Τυμπάκι: Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για το Παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο

11:39 π.μ. - Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2022
11:09 π.μ. - Δευ, 05/39/2022
Image: Τυμπάκι: Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για το Παγκρήτιο  αγροτικό συλλαλητήριο

Τι δηλώνει στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Εμμ. Ορφανουδάκης

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για το παγκρήτιο συλλαλητήριο που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στο αεροδρόμιο Ηρακλείου με κύρια αιτήματα την έλλειψη εργατών γης και το αυξημένο κόστος παραγωγής .

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου κ. Μανώλης Ορφανουδάκης δήλωσε στον Ηχώ 99,8 οτι η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκινά με πολλά προβλήματα και οι παραγωγοί με μεγάλη δυσκολία θα καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ειδικότερα ως προς τους εργάτες γης επειδή στην περιοχή έχουν ήδη ξεκινήσει οι φυτεύσεις, το πρόβλημα εντοπίζεται ιδιαίτερα έντονο μιας και δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. Αυτό έχει ως συνέπεια να χαθεί ο προγραμματισμός. Και ο κάθε παραγωγός να προχωρά στις εργασίες όποτε βρει προσωπικό. Το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής. Είναι ενδεικτικό ότι στην ευρύτερη περιοχή του Τυμπακίου εργάζονταν στον πρωτογενή τομέα περίπου 5.000 εργάτες γης και πλέον, ο αριθμός έχει μειωθεί στο μισό είτε γιατί κάποιοι έφυγαν είτε γιατί αναζήτησαν αλλού δουλειά.

Από την άλλη ένα μεγάλο αγκάθι είναι οι αυξήσεις σε γεωργικά εφόδια και φυτοφάρμακα που ξεκινούν από 30% και φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις και το 100%. Αυξήσεις όμως και στα σπορόφυτα που κυμαίνονται γύρω στο 15%-20%.

Τώρα ως προς τις κινητοποιήσεις ο κ. Ορφανουδάκης ανέφερε ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός ώστε να μην παρεμποδιστεί η ομαλή λειτουργία του αεροδρομίου Ηρακλείου . Για αυτό υπάρχει συνεργασία με την αστυνομία ώστε να αποφευχθούν καταστάσεις και επεισόδια που είχαν σημειωθεί στο παρελθόν. Επίσης, δεν υπάρχει πρόθεση να κλείσουν δρόμοι. Αυτό που θέλουν είναι οι παραγωγοί της Κρήτης να δώσουν δυναμικό παρών και να σταλεί προς την κυβέρνηση το μήνυμα ότι υπάρχει ανάγκη να στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας.

Αυτό που μεταξύ άλλων ζητούν είναι να δοθεί ενίσχυση απευθείας στον παραγωγό πχ με την κατάθεση τιμολογίων για την εξασφάλιση των εφοδίων που απαιτούνται για την καλλιέργεια. Επιπλέον να απλουστευθούν οι διαδικασίες για να έρθουν εργάτες γης στη χώρα μας.

Ακούστε εδώ αναλυτικά τον κ. Ορφανουδάκη