
Κραυγή αγωνίας από τους αλιείς μας - Aδιαφορία της πολιτείας για την αντιμετώπιση των ξενικών ειδών παρά τις προτάσεις των αλιέων - Στην "Ιεραπετρίτικη Γη" ο πρόεδρος του συλλόγου αλιέων Ιεράπετρας Λ. Τζαράκης και το μέλος, Ν. Κουγιουμουτζάκης
Για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ξενικών ειδών στην τοπική αλιεία, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς, μίλησαν στην εκπομπή «Ιεραπετρίτικη Γη», ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ιεράπετρας, κος Λάμπης Τζαράκης, και ο κος Νεκτάριος Κουγιουμουτζάκης, μέλος του Συλλόγου.
Ο κος Τζαράκης είπε ότι αυτό που παρατηρεί τα τελευταία 15 χρόνια στην θάλασσα είναι πρωτόγνωρα. Υπάρχουν τα λαγόψαρα, τα λεοντόψαρα και οι τρομπέτες, ξενικά είδη που έχουν προκαλέσει 80% ζημία στα εγχώρια είδη. Συγκεκριμένα, τα μπαρμπούνια, οι κουτσομούρες, τα σαυρίδια, οι σαρδέλες, οι κολιοί, οι γόπες και οι ροφοί έχουν εξαφανιστεί.
Το πρόβλημα με τους λαγοκέφαλους είναι υπαρκτό εδώ και 15 χρόνια, εξήγησε ο κος Τζαράκης, χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία. Οι αλιείς έχουν συνεργαστεί με την Περιφέρεια και το ΕΛΚΕΘΕ και έχουν κατατεθεί μελέτες ώστε να δοθούν αποζημιώσεις αλλά όλα είναι εν αναμονή.
Πέρα από τους λαγοκέφαλους, οι οποίοι πηγαίνουν στην εύκολη λεία και κάνουν περισσότερη ζημιά στα εγκλωβισμένα ψάρια, υπάρχουν και τα λεοντόψαρα και οι τρομπέτες οι οποίες προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά από τους λαγοκέφαλους, εξήγησε ο κος Τζαράκης καθώς ρουφούν τα αυγά και τον γόνο των ψαριών δημιουργώντας το μεγαλύτερο πρόβλημα. Τα λεοντόψαρα καταναλώνονται αλλά τα ψαράδικα δεν τα εμπορεύονται καθώς οι καταναλωτές δεν τα προτιμούν, καθώς, αν και είναι πολύ νόστιμα, χρειάζεται μία διαδικασία στον καθαρισμό τους. Συνήθως, πωλούνται σε ξενοδοχεία.
Ταυτόχρονα, η αύξηση της θερμοκρασίας έχει επηρεάσει τα σαυρίδια, τις σαρδέλες, τους κολιούς και τις γόπες τα οποία είναι ψάρια που κυνηγούν σε παγωμένα νερά με τον κ. Τζαράκη να αναφέρει ότι η καταστροφή που βλέπει τα δύο τελευταία χρόνια είναι πρωτόγνωρη και απογοητευτική. «Το καλύτερο μέρος στην Ελλάδα για μπαρμπούνια ήταν η περιοχή γύρω από την Χρυσή», είπε χαρακτηριστικά, «ενώ αυτή τη στιγμή είναι το χειρότερο μέρος.».
Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι η υπεραλίευση αλλά οι συνθήκες που έχουν αλλάξει λόγω των ξενικών ειδών και της κλιματικής αλλαγής.
Οι νέοι βλέπουν την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της αλιείας και δεν ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το επάγγελμα καθώς αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να βιοποριστούν.
Τα καΐκια σήμερα δεν μπορούν να πληρώσουν τα έξοδα τους, εξήγησε ο κος Τζαράκης καθώς χρειάζονται 70 με 80 ευρώ πετρέλαιο κάθε φορά, τα δολώματα κοστίζουν γύρω στα 50 ευρώ. Εάν προσθέσουμε και τις μικρές ζημιές, ένα καΐκι έχει έξοδα περίπου 200 ευρώ την ημέρα. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει στήριξη από το κράτος.
Το κράτος δίνει απαλλαγή ΦΠΑ για τα εργαλεία και το πετρέλαιο αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. Στην Ιεράπετρα, την απαλλαγή για το πετρέλαιο παίρνουν 4 με 5 καΐκια.
Οι αλιείς έχουν καταθέσει προτάσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και υπάρχουν μελέτες, με τον κ. Τζαράκη να αναφέρει ότι εάν δοθούν κίνητρα, όπως έχει γίνει στην Κύπρο, υπάρχει τρόπος να πιαστούν αυτά τα ψαριά. Ωστόσο, χωρίς απολαβές δεν είναι δυνατόν να ασχοληθούν οι ψαράδες με αυτό το κομμάτι.
Κλείνοντας, μας ενημέρωσε ότι στις 24 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην περιφέρεια ώστε να συζητηθούν ξανά αυτά τα προβλήματα.
Στην συνέχεια, το λόγο πήρε ο κος Νεκτάριος Κουγιουμουτζάκης, μέλος του Συλλόγου αλιέων Ιεράπετρας και κάτοχος του τελευταίου γρι γρι στους νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου.
Ο κος Κουγιουμουτζάκης ανέφερε ότι η κατάσταση, ειδικά στην Κρήτη, είναι δραματική, καθώς τα αλιεύματα έχουν μειωθεί και ταυτόχρονα το κράτος τους επιβαρύνει συνεχώς κάνοντας το επάγγελμα μη βιώσιμο.
Τα ξενικά ψάρια και η κλιματική αλλαγή έχουν δημιουργήσει μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην Κρήτη με τον κ. Κουγιουμουτζάκη να εύχεται να μην μεταφερθεί αυτό που ζουν οι αλιείς της Κρήτης στη υπόλοιπη Ελλάδα.
Παλιότερα, ο κόσμος μπορούσε να ζήσει από τα μικρά σκάφη, εξήγησε συνεχίζοντας, αλλά η αλιευτική πολιτική της Ευρώπης έβγαλε από την εικόνα τα μικρά σκάφη και ταυτόχρονα μεταδίδονται φήμες περί υπεραλίευσης, κάτι που δεν ισχύει.
Οι αλιείς προσπαθούν να ενημερώσουν τους αρμόδιους αλλά οι προβληματισμοί τους δεν εισακούονται με τον κ. Κουγιουμουτζάκη να μιλάει για οργανωμένο σχέδιο κατά των αλιέων από την μεριά της Ευρώπης και της πολιτείας και τόνισε την ανάγκη στήριξης όλου του πρωτογενή τομέα και της αλιείας.
Οι αλλαγές που έχει παρατηρήσει ο κος Κουγιουμουτζάκης είναι ότι ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του νερού, έχουν μειωθεί οι πληθυσμοί της μαρίδας και της γόπας. Ταυτόχρονα, τα ξενικά είδη δεν αφήνουν τους πληθυσμούς των ντόπιων ψαριών να αναπτυχθούν με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί δραματικά.
Επίσης, τα τελευταία χρόνια, λόγω της μείωσης των αλιευμάτων, έχουν μειωθεί και τα κήτη όπως τα δελφίνια, καθώς δεν υπάρχει τροφή.
Κλείνοντας, ο κος Κουγιουμουτζάκης είπε ότι «ο πρωτογενής τομές χρήζει άμεσης στήριξης».