Τσελέντης: «Είχα ενημερώσει την ΤΕΡΝΑ για την επικινδυνότητα κατασκευής του αεροδρομίου δίπλα στο ρήγμα Καστελλίου»

10:01 π.μ. - Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021
10:09 π.μ. - Τρί, 28/01/2021
Image: Τσελέντης: «Είχα ενημερώσει την ΤΕΡΝΑ για την επικινδυνότητα κατασκευής του αεροδρομίου δίπλα στο ρήγμα Καστελλίου»

Σε επιβεβαίωση – «φωτιά» – των αποκλειστικών πληροφοριών του politica 89.8 προέβη ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης μιλώντας στον Xρήστο Κώνστα

Ο κ. Τσελέντης δεν διέψευσε ότι έχει στείλει 2 τουλάχιστον επιστολές στην κατασκευάστρια εταιρία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι, στις οποίες επισημαίνει πως για την αντισεισμική θωράκιση του, απαιτείται άλλη αντιμετώπιση κι όχι εκείνη που αφορά σε μια οποιαδήποτε συμβατικής κατασκευής βάσει του υφιστάμενου αντισεισμικού κανονισμού.

Ο κ. Τσελέντης μεταξύ άλλων εξήγησε ότι είχε ενημερώσει την ΤΕΡΝΑ για τους κινδύνους κατασκευής αεροδρομίου πάνω στο ρήγμα Καστελλίου. «Δε μπορώ να σκεφτώ τι θα συνέβαινε εάν το αεροδρόμιο ήταν σήμερα εν λειτουργία».

Η αποκάλυψη του Politica89.8 αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις αφού τίθεται ζήτημα για τον τρόπο υλοποίησης του νέου διεθνούς αεροδρομίου ενώ ταυτόχρονα ανοίγει με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο η συζήτηση για την ασφάλεια της υποδομής που γειτνιάζει με το ενεργό πλέον ρήγμα του Καστελλίου που έδωσε τη σεισμική δόνηση των 5.8 Ρίχτερ.

Με παρέμβαση του ο βουλευτής Ηρακλείου με τον ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης σχολίασε τις δηλώσεις του κ. Τσελέντη, υποστηρίζοντας πως: Περιμένουμε τις απαντήσεις των αρμοδίων, οφείλει η πολιτεία να κατασκευάσει το νέο Διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι λαμβάνοντας υπόψη της, ότι γειτνιάζει με το ενεργό πλέον ρήγμα του Καστελλίου που έδωσε τη σεισμική δόνηση των 5.8 Ρίχτερ και να διασφαλίσει την αντισεισμική θωράκιση του. Απαιτείται μεγάλος αριθμός μηχανικών για να προχωρήσει στην άμεση καταγραφή κι αποκατάσταση των ζημιών.

Μεταξύ άλλων υποστήριξε πως κλιμάκιο από την αξιωματική αντιπολίτευση θα κατέβει τις επόμενες ημέρες στο Δήμο Μινώα και το Αρκαλοχώρι προκειμένου να έχουν άποψη για τα όσα εκτυλίσσονται στην σεισμόπληκτη περιοχή.

Πηγή: politica.gr