Τρώμε πατάτα Μεσαράς ή Λασιθίου αλλά ...από την Αίγυπτο

10:41 π.μ. - Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017
10:03 π.μ. - Κυρ, 26/41/2017
Image: Τρώμε πατάτα Μεσαράς ή Λασιθίου αλλά ...από την Αίγυπτο

Πατάτα Αιγύπτου, πατάτα Κύπρου, και μόνο άμα είσαι τυχερός μπορεί να βρεις αυτές τις μέρες στα ράφια των σούπερ-μάρκετ πατάτα Μεσαράς, ενώ πατάτα Λασιθίου δεν υπάρχει

Τώρα, πώς γίνεται και στα στέκια των πλανόδιων στο δρόμο βρίσκεις «ντόπια πατάτα» με... «κλειστά μάτια», αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει τις αρμόδιες Αρχές.
 
Διότι τα οργανωμένα καταστήματα, μανάβικα και σούπερ-μάρκετ αναγράφουν κανονικά τον τόπο προέλευσης των προϊόντων που διακινούν. Δε γίνεται όμως το ίδιο και σε όλους τους πλανόδιους ή τους εμπόρους στις λαϊκές αγορές, όπου οι καταναλωτές θα πρέπει να προτιμούν να αγοράζουν την πατάτα με χώμα πάνω της, χωρίς και πάλι να μπορούν να είναι σίγουροι ότι δεν έχει έρθει από την Αίγυπτο και έχει "βαπτιστεί" για να πουληθεί πιο ακριβά σαν «Μεσαράς» ή «ντόπια»!
 
Η "Νέα Κρήτη" κατέγραψε σοβαρές καταγγελίες του προέδρου του Συλλόγου Οπωροπωλών Ν. Ηρακλείου Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη, αλλά και του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Φαιστού Γιώργου Ντισπυράκη, που συμφωνεί και αυτός ότι παίζονται "κομπίνες" με την πατάτα, τόσο σε βάρος του καταναλωτή, όσο και σε βάρος όμως του παραγωγού, ο οποίος και βλέπει πολλές φορές το δικό του προϊόν να μένει στα αζήτητα, επειδή είναι πιο ακριβό από το προϊόν μιας άλλης χώρας. Και βέβαια, όταν έχουμε και το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο σοβαρή.
 
«Επάρκεια δεν υπάρχει. Πάντα, βέβαια, δεν έχουμε επάρκεια τέτοια εποχή, αλλά φέτος είχαμε και προβλήματα με τις καιρικές συνθήκες, με συνέπεια να έχουμε μειωμένη παραγωγή γενικότερη στην ελληνική πατάτα», τονίζει χαρακτηριστικά ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.
 
«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η Κρήτη δεν καλύπτεται ποτέ από την παραγωγή της ανοιξιάτικης πατάτας. Στα Μάλια κάποτε έβαζαν πολλές πατάτες, για παράδειγμα. Τώρα βάζουν ελάχιστες, γιατί οι περισσότεροι ασχολούνται επαγγελματικά στα ξενοδοχεία. Κι έτσι χρειάζονται οι εισαγωγές, αρκεί βέβαια να υπάρχει η σωστή σήμανση της προέλευσης της πατάτας», σύμφωνα με τον ίδιο.
 
 
Το κόλπο... της πατάτας
 
Τι γίνεται όμως με τις ποσότητες της αιγυπτιακής πατάτας που έρχονται στον τόπο μας; Μπορεί τα σούπερ-μάρκετ να έχουν τη σωστή σήμανση για να επιλέγουν οι καταναλωτές αν θέλουν να αγοράσουν την πατάτα της Αιγύπτου, που είναι γύρω στα 10 με 15 λεπτά κατά μέσο όρο πιο φτηνή από την πατάτα της Κρήτης, αλλά αυτή η τήρηση του νόμου γίνεται και από τους κάθε λογής πλανόδιους;
 
Όπως καταγγέλλει ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης, «η πατάτα Μεσαράς τώρα που μιλάμε έχει από 80 λεπτά έως 1 ευρώ και είναι ακριβότερη από την αιγυπτιακή κατά 10 με 15 λεπτά, αλλά εννοείται ότι είναι πολύ ποιοτικότερη από την πατάτα που μας έρχεται από την Κύπρο και την Αίγυπτο. Κι ενώ ο "Χαλκιαδάκης" πολύ σωστά το κάνει και αναγράφει την προέλευση της πατάτας που διακινεί, την ίδια ώρα ό,τι πλυμένη πατάτα υπάρχει κατά τουλάχιστον 80% στους πάγκους των πλανόδιων είναι αιγυπτιακή. Τις πλένουν για να φύγει το μαύρο χρώμα του χώματος της Αιγύπτου και τις πουλάνε για Μεσαράς»!
 
Στο σημείο αυτό ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης ενημερώνει τους καταναλωτές ότι το χώμα της Μεσαράς είναι κοκκινόχωμα, της Αιγύπτου είναι μαύρο, καθώς φυτεύονται στο Νείλο, απ' όπου και τις ποτίζουν, ενώ το χώμα του Λασιθίου είναι άσπρο με καφέ.
 
Ο κ. Χαλκιαδάκης διευκρινίζει, βέβαια, ότι μπορεί να διακινείται πλυμένη πατάτα ντόπια, αλλά από το σύνολο της πλυμένης πατάτας, είναι ζήτημα αν ένα 20% είναι πράγματι γνήσια ντόπια, σε ό,τι αφορά τους πλανόδιους και τις λαϊκές... Και ξεκαθαρίζει ότι η πατάτα πλένεται σε πλυντήριο της λαχαναγοράς. Εκεί διακινείται με το σωστό και το νόμιμο τρόπο. Αλλά η πλυμμένη πατάτα διακινείται στο μεγαλύτερο μέρος της σαν ντόπια, χωρίς να είναι, στα στέκια που θα καταλήξει. Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις που κάποιοι επιτήδειοι πλένουν την πατάτα και τη βουτάνε σε κοκκινόχωμα για να τη βαφτίσουν... Μεσαράς!
 
 
«Είναι αλήθεια, δυστυχώς»
 
Την πλήρη επιβεβαίωση όλων όσων μας ανέφερε ο πρόεδρος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου καταγράψαμε χθες από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Φαιστού Γιώργο Ντισπυράκη.
 
«Τις πλένουν για να φύγει το χώμα το μαύρο της Αιγύπτου, αλλά κάποιοι το εκμεταλλεύονται αυτό και τις πουλούν για ντόπιες, με συνέπεια να κερδοσκοπούν», λέει ο συνδικαλιστής.
 
«Είναι μια απάτη που γίνεται σε μεγάλη κλίμακα. Και γίνεται ακόμα και στη Μεσαρά και, αν δε γίνεται τώρα, έχει σίγουρα συμβεί και στην περιοχή μας», λέει ο Γιώργος Ντισπυράκης, ενώ επισημαίνει ότι έχουν και οι καταναλωτές τις ευθύνες τους, επειδή αναζητούν πάντα το πιο φτηνό προϊόν και όχι το ντόπιο, που με την αγορά του στηρίζουν το συνάνθρωπό τους, τον παραγωγό που μοχθεί δίπλα τους για να το παράξει. Στο ερώτημά μας αν σήμερα υπάρχει πατάτα Μεσαράς σε ποσότητες που να καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος της κατανάλωσης, ο ίδιος απαντά: «Βεβαίως και έχει πατάτες. Και έχουμε σπείρει και πολλές και θα βγουν σύντομα. Και θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο να φέρνουμε τόσο μεγάλες ποσότητες πατάτας από την Αίγυπτο και να κάνουμε ζημιά στη δική μας πατάτα».
 
Καταλήγοντας, ο κ. Ντισπυράκης καλεί τους καταναλωτές να αναζητούν πάντα την ντόπια πατάτα, να είναι καχύποπτοι με την πλυμένο που διακινείται από τους πλανόδιους και να μην ξεχνούν ότι η Αίγυπτος χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα, πολλά από τα οποία είναι ισχυρά δηλητήρια και για το λόγο αυτό έχουν απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
«Είδαμε και μια παρτίδα ντομάτας Αιγύπτου, που την μπλόκαραν στην Αθήνα οι αρμόδιες υπηρεσίες λόγω υπολειμματικότητας σε απαγορευμένα φάρμακα. Από 'κει και πέρα, σύντομα, με την ομαλοποίηση του καιρού, η Μεσαρά θα βγάλει και πάλι όχι μόνο πατάτες, αλλά σε όλα τα είδη μεγάλες ποσότητες».
 
 
ΠΡΟΣΟΧΗ
 
 
«Αποφεύγετε τις πλυμένες πατάτες»
 
«Στον κόσμο λέμε να αποφεύγει να αγοράζει τις πλυμένες πατάτες. Διότι η πλυμένη πατάτα έχει δύο μειονεκτήματα. Το ένα είναι ότι μπορεί εύκολα στην πλυμένη πατάτα να γίνει η παραποίησή της. Και το άλλο είναι ότι το νερό με το οποίο ξεπλένονται δεν ανανεώνεται και δημιουργούνται εκδορές στη φλούδα της πατάτας, με συνέπεια να περνούν στο εσωτερικό της πατάτας μικρόβια», καταλήγει ο πρόεδρος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου κ. Χαλκιαδάκης.
 
Πηγή: neakriti.gr