Unicef: Αυξανόμενος o αριθμός ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων στην Ελλάδα

4:11 μ.μ. - Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017
04:10 μ.μ. - Παρ, 27/11/2017
Image: Unicef: Αυξανόμενος o αριθμός ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων στην Ελλάδα

Αυξανόμενος αριθμός ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα σε επείγουσα ανάγκη για στέγη, φροντίδα και προστασία

Η UNICEF κάνει έκκληση για άμεσες λύσεις και ουσιαστική βοήθεια για τα παιδιά χωρίς οικογένειες
 
Μόνο το ένα τρίτο από τα σχεδόν 3.000 ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες τα οποία βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, έχουν πρόσβαση σε καταφύγια και λαμβάνουν κατάλληλη φροντίδα, προειδοποιεί η UNICEF. Ο Οργανισμός προτρέπει άμεσες μεταρρυθμίσεις σε νομοθεσία και κοινωνικές πολιτικές ώστε να γίνει δυνατή η άμεση εξασφάλιση ασφάλειας των ευάλωτων αυτών παιδιών.
 
Η πρόσφατη αύξηση των συνολικών αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα οδήγησε σε περαιτέρω συνωστισμό και επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης, ιδίως στα κέντρα υποδοχής των νησιών. Τον Σεπτέμβριου του 2017 οι αφίξεις από θάλασσα και ξηρά στην Ελλάδα άγγιξαν τις 5.700, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους όπου οι αφίξεις εκτιμούνται στις 3.080.
 
Στα νησιά, εγκαταστάσεις οι οποίες φιλοξενούν ασυνόδευτα παιδιά έχουν πλέον διπλασιάσει το
ποσοστό πληρότητάς τους, το οποίο θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών αυτών. Τα ασυνόδευτα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα τη νύχτα, λόγω της παντελούς έλλειψης κατάλληλων μηχανισμών ασφαλείας. Μεγάλες καθυστερήσεις στην μεταφορά των παιδιών από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε μήνες, επιδεινώνουν τόσο την συναισθηματική όσο και την ψυχική τους καταπόνηση.
 
Αυτή τη στιγμή, σχεδόν 1.800* ασυνόδευτα παιδιά διαμένουν είτε σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας είτε είναι “παγιδευμένα” στα νησιά ή σε de facto κέντρα κρατήσεως, αναμένοντας μια θέση σε καταφύγια της χώρας. Ορισμένα από αυτά ζουν ακόμα και στους δρόμους με τον χειμώνα να πλησιάζει, επιδεινώνοντας την κατάσταση.
 
«Τα παιδιά χωρίς οικογένειες θα πρέπει να έχουν κατάλληλη στέγη, φροντίδα και προστασία. Υπάρχουν άμεσες λύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο εφικτό» είπε ο Laurent Chapuis, Συντονιστής της Ομάδας της UNICEF για την Ανταπόκριση στο Προσφυγικό και Μεταναστευτικό Ζήτημα στην Ελλάδα. «Τα ασυνόδευτα παιδιά τα οποία βρίσκονται παγιδευμένα στα νησιά θα πρέπει να μεταφερθούν άμεσα σε ασφαλή καταφύγια χωρίς καμία καθυστέρηση· τα υπάρχοντα καταφύγια που πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές πρέπει να λάβουν άμεσα διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις καθώς και θα πρέπει να υπάρξει αύξηση σε φροντίδα από ανάδοχους γονείς ή εποπτευόμενες μονάδες διαβίωσης. Αυτές είναι άμεσα επιτεύξιμες κινήσεις.»
 
Η UNICEF έκανε επίσης έκκληση για επείγουσες πολιτικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της κοινοτικής φροντίδας μετά από χρόνια οικονομικής δυσπραγίας στην Ελλάδα. Για τα παιδιά που έχουν οικογένεια στην Ευρώπη, η UNICEF καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να εντείνουν την οικογενειακή επανένωση.
 
«Οι ελληνικές αρχές και οι εταίροι τους στην πρώτη γραμμή της κρίσης της Ευρώπης από το 2015, έχουν κάνει τεράστιες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών» είπε ο L. Chapuis, προσθέτοντας ότι έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα και η μεταφορά τους από τα νησιά έχει πρόσφατα επιταχύνει.
 
Ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που φτάνουν στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά την διάρκεια του καλοκαιριού - από 2.300 στο τέλος Ιουνίου σε 2.850 στο τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι υπάρχουν συνολικά 19.000 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί στο 15% των συνολικών αφίξεων παιδιών προ