Τζο Μπάιντεν: Ανακοίνωσε αμερικανικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

8:26 π.μ. - Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2022
08:03 π.μ. - Τετ, 09/26/2022
Image: Τζο Μπάιντεν: Ανακοίνωσε αμερικανικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

«Δεν θα χρηματοδοτήσω τον πόλεμο του Πούτιν»

Το’ πε και το΄κανε ο Τζο Μπάιντεν. Ο αμερικανός πρόεδρος, νωρίς το πρωί της Τρίτης (ώρα ΗΠΑ), ανακοίνωσε εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών στο ρωσικό πετρέλαιο, ως αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία συνεχίζεται για 13η μέρα.

«Απαγορεύουμε κάθε εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου» είπε ο Τζο Μπάιντεν και συμπλήρωσε πως «είμαστε ενωμένοι, δεν χρηματοδοτούμε τον πόλεμο του Πούτιν».

Παράλληλα, παραδέχτηκε πως «το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έχει επιπτώσεις και για εμάς».

«Θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την Ουκρανία»

Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως «θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την Ουκρανία», ενώ ξεκαθάρισε πως «οι ΗΠΑ θα συνδράμουν από την πλευρά τους στην υποδοχή προσφύγων».

Πρόσθεσε, δε, ότι οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει τις πιο σημαντικές κυρώσεις στην ιστορία και έχουν «ακρωτηριάσει» την οικονομία της Ρωσίας.

Στη συνέχεια προέτρεψε και τους ευρωπαίους να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τους Ρώσους.

Και η Βρετανία ανακοινώνει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Την ίδια ημέρα, πάντως, αναμένονται ανακοινώσεις και από τη βρετανική κυβέρνηση σχετικά με ένα σχέδιο σταδιακής απομάκρυνσης της χώρας από το ρωσικό πετρέλαιο.

Η Βρετανία θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ανέφερε το Politico επικαλούμενο αξιωματούχους του Γουάιτχολ. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει αργότερα σήμερα.

Το Politico ανέφερε ότι θα δοθεί περιθώριο πολλών μηνών μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση, ώστε να μπορέσει η παγκόσμια αγορά να προσαρμοστεί και να σταματήσει ο κόσμος να αγοράζει βενζίνη λόγω πανικού. Δεν θα απαγορευτούν ταυτόχρονα οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά αυτό είναι κάτι που συζητείται ακόμη από τη βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα χαράξει μια νέα στρατηγική για τον ενεργειακό εφοδιασμό καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επακόλουθη άνοδος των τιμών επιταχύνουν την ανάγκη για νέες πηγές ενέργειας και για μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας.

Οι εκκλήσεις Ζελένσκι για αποκλεισμό ρωσικών προϊόντων

Έχουν προηγηθεί εκκλήσεις από του πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για έναν αποκλεισμό των εισαγωγών ρωσικών προϊόντων, στο πλαίσιο των αυξανόμενων κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία από την ημέρα της εισβολής της σε ουκρανικά εδάφη.

Οι New York Times μετέδωσαν νωρίτερα ρεπορτάζ, επικαλούμενο δηλώσεις υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου, που ανέφερε ότι η κίνηση αυτή του Αμερικανού προέδρου έρχεται μετά από έντονες πιέσεις γερουσιαστών και βουλευτών και από τα δύο κόμματα των ΗΠΑ για να αυξηθεί η ισχύς των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Ρωσία έχει απειλήσει να διακόψει όλες τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση, εάν επιβληθεί απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Παράλληλα, σήμερα, Τρίτη, η Shell δήλωσε ότι σχεδιάζει να αποσυρθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να σταματήσει όλες τις spot αγορές ρωσικού αργού πετρελαίου ως απάντηση στην εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός ζήτησε συγγνώμη για την αγορά ενός φορτίου του πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα σε χαμηλές τιμές, λέγοντας ότι η απόφαση «δεν ήταν η σωστή».

in.gr/iefimerida.gr