Τρεις υπογραφές στο μόνο έγγραφο του φακέλου Ανδρουλάκη που δεν καταστράφηκε

12:02 μ.μ. - Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022
12:09 μ.μ. - Δευ, 12/02/2022
Image: Τρεις υπογραφές στο μόνο έγγραφο του φακέλου Ανδρουλάκη που δεν καταστράφηκε

Αποκαλύψεις για έγγραφο της ΕΥΠ προς την Wind, από το φάκελο παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με τις υπογραφές του παραιτηθέντος διοικητή της Υπηρεσίας, Παναγιώτη Κοντολέοντος, μίας εισαγγελέα και μίας αστυνομικού. Έλεγχο για κινητά στελεχών του ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών και την εντολή καταστροφής υλικού προς την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, την ώρα που σε εξέλιξη βρίσκεται η θρασύτατη απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου από το Μαξίμου.

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να ελεγχθεί εάν έχει γίνει άρση απορρήτου σε έξι τηλέφωνα, που αντιστοιχούν τα πέντε τουλάχιστον από αυτά σε επιτελικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μέσα στα ονόματα αυτό του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του κόμματος, Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος κατήγγειλε την Παρασκευή ότι έγινε στόχος τον Νοέμβριο του 2021, την ίδια περίοδο κατά την οποία παρακολουθούνταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σπίρτζης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο καταγγέλλοντας την απόπειρα μόλυνσης του κινητού του τηλεφώνου μέσω του Predator, από την ίδια διεύθυνση που παγίδεψε το κινητό του Θανάση Κουκάκη και επιχείρησε να μολύνει κι εκείνο του Νίκου Ανδρουλάκη, μετά τις ανακοινώσεις που εξέδωσε ο πρώτος αναφορικά με τις αποκαλύψεις τις «Εφ.Συν.» για παρακολούθηση πολιτών, μεταξύ των οποίων ο δημοσιογράφος των Reporters United και του Solomon, Σταύρος Μαλιχούδης.

Η «Καθημερινή» γράφει επίσης ότι μόνο ένα απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ προς την εταιρεία Wind φέρεται να διασώθηκε από τον υπηρεσιακό φάκελο για την παρακολούθησή του. Η άρση απορρήτου που ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου 2021 και φέρει την υπογραφή της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου κοινοποιήθηκε στην τηλεπικοινωνιακό πάροχο του κ. Ανδρουλάκη.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγή σύμφωνα με την οποία μια μέρα μετά η ΕΥΠ έστειλε νέο, συμπληρωματικό έγγραφο, μόνο στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο ζητώντας από τους υπευθύνους της εταιρείας να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν, προς αποφυγή λάθους, ότι η τηλεφωνική σύνδεση που αναφερόταν στη διάταξη άρσης απορρήτου ανήκε πράγματι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

«Το εν λόγω έγγραφο φέρεται να είχε τις υπογραφές του παραιτηθέντος διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος, της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου καθώς και μιας αστυνομικού, που υπηρετούσε ως αποσπασμένη στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (...) Πάντως, δεν είναι βέβαιο ότι το εν λόγω έγγραφο φέρει και την υπογραφή της αρμόδιας εισαγγελέως» διαβάζουμε στο δημοσίευμα.

Ως εκ τούτου προκαλούνται εύλογα ερωτήματα για το γεγονός ότι η κ. Βλάχου, είχε πει πρόσφατα σε ακρόαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι τα αιτήματα παρακολούθησης πρέπει να έχουν τουλάχιστον έξι υπογραφές στελεχών της ΕΥΠ, διαφορετικά τα απορρίπτει όπως έχει κάνει σε 140 περιπτώσεις, και είχε επικαλεστεί το απόρρητο βάσει απόφασης του Αρείου Πάγου.

Τις νέες αποκαλύψεις σχολίασε ο δημοσιογράφος, Τάσος Τέλλογλου, που έχει καταθέσει ως μάρτυρας στον εισαγγελέα για την υπόθεση, σημείωσε χαρακτηριστικά το εξής: «η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή την ΠΝΠ για την δεύτερη εισαγγελική υπογραφή , θα είχε αποτραπεί η παρακολούθηση Ανδρουλάκη με αυτή; Πολύ αμφιβάλλω».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα μας στις 30 Αυγούστου (Βλ. «Εντολή καταστροφής αρχείων κι αποδείξεων»), είχε ζητηθεί από υπαλλήλους της υπηρεσίας της ΕΥΠ να παραδώσουν τα iron keys των υποκλοπών με σκοπό την καταστροφή τους. Στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ο Δημήτρης Τερζής παρέθετε τα αρχικά των υπεύθυνων που είχαν αναλάβει να διεκπεραιώσουν αυτή τη δουλειά, υπ’ ευθύνη ενός στελέχους της υπηρεσίας που αποτελεί στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακολούθησε επιβεβαίωση για την καταστροφή του υλικού από τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη λόγω... τεχνικού λάθους από τα «Νέα» την περασμένη εβδομάδα και μάλιστα τη μέρα που η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριπτε τις λίστες μαρτύρων της αντιπολίτευσης στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή. Συγκεκριμένα, εξαίρεσαν όλα τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, όπως τον πρωθυπουργό και τον παραιτηθέντα λόγω του σκανδάλου ανιψιό του Γρ. Δημητριάδη, αλλά και το θύμα των υποκλοπών Θ. Κουκάκη.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να κρύβεται πίσω από το «απόρρητο». Όταν ρωτήθηκε σχετικά χθες στη συνέντευξη Τύπου της 86ης ΔΕΘ από τον συντάκτη της «Εφ.Συν.», Γιάννη Μπασκάκη, απάντησε «έχουμε επιχειρηματολογήσει εκτενώς για την ανάγκη διαφύλαξης του απορρήτου σε απολύτως κρίσιμες διαδικασίες όπως αυτές που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών και σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι αυτή η προστασία του απορρήτου πρέπει να αρθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση».

efsyn.gr