Τσουρδίνης: Μεγάλο ενδιαφέρον εισαγωγέων για τα κρητικά κηπευτικά
"Αγκάθι" για τη νέα καλλιεργητική χρονιά η έλλειψη εργατών γης και το αυξημένο κόστος παραγωγής
Η έλλειψη εργατών γης και το αυξημένο κόστος παραγωγής είναι «τα αγκάθια» της φετινής καλλιεργητικής χρονιάς για την οποία δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις αφού τα δεδομένα μπορεί να μεταβληθούν λόγω της ενεργειακής και όχι μόνο, κρίσης.
Ο κ. Νίκος Τσουρδίνης εξαγωγέας σε συνέντευξη που παραχώρηση στον Ηχώ 99,8 ανέφερε για τους εργάτες γης ότι η έλλειψη θα φανεί σε διάφορα στάδια της παραγωγής ακόμα και στα συσκευαστήρια. Αυτό ισχύει για την Ιεράπετρα αλλά και για τη Μεσσαρά και τα Χανιά. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και δεν φαίνεται, ακόμα τουλάχιστον, να υπάρχει λύση παρά τις προσπάθειες που γίνονται.
Όσον αφορά τις αυξήσεις, αυτές αφορούν όχι μόνο στις πρώτες ύλες των αγροτών αλλά και τα υλικά συσκευασίας των αγροτικών προϊόντων. Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στα μεταφορικά. Είτε λέγεται καράβι παρόλο που το μεταφορικό ισοδύναμο έχει βοηθήσει αρκετά. Είτε στη χερσαία μεταφορά, για όλη την Ευρώπη όπου στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει μέχρι και διπλασιασμός τιμής, ειδικά σε προορισμούς εκτός Ελλάδας.
Από την άλλη τώρα, οι συνάδελφοι ή οι ανταγωνιστές μας ανά την Ευρώπη, είναι σε δύσκολη θέση λόγω της καύσιμης ύλης που χρησιμοποιούν. Οπότε θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι σε πλεονεκτική θέση. Αρκεί να αξιοποιήσουμε τη θέση αυτή, σωστά. Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα δεν υφίστανται στο ράφι. Υπάρχει ενδιαφέρον από εισαγωγείς για ποσότητες κρητικών αγροτικών προϊόντων ώστε να καλύψουν κενά που διαβλέπουν ότι θα παρουσιαστούν.
Βέβαια δεν θα αναζητήσουν προϊόντα μόνο από την Ελλάδα αλλά και από άλλες, ανταγωνιστικές χώρες όπως Μαρόκο, Αίγυπτο, Ιορδανία, Τουρκία κ.α.. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε σοβαροί στις συνεργασίες μας και τα προϊόντα που θα στείλουμε να είναι τέτοια, που θα αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις, για να υπάρχει και μια συνέχεια. Εδώ η οργάνωση παίζει μεγάλο ρόλο. Όμως η εφαρμογή της στη χώρα μας, είναι δύσκολη. Χρειάζεται να γίνουν αλλαγές, να γίνουν βαθιές τομές όπως να πάμε σε μια τέτοια οργάνωση παραγωγής ώστε να μπορούμε να ξέρουμε τι στρέμματα έχουμε ανά προϊόν, πριν καν παραγγελθούν τα σπόρια.
Πρέπει επίσης να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των πελατών μας και να σχεδιάζουμε τι πρέπει να κάνουμε στην παραγωγή. Μια προδιατεθειμένη παραγωγή, είναι η πιο ασφαλής παραγωγή που υπάρχει, υποστήριξε ο κ. Τσουρδίνης.
Εκτιμώντας ότι φέτος η χρονιά σε κάποια προϊόντα θα είναι μια δυνατή χρονιά ενώ σε άλλα όχι. Αυτό έχει να κάνει και με το πελατολόγιο καθενός. .Πρέπει να εργαστούμε πάντως με συνέπεια ώστε να είμαστε στις αγορές και μετά κρίσης.
Ένας άλλος παράγοντας που θα παίξει ρόλο τη φετινή περίοδο είναι το πώς θα σκεφτεί ένας καταναλωτής στις βόρειες χώρες. Θα σκεφτεί πώς θα επιβιώσει, πώς θα ζεσταθεί ή θα σκεφτεί πώς θα αγοράσει ακριβά λαχανικά; Όσο πιο ακριβά θα είναι τα προϊόντα, τόσο χαμηλότερη καταναλωτική δύναμη θα δούμε. Το πιο πιθανό είναι ότι θα υπάρξει ενας συνδυασμός. Στην πορεία θα δούμε το αποτέλεσμα. Εμείς από πλευράς μας θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε όλοι, τη δουλειά μας με τον πιο σωστό τρόπο και το πιο σωστό κοστολόγιο, τόνισε μεταξύ άλλων.
Ακούστε εδώ αναλυτικά