Τρία άτομα ελεύθερα υπό όρους για την υπόθεση των λαθραίων τσιγάρων

10:34 π.μ. - Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015
10:11 π.μ. - Τετ, 11/34/2015
Image: Τρία άτομα ελεύθερα υπό όρους για την υπόθεση των λαθραίων τσιγάρων

Από τις 10 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι κράτησε η διαδικασία της απολογίας στον εισαγγελέα και την ανακρίτρια Λασιθίου των 13 κατηγορουμένων για την υπόθεση της παράνομης διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, που αποκαλύφτηκε την περασμένη Παρασκευή στη θαλάσσια περιοχή του Μακρύ Γιαλού.

Νέα προθεσμία για να προλάβουν να μελετήσουν τη δικογραφία ζήτησαν και πήραν μέχρι το πρωί της Τετάρτης οι δικηγόροι των 10 εκ των 13 κατηγορουμένων. Πρόκειται για τους δικηγόρους των 7 Αιγυπτίων που αποτελούσαν το πλήρωμα του λαθρεμπορικού φορτηγού Rosetta, των δυο ψαράδων που μετέφεραν ένα μικρό μέρος από το λαθραίο φορτίο τσιγάρων, τα οποία μετά την προσεκτικότερη καταμέτρηση βρέθηκαν να φτάνουν συνολικά, μαζί με αυτά που βρέθηκαν στο λαθρεμπορικό, τις 111.000 κούτες, μάρκας Royal και President, καθώς και ο μεγαλύτερος από τα τρία αδέρφια που φέρονται ως οι παραλήπτες των λαθραίων τσιγάρων.
 
Ο 30χρονος από τα τρία αδέρφια φέρεται ότι είχε ζητήσει τα δυο φορτηγά γνωστής εταιρείας, προκειμένου όπως προφασίστηκε να μεταφέρει κηπευτικά από το θερμοκήπιό του.
 
Απολογήθηκαν στον εισαγγελέα και την ανακρίτρια Λασιθίου ο 41χρονος που δάνεισε τα φορτηγά στον 30χρονο, και τα δυο μικρότερα αδέρφια του 30χρονου, ηλικίας 28 και 25 ετών. Με απόφαση της ανακρίτριας Λασιθίου και οι 3 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους να εμφανίζονται μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα, ενώ απαγορεύτηκε η έξοδός τους από τη χώρα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
 
Όλα τα αδικήματα που βαρύνουν τους κατηγορουμένους είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, καθώς, μετά την προσεκτική καταμέτρηση όλων των λαθραίων τσιγάρων και μετά τις νεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το λαθραίο φορτίο φτάνει τις 111.000 κούτες, ενώ από τους υπολογισμούς των τελωνιακών η ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο από χαμένους δασμούς ξεπερνά συνολικά τα 3 εκατομμύρια ευρώ, η δε αξία ολόκληρου του φορτίου αγγίζει τα 3,5 εκατ. ευρώ.
 
Οι 7 Αιγύπτιοι και οι δυο ψαράδες κατηγορούνται για λαθρεμπορία, ενώ τα τρία αδέρφια και ο εκπρόσωπος της εταιρείας που είχε δώσει τα φορτηγά του στον μεγαλύτερο εξ αυτών κατηγορούνται για άμεση συνέργεια σε λαθρεμπορία.
 
Νίκος Πετάσης
neakriti.gr