Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία (σε ύφος και γλώσσα που μέχρι τώρα δεν είχε χρησιμοποιηθεί) έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Σύνοδο Κορυφής. Δεν πρέπει κανείς να αμφισβητεί την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της έναντι οποιασδήποτε απειλής τόνισε ο πρωθυπουργός.
Απόλυτα ικανοποιημένος από τη στάση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της σε Ελλάδα και Κύπρο, μίλησε για το πιο ξεκάθαρο και το πιο ισχυρό μήνυμα που έχει διατυπωθεί στην ιστορία της ΕΕ προς την Τουρκία.
Εκτενή αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και στους δύο έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία, τονίζοντας ότι πλέον «μπαίνουμε σε νέα φάση» ενεργοποιώντας κι άλλα «όπλα», αφού η προσπάθεια το ζήτημα να κρατηθεί σε διμερές επίπεδο δεν απέδωσε.
«Ποιοτική αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας»
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ποιοτική αλλαγή στην συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία «πρέπει να μας ανησυχήσει», σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα πάντα θα επιχειρεί να αξιοποιεί τους διαύλους επικοινωνίας, θα συνεχίσει να στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την προσπάθεια για καλύτερη δυνατή συνεργασία σε περιφερειακές προκλήσεις, όπως το μεταναστευτικό.
«Θα πρέπει να γίνει σαφές προς όλους ότι η Ελλάδα θα προασπίζει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής» ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως σε ό,τι αφορά την προάσπιση των συνόρων -που είναι και ευρωπαϊκά- ζήτησε ξεκάθαρες εγγυήσεις προκειμένου να προχωρήσει οποιοσδήποτε ευρωτουρκικός διάλογος.
Επικαλούμενος την κοινή θέση των ευρωπαίων ηγετών για τις τουρκικές προκλήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «το πιο ξεκάθαρο και ισχυρό από την ιστορία της Ευρωπαικής Ένωσης σε ό,τι αφορά το Αιγαίο».
Το θέμα των δύο στρατιωτικών θα τεθεί στη Βάρνα
Μιλώντας για το ζήτημα κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως ενημέρωσε τους ευρωπαίους ηγέτες, ζητώντας εγγυήσεις ότι το θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα.
«Εξασφάλισα ότι τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα θέσουν το ζήτημα στον Ερντογάν» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «μπαίνουμε σε νέα φάση».
«Καβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε το θέμα να λυθεί σε διμερές επίπεδο μέχρι τη Σύνοδο του Μαρτίου, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό. Θα στηριχθούμε από τους εταίρους και από τους συμμάχους μας, ωστόσο δεν θα εγκαταλήψουμε τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία» ανέφερε.
«Πρέπει να σοβαρευτούν και να σταματήσουν τις προκλήσεις»
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα φοβάται για θερμό επεισόδιο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπάρχει η αίσθηση του φόβου. «Κατ' αρχήν γιατί διαθέτουμε την αποτρεπτική ικανότητα και κατά δεύτερον γιατί θα ήταν σαν να πυροβολεί (σ.σ. όποιος το προκαλέσει) τα δικά του πόδια».
«Μπορεί να θεωρούμε ότι οι γείτονές μας είναι οξύθυμοι, ωστόσο δεν τους θεωρούμε ανόητους» σημείωσε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας ως δείγμα ασφάλειας, το οποίο θα πρέπει να αξιολογήσουμε θετικά, την ευρύτατη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.
«Σήμερα θα έπρεπε να συζητάμε για άλλα θέματα» ανέφερε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τη στάση της Τουρκίας και απευθύνοντας έκκληση να συνειδητοποιήσουν ότι αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά.
«Πρέπει να σοβαρευτούν και να σταματήσουν τις προκλήσεις» είπε και υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα στην ΕΕ που να στηρίζει, όπως η Ελλάδα, την ευρωπαϊκή προοπτική της».
«Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε ίδια ορολογία με τον Π.Καμμένο»
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, περί ομηρείας, ο κ. Τσίπρας είπε πως δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν όλοι την ίδια ορολογία και τους ίδιους τόνους.
«Έχουμε ένα γεγονός που θα μπορούσε να λυθεί την ίδια ημέρα, δεν λύθηκε και αυτό προκαλεί προβληματισμό» ανέφερε, σημειώνοντας πως «αν κάποιοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το γεγονός με ορούς ομηρείας θα πρέπει να το σκεφτούν δυο και τρεις φορές».
«Στέρεα λύση για όλες τις χρήσεις με ΠΓΔΜ»
Μιλώντας για το ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ και τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, να βρίσκεται στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός επανέλάβε πως η εθνική θέση είναι για σύνθετη ονομασία είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό.
«Θέλουμε στέρεα λύση για όλες τις χρήσεις» ανέφερε, προσθέτοντας πως αν υπάρχει άλλο όνομα στο εσωτερικό και άλλο για διεθνή χρήση αυτό θα διαιωνίζει τη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών.
«Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσουμε με βάση το εθνικό συμφέρον και πιστεύω ότι θα γίνουν βήματα σήμερα στα Σκόπια» συμπλήρωσε ο έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν μάς πιέζει κανείς για λύση.
«Η λύση δεν αποτελεί υπαρξιακό μας πρόβλημα, από την άλλη πλευρά, όμως, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι. Εμείς δεν πάμε με βάση αυτό. Πάμε σε διαπραγμάτευση επειδή θέλουμε» πρόσθεσε.
in.gr