Τζιμπουτί: Αγωνία τον Κρητικό ναυτικό που είναι όμηρος - Η έκκληση της συζύγου του

9:49 π.μ. - Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019
09:12 π.μ. - Παρ, 13/49/2019
Image: Τζιμπουτί: Αγωνία τον Κρητικό ναυτικό που είναι όμηρος - Η έκκληση της συζύγου του

Ο Μανόλης Καμινάκης βρίσκεται “όμηρος” εν πλω στο Τζιμπουτί εδώ και 3 μήνες

Οι εικόνες από τα καταστρώματα των πλοίων προκαλούν σοκ, με βουνά από σκουπίδια να έχουν συσσωρευτεί από τον Αύγουστο.

Ώρες αγωνίας ζει η οικογένεια του Κρητικού αξιωματικού Μανόλη Καμινάκη, που μαζί με άλλους τέσσερις ναυτικούς βρίσκονται σε κατάσταση ιδιότυπης εν πλω “ομηρίας” εδώ και τρεις μήνες στο λιμάνι του Τζιμπουτί στην Ανατολική Αφρική.

Κάθε μέρα που περνάει ο φόβος και η αγωνία της συζύγου του Λασιθιώτη για την τύχη τού άντρα της μεγαλώνουν. Η οικογένειά του προσμονεί και προσεύχεται να επιστρέψει σώος στο σπίτι του, ελπίζοντας πως η όλη αυτή βασανιστική περιπέτεια θα λήξει σύντομα.

«Ο άντρας μου είναι μέσα στο πλοίο από τον Οκτώβριο του 2018. Ήταν να βγει το Πάσχα που μας πέρασε, όμως του ζήτησαν να καθίσει κι άλλο. Ξαφνικά γίνεται η κατάσχεση των καραβιών και μαζί με τα καράβια έχουν κρατήσει και τους ναυτικούς.

Δεν τους επιτρέπουν να φύγουν.

Τρεις μήνες τώρα έχω τρελαθεί. Δεν ξέρω τι να κάνω. Όλοι προσπαθούμε ώστε να βρεθεί μια λύση και όλοι οι Έλληνες ναυτικοί να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα και στα σπίτια τους. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ένας καρκινοπαθής.

Μιλάω στο τηλέφωνο με τον άντρα μου, ο οποίος προσπαθεί να με καθησυχάσει. Μου λέει να μην ανησυχώ. Όμως, όπως μου λέει, ούτε οι συνθήκες είναι καλές, ούτε η ψυχολογία του είναι στην καλύτερη κατάσταση. Ελπίζει και περιμένει, μου λέει.

Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο πλοιοκτήτης. Εκείνο που με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή περισσότερο είναι να έρθει ο άντρας μου υγιής στο σπίτι. Όλον αυτόν τον καιρό ζω έναν εφιάλτη», τονίζει μέσα στην απόγνωσή της η σύζυγος του Κρητικού ναυτικού.

«Τόσο καιρό γιατί δε γίνεται κάτι; Εγώ το μόνο που εύχομαι είναι να μην πάθει κάτι ο αδερφός μου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν ξέρω τι θα κάνω. Τι κάνουν αυτοί που κυβερνάνε για τους ανθρώπους αυτούς;», είπε αγανακτισμένος ο αδερφός του Κρητικού ναυτικού, ζητώντας από την Πολιτεία να πράξει τα δέοντα, ώστε η όλη υπόθεση και η αγωνία των Ελλήνων ναυτικών που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε καθεστώς ιδιότυπης “ομηρίας” να λάβει αίσιο τέλος.

Οι πέντε Έλληνες ναυτικοί, ένας Κρητικός, τρεις από την Αθήνα και ένας από τη Χαλκιδική παραμένουν εγκλωβισμένοι σε δύο πλοία, το “Πτολεμαίος” και το “Αρίμπας”, σημαίας Λιβερίας, που ανήκουν σε εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, από τις 4 Σεπτεμβρίου. Πιάνοντας λιμάνι στο Τζιμπουτί για πετρέλαιο, οι Αρχές ακινητοποίησαν και τα δύο πλοία καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι οφειλές φτάνουν τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ απλήρωτα έχουν μείνει και τα δεδουλευμένα μηνών του πληρώματος.

Από εκείνη τη στιγμή, οι ναυτικοί των πλοίων απαγορεύεται να κατέβουν στο λιμάνι.

Συνεπώς παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στα πλοία, ζώντας σε άθλιες συνθήκες, καθώς όπως αναφέρουν είναι περικυκλωμένοι από τόνους σκουπιδιών, ενώ όπως λένε στους συγγενείς τους όταν μιλάνε στα κινητά, πολλές φορές δεν έχουν ούτε νερό για να πλυθούν, με τις ποσότητες του φαγητού παράλληλα να είναι μικρές και τελευταίας διαλογής. Οι εικόνες μάλιστα από τα καταστρώματα των πλοίων προκαλούν σοκ, με βουνά από σκουπίδια να έχουν συσσωρευτεί από τον Αύγουστο.

Προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους - Αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας

Οι ναυτικοί είναι μεγάλης ηλικίας και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο δικηγόρος των ναυτικών επισημαίνει ότι υπάρχουν απλήρωτα τέλη από την πλευρά της ναυτιλιακής εταιρείας στην οποία ανήκει το πλοίο, καθώς και οφειλές προς εταιρεία πετρελαίου, για τα καύσιμά του. Ωστόσο, μεγάλη προσπάθεια για την απελευθέρωσή τους κάνει η επίτιμη Ελληνίδα πρόξενος στο Τζιμπουτί, Κατερίνα Στουραΐτη.\

Τα πλοία ακινητοποιήθηκαν από τις 4 Σεπτεμβρίου στα χωρικά ύδατα της περιοχής, καθώς κατασχέθηκαν από τις Αρχές του Τζιμπουτί λόγω οφειλών του πλοιοκτήτη. Δυστυχώς, λόγω της κατάσχεσης των πλοίων, εγκλωβίστηκαν και οι 5 Έλληνες ναυτικοί.

Επιβιώνουν με ελάχιστα τρόφιμα και νερό, χωρίς ρεύμα. Μάλιστα, ο μηχανικός του πλοίου απηύθυνε δραματική έκκληση στις ελληνικές Αρχές για τον επαναπατρισμό τους. Μόνη ελπίδα για να λήξει η περιπέτεια των Ελλήνων ναυτικών είναι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να αντικαταστήσει το πλήρωμα με άλλους αμειβόμενους ναυτικούς, έως ότου τα πλοία να βγουν σε πλειστηριασμό, κάτι που οι Φιλιππίνες φρόντισαν να κάνουν από την πρώτη στιγμή, με τους δικούς τους ναυτικούς που βρίσκονταν στα πλοία να έχουν ήδη επιστρέψει πίσω στην πατρίδα τους.

neakriti.gr