Τσίπρας: Προσλήψεις 15.000 εκπαιδευτικών χωρίς διαγωνισμό

5:29 μ.μ. - Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018
05:12 μ.μ. - Τετ, 19/29/2018
Image: Τσίπρας: Προσλήψεις 15.000 εκπαιδευτικών χωρίς διαγωνισμό

Θα μετρά μέσω μοριοδότησης, η προϋπηρεσία κατά 50% και τα ακαδημαϊκά προσόντα και οι κοινωνικοί λόγοι κατά το άλλο 50% - Η προϋπηρεσία θα μοριοδοτείται κλιμακωτά με πλαφόν ανώτατης προϋπηρεσίας

Με βασικό θέμα τις προσλήψεις 15.000 εκπαιδευτικών στο Δημόσιο μέχρι το 2021 συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό να επιδιώκει για ακόμα μία φορά να «κλείσει» τα σενάρια πρόωρων εκλογών. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ανέφερε στην εισήγησή του πως υλοποιήσαμε μεγάλο μέρος δεσμεύσεων της ΔΕΘ, αποτρέψαμε μειώσεις συντάξεων, ψηφίσαμε τον πρώτο επεκτατικό προϋπολογισμό μετά από δέκα χρόνια. Υπογράμμισε πως έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και πρέπει να εντείνουμε  το έργο μας με ορίζοντα εννεαμήνου μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2019. 
 
Η κυβέρνηση, αν και ξορκίζει τα σενάρια για πρόωρες κάλπες, ζεσταίνει τις  μηχανές, εξαγγέλλοντας παροχές και προσλήψεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπολείπεται  ακόμα να ψηφιστεί το στεγαστικό επίδομα 410 εκατ. ευρώ. Ετοιμάζεται νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ θα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αν χρειάζεται και μια σύντομη παράταση των προστατευτικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη. Αναμένεται η αύξηση κατώτατου μισθού, ενώ προετοιμάζουν κάποια σχήματα ρυθμίσεων για παλιές οφειλές.
 
Το κύριο μενού του σημερινού υπουργικού  αφορά το σχεδιασμό του υπ. Παιδείας σε συνεργασια με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότηση για την υλοποίηση 3έτους προγραμματος για το μόνιμο διορισμό 15.000 στο δημόσιο.  
 
Ειδικότερα 
 
-4.500 το 2019 στην ειδική αγωγή 
 
-5.250 το 2020 σε όλες τις βαθμίδες 
 
-5.250 το 2021 σε όλες τις βαθμίδες 
 
Το σύστημα για τις προσλήψεις έχει τρεις άξονες υλοποίησης
 
-ΑΣΕΠ με σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων 
 
-Ισχύς ενός ενιαίου συστήματος μοριοδότησης και κατάταξης για μόνιμους διορισμούς αλλα και προσλήψεις μόνιμων όπου χρειάζεται 
 
-Τρεις πυλώνες συστήματος μοριοδότησης όπου θα έχει αναγνώριση της προϋπηρεσίας αναπληρωτών, ακαδημαϊκά προσόντα και κοινωνικά κριτήρια
 
Σε μία προεκλογικού τύπου κίνηση, δεν θα προβλέπονται διορισμοί εκπαιδευτικών με γραπτό διαγωνισμό.
 
Για τον διορισμό δασκάλων και καθηγητών, θα μετρούν μέσω μοριοδότησης, η προϋπηρεσία κατά 50% και τα ακαδημαϊκά προσόντα και οι κοινωνικοί λόγοι κατά το άλλο 50% ενώ η προϋπηρεσία θα μοριοδοτείται κλιμακωτά με πλαφόν ανώτατης προϋπηρεσίας.
 
Την ίδια ώρα συλλαλητήριο από κοινού διοργανώνουν για την Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι, τα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα των δασκάλων-νηπιαγωγών και καθηγητών η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ για το νέο σύστημα διορισμών.


 
πηγή protothema.gr