Τσίπρας: Να αποτρέψετε το Oruc Reis αν επιχειρήσει εντός της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας

2:53 μ.μ. - Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020
02:07 μ.μ. - Πέμ, 23/53/2020
Image: Τσίπρας: Να αποτρέψετε το Oruc Reis αν επιχειρήσει εντός της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας

Τι δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι η χώρα έχει ανάγκη Εθνική στρατηγικής. Σχολιάζοντας με καυστικό ύφος ότι ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε μεν αλλά πολύ αργά, και αφού ο Τουρκικός Στόλος είχε αναπτυχθεί Νοτίως του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης και ενώ είχαν ήδη σημειωθεί παραβάσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι τους τελευταίους 8 μήνες έχουμε κλιμάκωση της Τουρκικής Επιθετικότητας και όπως δήλωσε συνέστησε στον πρωθυπουργό να «αποτρέψετε το Oruc Reis αν επιχειρήσει εντός της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας όπως είχε κάνει με επιτυχία η κυβέρνηση αντίστοιχα τον Οκτώβριο του 2018».

Σύμφωνα με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το πρόβλημα μας με την Τουρκία είναι ένα και αυτό αφορά στην Υφαλοκρηπίδα. Αυτή είναι η μόνη διαφορά μας τόνισε. «Γρκίζες ζώνες δεν υφίστανται στο Αιγαίο και η συνθήκη της Λοζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη. Το Σύμφωνο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι παράνομο».

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό είναι

- η επέκταση 12 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο

- να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ

- και η χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα 12 μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης.

«Ευρωτουρκικές οι διαφορές»

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, τονίζοντας ότι οι διαφορές με την Τουρκία δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη στο σύνολο της.

«Σε περίπτωση κλιμάκωσης συνέστησα στον πρωθυπουργό να ζητήσει Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας».

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Να λύσουμε το πρόβλημα με την Τουρκία, αλλά όχι υπό το καθεστώς απειλών και εκβιασμών».

neakriti.gr