Tuta: Οι θερμοκηπιάδες της Κρήτης ανεβαίνουν Αθήνα για ένταξη στο «Κομφούζιο»

1:23 μ.μ. - Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019
01:10 μ.μ. - Παρ, 18/23/2019
Image: Tuta: Οι θερμοκηπιάδες της Κρήτης ανεβαίνουν Αθήνα για ένταξη στο «Κομφούζιο»

Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης, την οποία επιδιώκουν οι “θερμοκηπιάδες” της Κρήτης, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη είναι οι καταστροφές στις ντομάτες από την Tuta absoluta

Στο διάστημα από 4 μέχρι 9 Νοεμβρίου θα κλειστεί το ραντεβού του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη με τους συνδικαλιστές των “θερμοκηπιάδων” της Κρήτης για θέματα που αφορούν στην καταπολέμηση της Tuta absoluta, τις ελληνοποιήσεις της ντομάτας, την καταβολή αποζημιώσεων από τα de minimis, τη μη εφαρμογή μέχρι σήμερα του μεταφορικού ισοδύναμου και γενικότερα για ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς εκτός εποχής κηπευτικών.
 
Βεβαίως, όπως είπε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Φαιστού Μανόλης Ορφανουδάκης, η υπόθεση της καταστροφικής “πεταλούδας”, που συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αχρηστεύει την ντομάτα της Νότιας Κρήτης, βρίσκεται στην πρώτη θέση της ατζέντας!
 
Όπως ειδοποιήθηκαν οι συνδικαλιστές, το ραντεβού θα κλειστεί σε μία από τις μέρες αυτές, με τη συμμετοχή των Αγροτικών Συλλόγων Δήμου Φαιστού, της Ιεράπετρας, της Σητείας και της Κουντούρας στα Χανιά.
 
«Εμείς θα ζητήσουμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα “Κομφούζιο” ή σε οποιοδήποτε άλλο μέτρο μπορεί να έχει ο υπουργός να μας προτείνει. Και φυσικά περιμένουμε από το υπουργείο ποια είναι μέχρι τώρα τα προβλήματα και τα κωλύματα εκείνα που κρατούν εκτός του προγράμματος “Κομφούζιο” το προϊόν της θερμοκηπιακής ντομάτας. Ωστόσο, εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να μπούμε. Έτσι έχουν αποφανθεί και τα αρμόδια όργανα, τα ερευνητικά, όπως είναι το ΕΘΙΑΓΕ.
 
Πιστεύουν ότι μέσα από το πρόγραμμα αυτό μπορούμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Τα επιστημονικά όργανα δηλαδή είναι υπέρ στο να μπούμε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Από ’κει και πέρα, το διαχειριστικό κομμάτι το χειρίζεται το υπουργείο. Αυτοί θα μιλήσουν για τις διαδικασίες. Και αυτοί γνωρίζουν αν υπάρχουν ζητήματα με ημερομηνίες που μας περιορίζουν»...
 
Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα αυτό αφορά στον συνδυασμό βιολογικών και χημικών τρόπων καταπολέμησης της Tuta absoluta. Είναι επιδοτούμενο και εφαρμόζεται με επιτυχία σε δενδρώδεις καλλιέργειες της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, για λόγους που δεν έχουν ξεκαθαριστεί με σαφήνεια, η ένταξη της ντομάτας στο πρόγραμμα αυτό απορρίπτεται από την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 
Στο μεταξύ, τα προβλήματα στην παραγωγή συνεχίζονται. Σύμφωνα με τον Μανόλη Ορφανουδάκη, «υπάρχει πάντα το πρόβλημα με την Tuta absoluta»...
 
Οι ελληνοποιήσεις στην ντομάτα
 
Στο μεταξύ, το θέμα των ελληνοποιήσεων στην ντομάτα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς μεγάλες ποσότητες αλβανικής ντομάτας έχουν έρθει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Φαιστού Μανόλη Ορφανουδάκη, «εκτός από ντομάτα, έχουν έρθει από την Αλβανία μεγάλες ποσότητες και σε πιπεριές. Μάλιστα, προχθές κατέσχεσαν μεγάλες ποσότητες σε πιπεριές, επειδή, λέει, ήταν βεβαρημένες από φυτοφάρμακα. Έχει βγει και σχετική ανακοίνωση που το αναφέρει»!
 
Αναφορικά με τις ντομάτες, ο συνδικαλιστές διερωτάται: «Γίνεται έλεγχος για να δούμε αν είναι και αυτές καθαρές από φάρμακα; Έχουν μπει με τις νόμιμες διαδικασίες στην αγορά; Εμένα οι πληροφορίες μου μού λένε ότι η αγορά της Αθήνας είναι γεμάτη με ντομάτες από την Αλβανία».
 
Στο σημείο αυτό προσθέτει ότι «το αίτημά μας είναι να γίνονται οι έλεγχοι προς όλους. Και προς εμάς, αλλά και ειδικά στα προϊόντα που έρχονται από τις τρίτες χώρες»...
 
Σε ό,τι αφορά τις τιμές στην ντομάτα, ήταν γύρω στα 70 με 80 λεπτά το κιλό τις προηγούμενες μέρες.
 
«Με όλα αυτά που συμβαίνουν, μπορεί αύριο η τιμή να πέσει στα 30 λεπτά το κιλό. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος», σύμφωνα με τον Μανόλη Ορφανουδάκη, που επισημαίνει ότι σίγουρα σε σχέση με πέρυσι είναι σε χαμηλότερα επίπεδα.
 
Ανάγκη για αποζημιώσεις
 
Για τα de minimis και τις δεσμεύσεις του προηγούμενου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Αραχωβίτη, που δεν πρόλαβε να τις υλοποιήσει, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Φαιστού Μανόλης Ορφανουδάκης είπε: «Ο Αραχωβίτης είχε πει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και υπάρχουν και τα κονδύλια για να ενταχθούμε.
 
Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρηματοδοτήσει και να ενισχύσει τους παραγωγούς που έχουν προβλήματα. Από αυτό το εργαλείο ωφελήθηκαν και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης όταν είχαν τις πλημμύρες. Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας χρηματοδοτήθηκαν γεωργικές εκτάσεις και καλλιέργειες, όπως ήταν τα αχλάδια, τα βερίκοκα κ.ά. Έχουμε δηλαδή περιπτώσεις που έχουν ενισχυθεί από αυτό το εργαλείο. Άρα θεωρώ ότι μπορούμε κι εμείς να ενταχθούμε».
 
 
neakriti.gr