Tuta Pro Press: Το καινοτόμο προϊόν της Bayer για τη διαχείριση της Tuta Absoluta

11:54 π.μ. - Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024
11:09 π.μ. - Πέμ, 19/54/2024
Image: Tuta Pro Press: Το καινοτόμο προϊόν της Bayer για τη διαχείριση της Tuta Absoluta

Εικόνες και video από την παρουσίαση του προϊόντος στην Ιεράπετρα

Την προηγούμενη εβδομάδα η Bayer πραγματοποίησε στην Ιεράπετρα και το Τυμπάκι δύο παρουσιάσεις με σκοπό την ενημέρωση των γεωπόνων σχετικά με το νέο προϊόν της εταιρείας για τη διαχείριση της Tuta absoluta, το Tuta Pro Press. Μετά τις δύο πολύ επιτυχημένες παρουσιάσεις, ο κ. Αντώνης Γιαλούρης, Γεωπόνος και υπεύθυνος ανάπτυξης αγοράς της Bayer, φιλοξενήθηκε στο στούντιο του Ηχώ 99,8 ώστε να δώσει στους παραγωγούς πληροφορίες για αυτό το νέο πολύ ελπιδοφόρο προϊόν που όπως φαίνεται από πειράματα που πραγματοποίησε η εταιρεία, θα βοηθήσει αρκετά τους παραγωγούς στην διαχείριση της Tuta absoluta.

hxonews

Τι είναι το Tuta Pro Press

Το νέο αυτό προϊόν είναι από την γκάμα Biologicals της Bayer όπως είναι και τα γνωστά σε όλους Serenade και Flipper. Ουσιαστικά, μιλάμε για μία λύση με βάση τη φερομόνη που βοηθάει στην παρεμπόδιση σύζευξης με καινοτόμο φόρμουλα αλλά και καινοτόμο τρόπο εφαρμογής. Πρακτικά, πρόκειται για ένα τζελ το οποίο βρίσκεται μέσα σε μια ειδική επαναχρησιμοποιούμενη συσκευή, πατάμε μία σκανδάλη με την οποία βάζουμε το τζελ στα σημεία που πρέπει ώστε να προκαλέσουμε την σύγχυση του αρσενικού, να μην μπορούν δηλαδή να βρουν τα θηλυκά ώστε να γονιμοποιηθούν και να πολλαπλασιαστούν. Όσον αφορά το κατάλληλο στάδιο εφαρμογής, ο κ. Γιαλούρης μας ενημέρωσε ότι αυτό που προτείνει η εταιρία και είναι και το τεχνικά σωστό είναι η πρώτη εφαρμογή να γίνεται μετά την μεταφύτευση. Η πρόληψη στην αρχή της καλλιέργειας είναι πολύ σημαντική ώστε να μην έχουμε αργότερα μεγάλους πληθυσμούς. Όταν τα φυτά είναι μεγάλα είναι δύσκολο να παρατηρήσει ο παραγωγός πότε αρχίζει να αυξάνεται ο πληθυσμός καθώς μπορεί να υπάρχει ήδη αλλά να είναι ακόμα σε μορφή αυγών ή προνύμφες σε μικρό στάδιο και έτσι ο παραγωγός να μην έχει παρατηρήσει ότι υπάρχει πρόβλημα. Επιπλέον, όσο ο παραγωγός χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη τεχνολογία και περνάει ο καιρός και οι φυτεύσεις, τόσο καλύτερα δουλεύει. Είναι λοιπόν κάτι που χτίζεται και όχι κάτι που έρχεται απότομα. Φυσικά, δεν νοείται παρεμπόδιση σύζευξης χωρίς παρατήρηση με παγίδα, επεσήμανε ο κ. Γιαλούρης. Αυτά τα δύο πάνε μαζί καθώς η παγίδα είναι αυτή που θα δώσει τα πρώτα δεδομένα για να πάρει ο παραγωγός την απόφαση να δράσει. Επίσης, χρειάζεται συνεχή παρατήρηση του χωραφιού γιατί μπορεί να μην υπάρχουν πολλά άτομα στη σύλληψη αλλά να υπάρχει μεγαλύτερη ζημιά στα φύλλα από αυτή της προηγούμενης εβδομάδας.

hxonews

Ευκολία στην εφαρμογή

Το συγκεκριμένο τζελ έχει μία πατενταρισμένη καινοτόμο φόρμουλα η οποία είναι ουσιαστικά μικροκάψουλες που εμπεριέχουν τη φερομόνη. Αυτή η μικροκάψουλα βρίσκεται μέσα σε ένα μείγμα κεριού και λαδιού. Μιλάμε λοιπόν για απουσία μικροπλαστικών τα οποία αποτελούν κόκκινο πανί για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εφαρμογή γίνεται πολύ γρήγορα και εύκολα καθώς δεν χρειάζεται να ανέβουμε ψηλά ή να κρεμάσουμε κάτι. Μπορούμε να το βάζουμε στο σωστό ύψος πολύ γρήγορα χωρίς την βοήθεια κάποιας κλούβας ή σκάλας. Στο κανάλι της Bayer Hellas Crop Science (https://www.youtube.com/@bayerhellas-cropscience) στο Youtube υπάρχει το βίντεο το οποίο εξηγεί στους παραγωγούς βήμα-βήμα πως ετοιμάζεται η συσκευή και πόσο απλά μπορούν να τοποθετηθούν οι φερομόνες. Στην Ισπανία, δεν υπάρχει κανένα αγροτεμάχιο το οποίο να μην έχει παρεμπόδιση σύζευξης. Στην Ιταλία τα ποσοστά είναι επίσης υψηλά και φτάνουν το 70 με 80%. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα ώστε να δώσουμε ποσοστό ωστόσο γνωρίζουμε ότι είναι αρκετά χαμηλό, σχολίασε ο κ. Γιαλούρης. Όταν λοιπόν ένας παραγωγός έρθει σε πρώτη επαφή με κάτι καινούργιο θα χρειαστεί εξοικείωση ως προς τον τρόπο που γίνεται η σωστή εφαρμογή της παγίδευσης μέσα στο θερμοκήπιο αλλά από την δεύτερη κιόλας φορά θα είναι αρκετά εύκολο.

hxonews

Πως δουλεύει το Tuta Pro Press

Δύο γραμμάρια της φερομόνης Tuta Pro Press εκλύουν τόση φερομόνη όση και 100.000 ακμαία θηλυκά τούτας. Έχουμε λοιπόν ένα σταθερό σημείο το οποίο εκλύει θηλυκή φερομόνη. Έτσι, τα αρσενικά που πετούν μέσα στο θερμοκήπιο και ψάχνουν να βρουν θηλυκά μπερδεύονται με τις έντονες μυρωδιές που έρχονται από παντού με αποτέλεσμα να χάνονται και να μην βρίσκουν το θηλυκό. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται η ερωτική συνεύρεση και κατ’ επέκταση η αύξηση του πληθυσμού. Η θερμοκρασία επηρεάζει την έκλυση σε όλα τα προϊόντα παρεμπόδισης σύζευξης. Επομένως, όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία τόσο πιο έντονη είναι η έκλυση της φερομόνης που γίνεται από το προϊόν. Το πλεονέκτημα που έχει η φόρμουλα της Bayer είναι ότι επηρεάζεται πολύ λιγότερο από την θερμοκρασία σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Έχει δηλαδή σταθερή αποδέσμευση για μεγαλύτερο διάστημα και καλύτερη δράση, φέρνοντας μια επανάσταση στις φερομόνες, οι οποίες αποτελούν απαραίτητο εργαλείο στην διαχείριση της Tuta absoluta.

hxonews

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με αντίστοιχα προϊόντα φερομόνης τα οποία κυκλοφορούν από άλλες εταιρίες. Ο κ. Γιαλούρης πρότεινε στους παραγωγούς οι οποίοι γνωρίζουν την συγκεκριμένη τεχνολογία αλλά δεν έχουν πειστεί ή δεν την γνωρίζουν να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο προϊόν σε ένα από τα θερμοκήπιά τους το οποίο όμως θα βρίσκεται κοντά σε ένα άλλο και η φύτευση θα γίνει μαζί ή με λίγες μέρες διαφορά. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να γίνει σύγκριση με τις παγίδες και τα αποτελέσματα θα πείσουν από μόνα τους τον παραγωγό. Η Bayer έχει κάνει αντίστοιχα πειράματα και τα αποτελέσματα ήταν πολύ ελπιδοφόρα. Αυτό που αναμένει η εταιρία από μία καλλιέργεια που θα κρατήσει πέντε με επτά μήνες είναι ότι σε σύγκριση με ένα θερμοκήπιο που δεν θα έχει παρεμπόδιση σύζευξης και θα είναι δίπλα, το θερμοκήπιο με Vynyty θα δώσει 2,5 κοψίματα παραπάνω. Αυτό θα συμβεί καθώς το φυτό μπορεί να έχει πρόβλημα αλλά θα είναι μικρής έντασης και έτσι θα ζήσει καλά και για μεγαλύτερο διάστημα ώστε να προλάβει ο παραγωγός να κόψει περισσότερους σταυρούς. Ένα διπλανό θερμοκήπιο χωρίς Tuta Pro Press θα πέθαινε πολύ νωρίς.

hxonews

Τα πλεονεκτήματα του Tuta Pro Press και η σχέση του με τα ωφέλιμα έντομα

Τα ωφέλιμα έντομα είναι άλλο ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιεί ο παραγωγός. Όταν ένας παραγωγός χρησιμοποιήσει παρεμπόδιση σύζευξης πρέπει να βάλει και ωφέλιμα έντομα καθώς το ένα θα βοηθήσει το άλλο. Πρέπει να προσέχουμε τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούμε και για τους άλλους εχθρούς, όχι μόνο για την Tuta, ώστε να μην επηρεάζεται ο πληθυσμός των ωφέλιμων που υπάρχουν στο θερμοκήπιο. Όσο λιγότεροι είναι οι ψεκασμοί τόσο περισσότερα τα ωφέλιμα που υπάρχουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον καθώς δεν διαταράσσεται η ισορροπία τους. Ωστόσο, το ότι ένας παραγωγός χρησιμοποιεί παρεμπόδιση σύζευξης και ωφέλιμα δεν σημαίνει ότι κάποια στιγμή οι πληθυσμοί της tuta δεν θα ξεπεράσουν το όριο στο οποίο ο παραγωγός θα πρέπει να επέμβει. Αυτό που θα κάνει όμως η παρεμπόδιση σύζευξης και όλες οι καλλιεργητικές εργασίες είναι ότι θα βοηθήσει ώστε να έρθει η έξαρση με μικρότερη ένταση. Τα πράγματα δηλαδή δεν θα είναι τραγικά αλλά θα έχουμε λιγότερους πληθυσμούς και έτσι τα εντομοκτόνα που θα επιλέξουμε σε συνεργασία με τον γεωπόνο και με σεβασμό στα ωφέλιμα, να είναι πιο αποτελεσματικά. Τα οφέλη λοιπόν από το τρίπτυχο παγίδα-παρεμπόδιση- ωφέλιμα είναι πολλά τόσο για την τσέπη και την υγεία του παραγωγού όσο και για την υγεία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα του Vynyty λόγω της βιοδιασπώμενης φόρμουλας του προϊόντος είναι ότι δεν χρειάζεται να μαζέψουμε ή να πετάξουμε κάτι καθώς είναι κερί το οποίο φεύγει μόνο του με τον καιρό.

hxonews

Πόσο συχνά εφαρμόζεται το Tuta Pro Press

Τα προϊόντα παρεμπόδισης σύζευξης και το Tuta Pro Press εξαρτάται πάντα από τις θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τα πειράματα που έχει κάνει η Bayer, ο κ. Γιαλούρης μπορεί να πει με σιγουριά ότι το προϊόν δουλεύει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο για 90 ημέρες.

hxonews

Ανταγωνίστριες χώρες και διαχείριση της Tuta absoluta

Οι πληροφορίες που έχει ο κ. Γιαλούρης από συναδέλφους του που κάνουν πειράματα σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και το Μαρόκο, δείχνουν ότι οι παραγωγοί σε αυτές τις περιοχές και ειδικά στην Ισπανία φαίνεται να έχουν καταφέρει μία πολύ καλή διαχείριση της Tuta. Όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση στην οποία χρησιμοποιείται το Tuta Pro Press τόσο καλύτερα λειτουργεί. Τα δίχτυα παίζουν σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της εξάπλωσης της τούτα ωστόσο στην Ελλάδα αρκετοί παραγωγοί δεν τα χρησιμοποιούν κυρίως για τη ζέστη. Ωστόσο, οι Ισπανοί οι οποίοι έχουν τις ίδιες ή και υψηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες σίγουρα ευνοούν την τούτα, τα έχουν καταφέρει στη διαχείρισή της. Όσον αφορά το Μαρόκο, το οποίο τρέχει με ασύλληπτους ρυθμούς, αυτό που θέλει είναι να πουλάει στην Δυτική Ευρώπη, δηλαδή στην Ισπανία, την Γερμανία και την Αγγλία. Αυτές οι χώρες θέλουν μία με δύο δραστικές ή και καθόλου και το Μαρόκο το έχει καταφέρει με την παρεμπόδιση σύζευξης να είναι ένας από τους τρόπους που βοήθησαν να φτάσει εκεί.

hxonews

Κλείνοντας, ο κ. Γιαλούρης μας ενημέρωσε ότι ο παραγωγός μπορεί να βρει το συγκεκριμένο προϊόν στα καταστήματα. Όσον αφορά το κόστος του, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει το κόστος λιανικής, ωστόσο αυτό που μπορεί να πει είναι ότι είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικό και ότι ο παραγωγός δεν θα παραξενευτεί καθόλου με το κόστος. Αυτό που θέλει να περάσει σαν μήνυμα ο κ. Γιαλούρης είναι ότι αποτυχίες υπάρχουν παντού και πάντα. Έχουν γίνει αποτυχίες ακόμα και με χημικά σκευάσματα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν δουλεύουν. Προτείνει λοιπόν να χρησιμοποιήσει ο παραγωγός το προϊόν με τον τρόπο που πρότεινε παραπάνω ώστε να υπάρχει η σύγκριση. Μπορούμε να βάλουμε παρεμπόδιση σύζευξης και να έχουμε μία πολύ δύσκολη χρόνια οπότε να πούμε ότι το προϊόν δεν δουλεύει. Το θέμα είναι να δει ο παραγωγός τι θα γινόταν εάν δεν χρησιμοποιούσε το Tuta Pro Press. Η μόνη απάντηση που μπορεί να πάρει είναι να έχει ένα δικό του θερμοκήπιο δίπλα, όπου δεν θα χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο προϊόν. Με αυτό το τρόπο, ο παραγωγός θα πάρει μόνος του όλες τις απαντήσεις που χρειάζεται και δεν θα χρειαστεί να τον πείσει κανείς.

hxonews
hxonews
hxonews
hxonews

-

-