Ευδεμίδα και τζιτζικάκι έχουν κάνει την περίοδο αυτή δυναμικά την εμφάνισή τους στα περισσότερα αμπέλια της Κρήτης, ενώ το ωίδιο (χολέρα) είναι μια επίσης απειλητική ασθένεια για την παραγωγή των αμπελιών μας, αλλά μέχρι και το στάδιο που αρχίζει το γυάλισμα των ρωγών.
Τις νέες οδηγίες προς τους αμπελουργούς εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών στον νομό Ηρακλείου, κάνοντας λόγο για τα δεδομένα που ισχύουν στην παρούσα φάση τόσο στον νομό Ηρακλείου, όσο και στους άλλους νομούς της Κρήτης.
Πότε και πού να γίνουν οι ψεκασμοί
Συγκεκριμένα, για την ευδεμίδα στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου η αρμόδια υπηρεσία αναφέρει ότι στην πρώιμη ζώνη, στην ενδιάμεση (μεταξύ πρώιμης και μεσοπρώιμης) και στην κάτω Μεσαρά το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αυξημένη δραστηριότητα της 3ης γενιάς (συλλήψεις και ωοτοκίες), και καλεί τους αμπελουργούς να ψεκάσουν κατά τις ενδεικτικές ημερομηνίες επανάληψης στους νομούς Ηρακλείου-Λασιθίου, για την πρώιμη ζώνη στα σταφιδάμπελα και τα οινάμπελα, από την Τετάρτη 11 έως την Παρασκευή 13 Ιουλίου.
Στην ενδιάμεση ζώνη στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου και στην Κάτω Μεσαρά, σε σταφιδάμπελα και οινάμπελα από την Πέμπτη 12 μέχρι τις 14 Ιουλίου, ενώ τονίζει ότι οι προσβολές από την 3η γενιά συνδέονται με σήψεις στα σταφύλια. Τα κρυμμένα σταφύλια συνήθως προσβάλλονται. Για την εξέλιξη της ευδεμίδας στις υπόλοιπες περιοχές θα ενημερωθούν οι αμπελουργοί με επόμενο δελτίο.
Για τη χολέρα, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ν. Ηρακλείου αναφέρει ότι «οι ρώγες είναι ευαίσθητες μέχρι το γυάλισμα, οι μίσχοι-άξονες των σταφυλιών μέχρι τη συγκομιδή, ενώ το φύλλωμα όλη την καλλιεργητική περίοδο» και ζητάει να γίνονται συνδυασμένες επεμβάσεις με την ευδεμίδα.
Για το τζιτζικάκι τονίζεται ότι παρατηρούνται δυναμικοί πληθυσμοί σε αρκετά αμπέλια. Μετά από έλεγχο στην κάτω πλευρά των φύλλων και εφόσον διαπιστώνονται 50-100 άπτερα άτομα ανά 100 φύλλα, μπορεί να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με την ευδεμίδα.
Στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου
Σε ό,τι αφορά τις οδηγίες προς τους αμπελουργούς των νομών Χανίων και Ρεθύμνου, τονίζεται ότι η 3η πτήση της ευδεμίδας ξεκίνησε στην πρώιμη-παραλιακή και στην ενδιάμεση ζώνη (μεταξύ πρώιμης και μεσοπρώιμης).
Ενδεικτικές ημερομηνίες αντιμετώπισης στην πρώιμη ζώνη Χανίων-Ρεθύμνου είναι από σήμερα Τρίτη 10 έως μεθαύριο Πέμπτη 12 Ιουλίου και στην ενδιάμεση ζώνη Χανίων-Ρεθύμνου από την Παρασκευή 13 Ιουλίου έως τις 15 του μήνα.
Σημειώνεται ότι για την εξέλιξη της ευδεμίδας στις υπόλοιπες περιοχές των νομών Χανίων και Ρεθύμνου θα εκδοθεί επόμενο δελτίο.
Για τη δυτική Κρήτη γίνεται ακόμη αναφορά στο ωίδιο (χολέρα) και συγκεκριμένα δίνονται οι γενικές πληροφορίες ότι «οι ρώγες είναι ευαίσθητες μέχρι το γυάλισμα, οι μίσχοι-άξονες των σταφυλιών μέχρι τη συγκομιδή, ενώ το φύλλωμα όλη την καλλιεργητική περίοδο. Να γίνονται συνδυασμένες επεμβάσεις με την ευδεμίδα».
Προσοχή στα φυτοφάρμακα: «Εφαρμόστε πιστά τις οδηγίες»
Η υπηρεσία τονίζει παρακάτω προς τους αμπελουργούς ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούν σκευάσματα από τις λίστες εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση, να διαβάζουν προσεκτικά και να εφαρμόζουν πιστά την ετικέτα.
Και σημειώνει ότι «τα δελτία για το αμπέλι εκδίδονται με δεδομένα που προέρχονται από συγκεκριμένο δίκτυο βιολογικών, φαινολογικών και μετεωρολογικών παρατηρήσεων σε τρεις αντιπροσωπευτικές ζώνες πρωιμότητας: πρώιμη (παραλιακή), μεσοπρώιμη (ενδοχώρα) και όψιμη (ορεινή).
Αν και περιγράφουν με μεγάλη ακρίβεια τη γενική τάση που επικρατεί ως προς την εξέλιξη των φυτοπαρασίτων, στις τελικές αποφάσεις φυτοπροστασίας που λαμβάνετε, στηριζόμενοι στις συστάσεις των δελτίων και σε συνεργασία με τον τοπικό γεωργικό σας σύμβουλο, οφείλετε να ενσωματώνετε τις παρατηρήσεις σας και να συνεκτιμάτε τις τοπικές ιδιαιτερότητες του αμπελώνα (ανάγλυφο, μικροκλίμα, έκθεση, ιστορικό κ.ά.)».
neakriti.gr