωλούν εποχικά είδη αλλά και τα καταστήματα παιχνιδιών.

Παράλληλα στα σούπερ μάρκετ θα επιτραπεί η πώληση των ειδών που εμπορεύονται τα παραπάνω μαγαζιά από την στιγμή που πλέον θα τίθεται ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων φαίνεται να ξετυλίγεται αύριο σε ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό του μήνυμα στον Ελληνικό λαό ενώ θα αναφερθεί και στα μέτρα που θα ισχύσουν καθ΄όλη την διάρκεια των εορτών και τουλάχιστον μέχρι ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Η απόφαση να ανοίξουν οι παραπάνω επιχειρήσεις φαίνεται να είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση αφού αν χαθεί η Χριστουγεννιάτικη περίοδος θα τις οδηγήσει σε σίγουρο λουκέτο. Το άνοιγμα θα γίνει με την λήψη αυστηρών μέτρων και οι πελάτες θα προσέρχονται σε αυτά με την μέθοδο των ραντεβού.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε χθεσινή ανοικτή συζήτηση στο πλαίσιο του 31ο Greek Economic Summit αναφέρθηκε στην άρση του lockdown,η οποία όπως τόνισε θα γίνει μόνο μετά τον εμβόλιασμό των πολιτών ενώ τόνισε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν μόλις το αποφασίσουν οι λοιμωξιολόγοι. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα πουν οι ειδικοί, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην ανοιχτή συζήτηση.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες όπως τα μπαρ δεν μπορούν να μείνουν ανοιχτές μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο του κορονοϊού.

«Ελπίζω όσο βγαίνουμε από το δεύτερο Lockdown θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά και πάλι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλια. Για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση. Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια. Ίσως σε κάποιο σημείο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση. Σκεφτόμαστε επίσης το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο», είπε.

Ο υπουργός Ανάπτυξης αποκάλυψε ότι με το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων καθώς και του λιανεμπορίου, έρχονται αλλαγές και στα σούπερ μάρκετ, καθώς θα ξαναμπούν στα ράφια και θα πωλούνται κανονικά, τα προϊόντα που μέχρι στιγμής είχαν απαγορευτεί.

«Προσανατολιζόμαστε σε ένα άνοιγμα των εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικων στολιδιών, δέντρων και διακοσμητικών), κυρίως γιατί αυτά τα είδη δεν μπορούν να πουληθούν σε επόμενο χρόνο παρά μόνο μέσα στις γιορτές. Η οριστικοποίηση της απόφασης και του τρόπου που θα γίνει θα το μάθετε τις επόμενες ώρες από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ασφαλώς από την ώρα που θα ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο γι' αυτά τα είδη, το ίδιο θα γίνει και για τα σούπερ μάρκετ, και τα συγκεκριμένα προϊόντα θα βγουν από την απαγόρευση» είπε και πρόσθεσε: «Θέλω να συμμεριστώ μαζί σας την αγωνία που έχουμε να μπορέσουμε την επόμενη ημέρα η αγορά να παραμείνει όρθια, λειτουργική και οι επιχειρήσεις να υπάρχουν, να μην έχουν υποστεί ανήκεστο βλάβη». τόνισε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης.

dikaiologitika.gr