Τζανάκης: Τι σημαίνουν τα 6 κρούσματα κορωνοϊού για το Λασίθι

11:19 π.μ. - Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020
11:11 π.μ. - Τρί, 10/19/2020
Image: Τζανάκης: Τι σημαίνουν τα 6 κρούσματα κορωνοϊού για το Λασίθι

Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα τα 6 κρούσματα σημαίνουν ότι 100 άτομα μολυσμένα από τον ιο κυκλοφορούν ανάμεσά μας

Τα πράγματα δυσκολεύουν και θα πρέπει και σε θεσμικό, διοικητικό, υγειονομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ατομικής ευθύνης να πάρουμε εκείνα τα μέτρα που θα μας προστατεύσουν από τη διασπορά της πανδημίας, δηλώνει στον Ηχώ 99,8 ο κ. Eμμ. Τζανάκης διευθυντής στην πνευμονολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σε ότι αφορά τα αυξημένα κρούσματα στο Λασίθι είπε ότι προφανώς δεν τηρήθηκαν τα μέτρα και ενδεχομένως κάποιος τον μετέφερε. Ο αριθμός των κρουσμάτων που αυξάνεται φανερώνει ότι ο ιός μεταδίδεται με ακαριαία ταχύτητα. Είναι ενδεικτικό πάντως ότι εάν στο Λασίθι πχ έχουμε 6-7 κρούσματα αυτό σημαίνει ότι στον νομό κυκλοφορούν πάνω από 100 άτομα μολυσμένα από τον ιο κυκλοφορούν ανάμεσά μας, τόνισε. Πρόσθεσε ότι στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 15 ασθενείς και σε επίπεδο Κρήτης περίπου 30 ασθενείς όταν το προηγούμενο διάστημα ο αριθμός ήταν πολύ μικρός. Αυτό αντανακλά στη δυναμική του ιού και κατ επέκταση στην ανάγκη τήρηση μέτρων. Ως προς τη λειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης υποστήριξε ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν το ιό ή έχουν μικρή μεταδοτικότητα οπότε σωστά πάρθηκε η απόφαση να μην κλείσουν τα σχολεία, δημοτικά, παιδικοί σταθμοί κλπ

Σε σχέση με τα rapid test τεστ είπε ότι η αξιοπιστία τους δεν είναι 100% καθώς ανιχνεύουν τα αντιγόνα και όχι το γενετικό υλικό του ιού. Όμως είναι χρήσιμα και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση εαν βρεθεί ένα θετικό κρούσμα να επιβεβαιωθεί με μοριακό τεστ.

Όσον αφορά το εμβόλιο για το οποίο ακούγονται πολλά από χθες είναι ένα θετικό βήμα ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος για να έχουμε πιο αξιόπιστα αποτελέσματα και να φτάσουμε στο σημείο να γίνει το εμβόλιο. Πολύς περισσότερος δε, ίσως και ένα χρόνο από την εφαρμογή του για να πούμε ότι έχουμε φτάσει σε αυτό που λέμε ανοσία της αγέλης, εξήγησε.