Τρία μέτρα... χωρίζουν τα νερά του Οροπεδίου Λασιθίου από το Φράγμα Αποσελέμη

6:57 μ.μ. - Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2019
06:03 μ.μ. - Παρ, 01/57/2019
Image: Τρία μέτρα... χωρίζουν τα νερά του Οροπεδίου Λασιθίου από το Φράγμα Αποσελέμη

Μόλις τρία μέτρα είναι η απόσταση που χωρίζει τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου Λασιθίου από το Φράγμα Αποσελέμη

Τόσα μέτρα σωλήνα απαιτούνται ακόμη για να ολοκληρωθεί ο περιβόητος αγωγός ο οποίος θα φέρει το πολυπόθητο νερό, στη λεκάνη κατάκλισης.
 
Ο αγώνας του εργολάβου αλλά και των αρμοδίων υπηρεσιών προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της σήραγγας του Αποσελέμη φτάνει στο τέλος του αφού όλα είναι σχεδόν έτοιμα.

 
Ήδη έχουν τοποθετηθεί οι βαλβίδες εκτόνωσης ενέργειας του νερού, έχει κατασκευαστεί η μικρή δεξαμενή όπου θα καταλήγει ο αγωγός, η οποία αφού ξεχειλίσει θα οδηγεί το νερό στη λεκάνη του φράγματος.


 
Είναι πλέον θέμα ημερών προκειμένου να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία ώστε να προλάβουν τις όποιες πλημμυρικές παροχές από το Οροπέδιο Λασιθίου. Θυμίζουμε ότι το συνολικό μήκος της σήραγγας που έχει ανοιχτεί με μετροπόντικα είναι 3.400 μέτρα, διάμετρο 4,10 μέτρα και κλίση 15% σε όλη τη διαδρομή, προκειμένου να μεταφέρει νερό από το Οροπέδιο Λασιθίου στο φράγμα. Στο εσωτερικό της Σήραγγας έχει τοποθετηθεί χαλύβδινος αγωγός Φ1500 (με διάμετρο 1,5 μέτρα) μέσω του οποίου θα οδηγείται το νερό στο φράγμα.
 
Το συνολικό έργο εκτιμάται πως θα είναι λειτουργικό εντός του Ιανουαρίου μεταφέροντας τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου Λασιθίου, στο μεγαλύτερο υδρευτικό έργο της Κρήτης που δημιουργήθηκε προκειμένου να λυθεί οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης των δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου. 
 
 
ekriti.gr