Τσουρδίνης: Κυριαρχεί το Μαρόκο στις ευρωπαϊκές αγορές κηπευτικών

10:39 π.μ. - Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024
10:01 π.μ. - Πέμ, 11/39/2024
Image: Τσουρδίνης: Κυριαρχεί το Μαρόκο στις ευρωπαϊκές αγορές κηπευτικών

Έχει εκτοπίσει παραδοσιακές δυνάμεις όπως Ολλανδία και Ισπανία

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε σήμερα στον Ηχώ 99,8 ο κ. Τσουρδίνης, εξαγωγέας, σχετικά με την πορεία των κρητικών κηπευτικών στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Αρχικά, ανέφερε πως πάντα μετά τις γιορτές υπάρχει μια κάμψη όσον αφορά τις τιμές των προϊόντων. Επομένως, αναμένεται μια ανάκαμψη στην αγορά το επόμενο διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ευρωπαϊκές αγορές πήγαν πολύ καλά. Σε ερώτηση που τέθηκε σχετικά με το αν γυρίζουν πίσω τα προϊόντα λόγω υπολειμμάτων από φυτοφάρμακα, ο ίδιος απάντησε αρνητικά. Ο κος Τσουρδίνης πιστεύει πως θα ομαλοποιηθεί η εσωτερική και εξωτερική αγορά.

Στη συνέχεια μας έδωσε μια σημαντική πληροφορία που πρέπει να προβληματίσει όλουε τους παραγωγούς της Κρήτης. "Είναι αξιοθαύμαστο αυτό που έχει προκαλέσει το Μαρόκο στις αγορές. Πιο συγκεκριμένα, έχει εκτοπίσει την Ολλανδία και την Ισπανία σε κάποια κηπευτικά είδη. Έχει γίνει η πρώτη εξαγωγική δύναμη στις ντομάτες και στα ντοματίνια καθώς προμηθεύει όλη την Ευρώπη".

Ακόμη, ο κ. Τσουρδίνης έκρουσε τον κώδωνα στους αγρότες επισημαίνοντας πως θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι μαζί προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί ως προς την εξαγωγή των προϊόντων τους. Ένας τρόπος είναι να συνασπιστούν ομάδες παραγωγών ώστε να συμπορευτούν με φορείς που μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Αποτελεί πραγματικότητα πως εδώ δεν συμμετέχουν πάνω από το 40%. Ας μην ξεχνάμε βέβαια πως αυτές οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών έχουν και κάποια οφέλη όπως είναι για παράδειγμα οι επιδοτήσεις, οι επιστροφές και η αναγνώριση.