«Τροχοδρόμησε» το αεροδρόμιο στο Καστέλι

6:34 μ.μ. - Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2018
06:10 μ.μ. - Πέμ, 04/34/2018
Image: «Τροχοδρόμησε» το αεροδρόμιο στο Καστέλι

«Ανοίγει ο δρόμος» για να ξεκινήσει μέσα στο φθινόπωρο το μεγάλο έργο κατασκευής και λειτουργίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου

«Ανοίγει ο δρόμος» για να ξεκινήσει μέσα στο φθινόπωρο το μεγάλο έργο κατασκευής και λειτουργίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, μετά τη νέα ανάδειξη του Ανεξάρτητου Μηχανικού του έργου που είναι η Ε/Π «HILL INTERNATIONAL N.V. - HILL INTERNATIONAL ENGINEERING CONSULTANCY LLC».
 
Στη συγκεκριμένη διαδικασία συμμετείχαν 4 σχήματα που διεκδικούσαν το έργο. Εκτός του αναδόχου, τα υπόλοιπα ήταν: «OBERMEYER PLANEN + BERATEN GmbH - Yooshin ENGINEERING CORPORATION», «AECOM LIMITED - AECOM INFRASTRUCTURE & ENVIRONMENT UK LIMITED», «SOCIETΑ PER AZZIONI ESERCIZI AEROPORTUALI S.E.A. - PROINTEC S.A.U.».
 
Πλέον απομένει η έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων, με το έργο παραχώρησης του Νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι να είναι το πλέον προχωρημένο για να ξεκινήσει και θα είναι τελικά το πρώτο έργο «νέας γενιάς».
 
Τα έργα, σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, θα διαρκέσουν πέντε χρόνια, με σκοπό να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου αεροδρομίου την καλοκαιρινή περίοδο του 2023, αντικαθιστώντας το σημερινό, κορεσμένο Αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», που βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της πόλης του Ηρακλείου.
 
Η σύμβαση, που πραγματοποιείται εννέα χρόνια μετά την πρώτη εξαγγελία, θα υπογραφεί από την κοινοπραξία «Ariadne Airport Group», στην οποία συμμετέχουν η ΤΕΡΝΑ και η ινδική GMR Airports Limited (με 10%). Η συγκεκριμένη κοινοπραξία κατέθεσε και τη μοναδική προσφορά για το έργο, η οποία ανέρχεται σε 480 εκατ. ευρώ, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τα 850 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υποδομών.
 
Η συμμετοχή του Δημοσίου
 
Με βάση τον σχεδιασμό της κοινοπραξίας, το χρηματοοικονομικό μοντέλο του έργου δεν περιλαμβάνει δανεισμό από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ή άλλους φορείς. Έτσι το Δημόσιο θα έχει αυξημένο ποσοστό (46%) στην εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου και μειωμένη χρηματοδοτική συμβολή κατά 40 εκατ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με την παραπάνω προσφορά, το Ελληνικό Δημόσιο θα ξεκινήσει να εισπράττει μερίσματα από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του αεροδρομίου, ενώ παράλληλα δεν θα υπάρξει επιβάρυνση για το δημόσιο χρέος, σημαντικός παράγοντας για τα οικονομικά της χώρας. Τα τέλη χρήσης του αεροδρομίου θα ξεκινούν από περίπου 20 ευρώ και μεσοσταθμικά θα περιορίζονται στα 17 ευρώ ανά επιβάτη.
 
Το αντικείμενο του έργου
 
Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του νέου διεθνούς αερολιμένα Καστελίου Πεδιάδος εντός της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης που συνίσταται σε όλες τις απαραίτητες έρευνες, μελέτες, κατασκευές, συστήματα και εξοπλισμό για τη λειτουργία του Νέου Αερολιμένα, που θα αντικαταστήσει το σημερινό εν λειτουργία αεροδρόμιο Ηρακλείου στην περιοχή της Αλικαρνασσού.
 
Το νέο αεροδρόμιο Καστελίου χωροθετείται σε επαφή με το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδος Νομού Ηρακλείου και θα λειτουργεί παράλληλα μ’ αυτό. Το αεροδρόμιο θα περιλαμβάνει ένα διάδρομο κατηγορίας Ε, μήκους 3.200 μέτρων, έναν τροχόδρομο παράλληλο με τον διάδρομο κατηγορίας Ε πλάτους 23 μέτρων, με πρόβλεψη για μελλοντική κατασκευή και δεύτερου τροχόδρομου, τρεις κατ’ ελάχιστο συνδετήριους τροχόδρομους υψηλής ταχύτητας και δύο κατ’ ελάχιστο συνδετήριους τροχόδρομους μεταξύ του Αεροδρομίου και του Στρατιωτικού Αεροδρομίου.
 
Προβλέπονται, επίσης, είκοσι επτά Θέσεις Στάθμευσης στην Πίστα, με δυνατότητα Αυτόνομης Προσέγγισης και Απομάκρυνσης, σύστημα αποθήκευσης και διανομής καυσίμων με υπόγειο δίκτυο τροφοδοσίας αεροσκαφών για κάθε Θέση Στάθμευσης (έναντι 25 που ήταν ο ελάχιστος επιτρεπτός αριθμός κατά τη Διακήρυξη), δεκαεννέα Αίθουσες Αναμονής Επιβατών (έναντι 12 που ήταν ο ελάχιστος επιτρεπτός αριθμός κατά τη Διακήρυξη).
 
Εντός του αεροδρομίου πρόκειται να αναπτυχθεί και Ζώνη Εμπορικών Χρήσεων (αντίστοιχη με εκείνη που υπάρχει στο «Ελ. Βενιζέλος» στην Αθήνα) σε έκταση 10 στρεμμάτων.
 
Οδικοί άξονες
 
Στο αντικείμενο της Σύμβασης Παραχώρησης περιλαμβάνεται και η μελέτη, κατασκευή και χρηματοδότηση των οδικών προσβάσεων σύνδεσης του νέου αεροδρομίου Καστελίου με τον Βόρειο και Νότιο Οδικό άξονα της Κρήτης, ήτοι του νέου κλειστού αυτοκινητόδρομου (μήκους 18 χιλιομέτρων περίπου, διατομής δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση με διαχωρισμένο οδόστρωμα) για τη σύνδεση του Νέου Αεροδρομίου Καστελίου με τον Βόρειο Οδικό άξονα της Κρήτης στην περιοχή της Χερσονήσου. Για τη σύνδεση με το Νότιο Οδικό άξονα της Κρήτης προβλέπεται η μελέτη και κατασκευή της οδικής σύνδεσης (μήκους 6 χλμ. περίπου, διατομής μιας λωρίδας ανά κατεύθυνση με λωρίδα πολλαπλών χρήσεων χωρίς διαχωρισμένο οδόστρωμα) από το αεροδρόμιο μέχρι τον άξονα Ηράκλειο - Αρκαλοχώρι - Βιάννος.
 
Πηγή: naftemporiki.gr