Τσίπρας: Τραγέλαφος με τη ρήτρα αναπροσαρμογής - Την απαλείφουν εικονικά

3:20 μ.μ. - Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022
03:06 μ.μ. - Τρί, 28/20/2022
Image: Τσίπρας: Τραγέλαφος με τη ρήτρα αναπροσαρμογής - Την απαλείφουν εικονικά

Συναντήθηκε με αντιπροσωπείες του Ινστιτούτου Καταναλωτή και της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.

Σφοδρή επίθεση για την ακρίβεια στην ενέργεια και τα καύσιμα εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπείες του Ινστιτούτου Καταναλωτή και της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. κάνοντας λόγο για «διπλή αισχροκέρδεια και των παραγωγών και του κράτους».

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε την κριτική που έχει ασκήσει για την απουσία ρυθμίσεων και ελέγχου στην αγορά και την κατηγορία που είχε προσάψει στην κυβέρνηση ως «τροχονόμο των καρτέλ, ιδίως στην ενέργεια» για να σχολιάσει: «Με τις τελευταίες εξελίξεις έχω την αίσθηση ότι δεν είναι τροχονόμοι αλλά προστάτες των καρτέλ». Στάθηκε συγκεκριμένα «στην πρωτοφανή διαφωνία» των δύο βασικών ανεξάρτητων Αρχών (Επιτροπή Ανταγωνισμού και ΡΑΕ), οι επικεφαλής των οποίων είναι διορισμένοι από την κυβέρνηση, με την ίδια την κυβέρνηση. «Δεν έχω ξαναδεί τα τελευταία χρόνια οι δύο ανεξάρτητες Αρχές να είναι σε σύγκρουση με την κυβέρνηση διότι αισθάνονται ότι εμποδίζονται να διατελέσουν το έργο τους» είπε.

Αναφορικά με την τροπολογία της κυβέρνησης για τη ρήτρα αναπροσαρμογής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για «τραγέλαφο». «Επί έξι μήνες η κυβέρνηση μας έλεγε πως δεν είναι παράνομη και τώρα προεκλογικά την απαλείφουν εικονικά από τα τιμολόγια, διότι την ενσωματώνουν στα κυμαινόμενα τιμολόγια» σημείωσε, εκτιμώντας πως από το Σεπτέμβριο που θα ισχύσει και κάθε μήνα θα ανακοινώνονται οι τιμές «ο καταναλωτής θα τρέχει από πίσω να δει ποια τιμή τον συμφέρει». Παράλληλα, στηλίτευσε το γεγονός ότι παρά τις διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως προς τον τρόπο καθορισμού του ποσού των υπερκέρδών από την ενέργεια, «και αυτά τα υπερκέρδη που υπολογίστηκαν κουτσουρεμένα ακόμα δεν έχουν φορολογηθεί, δεν έχει επιστραφεί τίποτα στους καταναλωτές».

Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, αντί να επιστραφούν στους καταναλωτές τα υπερκέρδη, η κυβέρνηση με την τροπολογία που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο, «χρεώνει στους καταναλωτές επιπλέον 300 εκατ. ευρώ, στα ΥΚΩ των τιμολογίων της ΔΕΗ για μία υπόθεση που χρονολογείται από το 2004 ως αποζημίωση για τις μονάδες στα νησιά και την οποία καμία κυβέρνηση δεν ενεργοποίησε».

Πέραν αυτών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και «στα 67 εκατ. ευρώ από την αγορά εξισορρόπησης, που κατήγγειλε και ο πρόεδρος της ΡΑΕ πως αν και πρέπει να επιστραφούν στους καταναλωτές, παραμένουν στις τσέπες των παραγωγών ενέργειας».

cretalive.gr