Τρεις νεκροί από την κακοκαιρία στη Μεσσηνία

10:20 π.μ. - Σάββατο, 9 Ιουλίου 2016
10:07 π.μ. - Σάβ, 09/20/2016
Image: Τρεις νεκροί από την κακοκαιρία στη Μεσσηνία

«Έχουμε χάσει τρεις ανθρώπους και μία γυναίκα είναι αγνοούμενη» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας

Μια 63χρονη γυναίκα με αναπηρία, εγκλωβίστηκε μέσα στο σπίτι της, που πλημμύρισε, στο χωριό Πήδημα και πνίγηκε σήμερα τα ξημερώματα, από τη θεομηνία που έπληξε τη Μεσσηνία, ενώ νεκρός είναι και ένας 80χρονος στο χωριό Θουρία και αγνοείται η γυναίκα που τον φρόντιζε. Τεράστια προβλήματα και καταστροφές σε όλη τη χώρα
 
«Έχουμε χάσει τρεις ανθρώπους και μία γυναίκα είναι αγνοούμενη» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας. Όπως διευκρίνισε επρόκειτο για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που διέμεναν σε ισόγειες οικίες. «Τα νέα που έρχονται είναι συντριπτικά», πρόσθεσε. Ανέφερε ότι είχε επικοινωνία με υπουργούς της κυβέρνησης προκειμένου να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή.
 
Όπως είπε, πρόκειται για μια γυναίκα με κινητικά προβλήματα που δεν μπόρεσε να εγκαταλείψει την οικία της. Την άτυχη 63χρονη ανέσυρε η Πυροσβεστική.
 
Τεράστια προβλήματα και καταστροφές προκλήθηκαν σε πολλά σημεία του νομού. Πλημμυρισμένοι δρόμοι, αυτοκίνητα παρασυρμένα, ακόμα και μέσα στη θάλασσα, κατολισθήσεις και διακοπή της κυκλοφορίας είναι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί σήμερα το πρωί από τη θεομηνία.
 
Στην πόλη της Καλαμάτας και σε πολλά χωριά, η στάθμη του νερού ανέβηκε και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους παρασέρνοντας ότι έβρισκαν μπροστά τους και πλημμύρισαν εκατοντάδες σπίτια, ενώ οι κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική για παροχή βοήθειας, είναι αναρίθμητες.
 
Από την κακοκαιρία υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στο 232 χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών - Τριπόλεως - Καλαμάτας στο ύψος της Θουρίας και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, λόγω μεγάλης συσσώρευσης υδάτων.
 
Στην εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας, στο 78ο χιλιόμετρο στο ύψος του ΤΕΙ Πελοποννήσου στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας, η κυκλοφορία διεξάγεται με μεγάλη δυσχέρεια λόγω συσσώρευσης υδάτων.
 
Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Καλαμάτας - Αρεόπολης, από τη Στούπα έως τον 'Αγιο Νικόλαο, λόγω κατολισθήσεων.
 
Στην Καλαμάτα, τους Γαργαλιάνους, τα Φιλιατρά, τη Χώρα, την Στούπα, τη Θουρία, την Εύα, το Πήδημα, το Κεφαλόβρυσο, το Βασιλικό και το Ψάρι, υπάρχουν πολλά πλημμυρισμένα σπίτια και ζημιές σε αυτοκίνητα που έχουν παρασυρθεί από τα νερά, ενώ στη Στούπα της Μάνης, ενώ αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί μέσα στη θάλασσα.
 
Προβλήματα από την κακοκαιρία έχουν σημειωθεί και στη Λακωνία με το σοβαρότερο να εστιάζεται στην εθνική οδό Σπάρτης-Γυθείου όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το 24 μέχρι το 26 χιλιόμετρο λόγω συσσώρευσης υδάτων και η κυκλοφορία για Γύθειο γίνεται μέσω Σκάλας.
 
Η κακοκαιρία που έπληξε και τον Βόλο το απόγευμα της Τρίτης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις συγκοινωνίες, στις επικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση.
 
Η κακοκαιρία πλημμύρισε δρόμους, όπως στην Νεάπολη και μπροστά στην ΑΓΕΤ-Ηρακλής, όπου με μεγάλη δυσκολία τα αυτοκίνητα περνούσαν τη «λίμνη». Χωρίς τηλέφωνα έμειναν για περισσότερες από 4 ώρες το κέντρο και οι ανατολικές περιοχές του Βόλου. 
 
Πλημμυρικά φαινόμενα και πτώσεις δένδρων υπήρξαν σε περιοχές της Ηλείας. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στην πόλη του Πύργου και τα γειτονικά χωριά, όπου λόγω της έντονης βροχόπτωσης, αλλά και της υπερχείλισης χειμάρρων, καταγράφηκαν πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα.
 
Ακόμη περιορισμένες πλημμύρες, κυρίως σε δρόμους, καταγράφηκαν και στην Κυλλήνη.
 
Προβλήματα σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης. Η Πυροσβεστική δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια -υπόγεια και ισόγεια- κυρίως στον Δήμο Θερμαϊκού.
 
Σε περισσότερες από είκοσι περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική για να βοηθήσει κυρίως ηλικιωμένους, προκειμένου να απομακρυνθούν από ισόγεια σπίτια, ενώ φερτά υλικά, πέτρες και χώματα, συνθέτουν το σκηνικό σε πολλούς δρόμους που δέχθηκαν μεγάλες ποσότητες νερού.
 
Kλειστός είναι ο επαρχιακός δρόμος Επανομής - Ν. Μηχανιώνας, στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου με Βάρναλη και γίνεται άντληση των συσσωρευμένων υδάτων προκειμένου να δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία.
 
Για «βιβλική καταστροφή» στον Δήμο Θερμαϊκού κάνει λόγο ο δήμαρχος, Γιάννης Μαυρομάτης, καθώς από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και ξεριζώθηκαν δέντρα σε Αγία Τριάδα, Επανομή και Μηχανιώνα.
 
«Είναι άσχημη και προβληματική η εικόνα στον Δήμο μας. Δέντρα ξεριζώθηκαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά, δεκάδες δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ προσπαθεί να απεγκλωβίσει τους ανθρώπους από τα πλημμυρισμένα υπόγεια. Τα συνεργεία του Δήμου, από χθες που ξεκίνησε η έντονη βροχόπτωση, προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους για να πάνε οι κάτοικοι σήμερα στις δουλειές τους» δήλωσε ο κ. Μαυρομάτης.
 
Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων σημειώθηκαν και πολύωρες διακοπές ρεύματος στην περιοχή με αποτέλεσμα να σταματήσουν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια της ΕΥΑΘ και να βγουν τα λύματα στους δρόμους προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.
 
Όπως είπε ο κ.Μαυρομάτης, τις επόμενες ώρες θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να κηρυχτεί ο Δήμος Θερμαϊκού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.