Τσίπρας από ΔΕΘ:Οι 6 εθνικές προτεραιότητες - Επανακρατικοποίηση ΔΕΗ - Δημόσιος πυλώνας η Εθνική Τράπεζα

10:34 μ.μ. - Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022
10:09 μ.μ. - Σάβ, 17/34/2022
Image: Τσίπρας από ΔΕΘ:Οι 6 εθνικές προτεραιότητες - Επανακρατικοποίηση ΔΕΗ - Δημόσιος πυλώνας η Εθνική Τράπεζα

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το σχέδιο έξι σημείων της παράταξής του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας εκφώνησε την καθιερωμένη ομιλία στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ παρουσιάζοντας την πρότασή του για την επόμενη ημέρα.

«Ο ελληνικός λαός δε θα προσαρμοστεί στη βαρβαρότητα ούτε φυσικά θα αυτοκτονήσει, αλλά πολύ σύντομα θα επικυρώσει και στις κάλπες την απόφασή του», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 

Με κεντρικό σύνθημα «δικαιοσύνη παντού, ανάπτυξη και προστασία για όλους» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεδιπλώνει ένα σχέδιο έξι σημείων, εστιάζοντας στην ανάγκη για «προοδευτική διακυβέρνηση».

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι τρία χρόνια τώρα «έχουν γίνει τόσα ανήκουστα πράγματα στη χώρα, που δε τους πιστεύει κανείς», για να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για αρνητικές πρωτιές στην πανδημία, την ενεργειακή φτώχεια, την στεγαστική κρίση, «τα δισεκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων, οι υποκλοπές».

Τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει ένα σχέδιο για την αναγέννηση της χώρας συνεκτικό, ρεαλιστικό, με όρους δικαιοσύνης παντού και πρόσθεσε ότι ο λαός «πολύ σύντομα θα επικυρώσει και στις κάλπες την ειλημμένη απόφασή του: Να μην περάσει άλλος ένας χειμώνας ανασφάλειας».

«Είμαστε εδώ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας: Για «να προστατέψουμε το δικαίωμα στην εργασία», να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, με επίκεντρο την αύξηση των μισθών, την παρουσία του κράτους ως εγγυητή απέναντι στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, με πολιτική για τη στέγαση. Για «να μειώσουμε τις ανισότητες, με ένα ισχυρό και σύγχρονο κοινωνικό κράτος, με ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα». Για νέο παραγωγικό μοντέλο, με τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, με τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του εμπορικού κόσμου, «με χρηματοδοτικά εργαλεία και φορολογικά κίνητρα για τον αγροτικό κόσμο». Για «να μπει φραγμός στον θεσμικό και ηθικό κατήφορο, με την αποκατάσταση του κράτους δικαίου, την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας στη Δικαιοσύνη. Για «να αναβαθμίσουμε εκ νέου τη θέση της χώρας στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή».

Δεύτερη εθνική προτεραιότητα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει για τους μισθωτούς αύξηση του κατώτατου μισθού με νόμο στα 800 ευρώ. Θέσπιση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, επαναφορά του καθορισμού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, με κατώτατο όριο την τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε έτους.

Για τους συνταξιούχους, επιστροφή των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις, επαναφορά της 13ης σύνταξη του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια.

Για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες: αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ. Θέσπιση αφορολόγητου στο ίδιο όριο και για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Για τους μικρομεσαίους: Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους με ρύθμιση χρεών (διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου, δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019). Επιπλέον, θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για πληρωμές λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων, αντικατάσταση του πτωχευτικού κώδικα με νέο που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.

Η στήριξη του κοινωνικού κράτους είναι η τρίτη εθνική προτεραιότητα του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την εργασία ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε κατάργηση των «αντικοινωνικών νόμων Χατζηδάκη, που νομιμοποίησαν τα 12ωρα, την απλήρωτη εργασία, την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης», επαναφορά των ρυθμίσεων για την αιτιολογημένη απόλυση, το 8ωρο, τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη δήλωση των ωραρίων και των υπερωριών, επανίδρυση του ΣΕΠΕ, σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

Για ένα «νέο ισχυρό και σύγχρονο ΕΣΥ» προανήγγειλε «πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών και επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας, μονιμοποίηση του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, παύση της «τιμωρητικής αναστολή εργασίας για υγειονομικούς», εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ, αύξηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 380, πλήρη κάλυψη ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες.

Για τη Δημόσια Παιδεία μεταξύ άλλων: καθιέρωση της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ενίσχυση με 20.000 διορισμούς μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διπλασιασμός σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, αλλά και τον αριθμό των μελών ΔΕΠ, -«γιατί εμείς στα πανεπιστήμια θέλουμε καθηγητές, δεν θέλουμε αστυνομικούς, οι αστυνομικοί να πάνε στη γειτονιά για να αντιμετωπίσουν το έγκλημα»- κατάργηση «των αντιεκπαιδευτικών νόμων της κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένης της ΕΒΕ».

Για ΑΜΕΑ: αύξηση αναπηρικού επιδόματος κατά 20% για 172.000 συμπολίτες μας, εξασφάλιση προσωπικού φροντιστή για 70.000 άτομα και εργαλεία αξιοπρέπεια σε όλους τους δικαιούχους χωρίς επιβαρύνσεις.

hxonews

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο για τη Δικαιοσύνη μεταξύ άλλων με την αποκατάσταση των μισθολογικών, φορολογικών αδικιών σε όλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, κόψιμο του ομφάλιου λώρου μεταξύ της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας, μείωση των θέσεων αντιπροέδρων στα Ανώτατα Δικαστήρια, θέσπιση της διατύπωση γνώμης από δικαστικές ενώσεις και δικηγορικούς συλλόγους για την επιλογή της ηγεσίας των δικαστηρίων. Προανήγγειλε νομοθετική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία», νομική κατοχύρωση του γάμου για όλα τα πρόσωπα, κατάργηση όλων των ποινικών ασυλιών που έχουν προβλεφθεί τα τελευταία χρόνια με πρώτη την ασυλία των τραπεζικών στελεχών.

Στα ΜΜΕ, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε την οικονομική ενίσχυση εφημερίδων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ με βάση τις πραγματικές ανάγκες και με διαφανή κριτήρια, χωρίς εύνοιες και εξαιρέσεις, επαναφορά της υποχρέωσης για 400 εργαζόμενους σε όλους τους σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, θέσπιση ελέγχου της αδιαφανούς και αδικαιολόγητης χρηματοδότησης και των δανείων που δόθηκαν σε ΜΜΕ, επανεκκίνηση της διαδικασίας αδειοδότησης των περιφερειακών ΜΜΕ, επιλογή της Διοίκησης της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Για την ΕΥΠ: επαναφορά της στην αρμοδιότητα του ΠΡΟΠΟ, κατάργηση της τροπολογίας που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση παρακολούθησης από την ΕΥΠ μετά την ολοκλήρωσή της, «ορίζουμε νομοθετικά τους λόγους ‘εθνικής ασφάλειας', θεσπίζουμε έλεγχο από δικαστικό συμβούλιο και έγκριση με αιτιολογημένη απόφασή της άρσης του απορρήτου, εξασφαλίζουμε την ουσιαστική συμμετοχή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της ΑΔΑΕ στον ορισμό του Διοικητή της ΕΥΠ.

hxonews

Έκτη εθνική προτεραιότητα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση στη δημογραφική πρόκληση.

«Αναδιαμορφώνουμε το επίδομα παιδιού και το μεταφέρουμε αποκλειστικά στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη του, ανεξαρτήτως σπουδών. Και από τη σύνταξή της και μετά, εφόρου ζωής. Διαμορφώνουμε το επίδομα μητέρας στα 70 ευρώ στο πρώτο παιδί, άλλα 105 ευρώ στο δεύτερο και 140 ευρώ στο τρίτο», είπε ο κ. Τσίπρας. Επιπλέον, εξίσωση της άδειας μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες, θέσπιση ειδικής άδειας μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες και ελεύθερες επαγγελματίες.

Επίσης, πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά και σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Ακόμη, επιδότηση του ενοικίου για 400.000 νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών, διπλασιάζοντας το επίδομα από 70 ευρώ σε 140 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, από 140 ευρώ σε 280 ευρώ, για ζευγάρι με ένα παιδί και από 175 ευρώ σε 350 ευρώ / μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά, ενώ αυξάνουμε και τα εισοδηματικά όρια.

Δημιουργία τράπεζας στέγης από υπάρχοντα διαμερίσματα και κατοικίες είτε του δημοσίου είτε ιδιωτών, με ισχυρά κίνητρα ενεργειακής αναβάθμισης και μείωσης φόρων, ώστε τα ακίνητα αυτά να διατεθούν κατά προτεραιότητα σε νέα ζευγάρια με χαμηλά ενοίκια.

Μεταρρύθμιση του πλαισίου για τη κοινωνική ένταξη των μεταναστών, μεταξύ άλλων με αλλαγή της διαδικασίας της πολιτογράφησης, απλοποιώντας την εξεταστική διαδικασία.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ