Τραγωδία στα Τέμπη: Αναζητούνται ευθύνες από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

9:29 π.μ. - Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023
09:03 π.μ. - Δευ, 20/29/2023
Image: Τραγωδία στα Τέμπη: Αναζητούνται ευθύνες από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Σήμερα η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία θα κληθεί να δώσει απαντήσεις ο παραιτηθείς υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής - Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκληθεί μετά τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του προχθές Σάββατο, όπου μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «θυσία αυτών των παιδιών»

Με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα Δευτέρα η ενημέρωση του Κοινοβουλίου για την τραγωδία στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας. Στη συνεδρίαση θα κληθεί να δώσει απαντήσεις ο παραιτηθείς υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Ας σημειωθεί πάντως ότι, πριν λίγα 24ωρα, ο “Ρουβίκωνας” πραγματοποίησε παρέμβαση έξω από το πολιτικό γραφείο του Κώστα Αχ. Καραμανλή. Μέλη της αναρχικής συλλογικότητας έβαψαν τους τοίχους γράφοντας συνθήματα, ενώ σε σχετική τους ανάρτηση αναφέρουν ότι «ο Καραμανλής, κι ο κάθε Καραμανλής, δεν είναι κάνας αποδιοπομπαίος τράγος. Είναι συνένοχος στο έγκλημα, ένα έγκλημα που οργανώνεται αργά και σταθερά χρόνια τώρα, απ’ όλες τις κυβερνήσεις εξουσίας, από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με την υποβάθμιση των δημόσιων συγκοινωνιών και το προσκύνημα στο αρπακτικό ιδιωτικό κεφάλαιο (...)».

Η επανεκκίνηση

Στο μεταξύ, μεθαύριο Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί, σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, το πλαίσιο για την επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων. Ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για θέματα υποδομών και μεταφορών προχώρησε στη δήλωση αυτή μετά από την πρώτη σύσκεψη του Συντονιστικού Κέντρου Ασφαλείας Σιδηροδρόμων.

«Θα πρέπει, όμως, η επανεκκίνηση αυτή να γίνει με όρους απόλυτης ασφάλειας. Την επόμενη Τετάρτη εκκινεί το νέο σταδιακό πλαίσιο για τη λειτουργία των τρένων, ανά πενθήμερο θα προστίθενται γραμμές, έτσι ώστε να έχουμε μια πλήρη ανάπτυξη σε περίπου 25 ημέρες, πριν από το Πάσχα», επισήμανε ο ίδιος.

Η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, επισημαίνοντας ότι «λειτουργούσε απολύτως την κρίσιμη νύχτα». «Προκύπτει απ’ όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Η τοπική τηλεδιοίκηση στη Λάρισα είναι υπαρκτή, πραγματική και ακόμη και σήμερα όλες οι διαδρομές γίνονται με αυτόματες χαράξεις. Δυστυχώς, θα μου επιτρέψετε να πω, με περισσή υποκρισία και καθόλου αίσθημα ευθύνης, ορισμένοι διακινούν ότι δεν υπάρχει καθόλου τηλεδιοίκηση στη Λάρισα. Το κέντρο ελέγχου της Λάρισας είναι ένα κέντρο ελέγχου το οποίο αφορά περίπου 8,5 χλμ. της διαδρομής, είναι λειτουργικός πίνακας, τον οποίο κι εγώ είδα σε αυτοψία, είδα και χρησιμοποίησα, και λειτουργούσε και την κρίσιμη νύχτα», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Χθες, ωστόσο, το “Έθνος” δημοσίευσε έγγραφα που αναφέρουν ότι η Λάρισα διαθέτει σηματοδότηση, αλλά όχι κεντρική διαχείριση κυκλοφορίας, δηλαδή τηλεδιοίκηση. Να σημειωθεί ότι οι σιδηροδρομικοί διαχωρίζουν πλήρως την τηλεδιοίκηση από το τοπικό σύστημα χειρισμού, που πράγματι λειτουργεί στη Λάρισα και δίνει τη δυνατότητα αυτόματης χάραξης πορείας.

«Θα συνεχίσω να λέω την αλήθεια»

Την ίδια ώρα, με ανάρτησή της στα social media η επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), Ιωάννα Τσιαπαρίκου, έκανε λόγο για επιχειρούμενη δολοφονία χαρακτήρα στο πρόσωπό της, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσει να λέει την αλήθεια και «να κάνει ό,τι περνάει από τα χέρια της για να μπορούν να ζήσουν τα παιδιά μας με ασφάλεια και προοπτική».

«Επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη συντονισμένη δολοφονία χαρακτήρα στο πρόσωπό μου. Επειδή εργάζομαι 25 συναπτά έτη, με ήθος, σιωπηλά και αποτελεσματικά. Επειδή απ’ όπου και να πέρασα, ναυτιλία, κοινωνική ασφάλιση, υγεία, μεταφορές, η πορεία μου και η δουλειά μου υπήρξε αψεγάδιαστη. Επειδή οι σπουδές και οι περγαμηνές μου είναι πραγματικές και αδιαμφησβήτητες: πτυχίο Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πειραιά, μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Μεταφορές University of Wales - Cardiff, διδακτορικό με Άριστα του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιά. Επειδή δεν προέρχομαι από πολιτικό ή οικονομικό “τζάκι”. Επειδή είμαι γυναίκα. Επειδή τα κατάφερα μόνη, προερχόμενη από πάμφτωχη οικογένεια, καθώς ο συγχωρεμένος πατέρας μου βοηθούσε εμπράκτως όποιον είχε ανάγκη στον τόπο του, Ζωγράφου, Φωκίδα και όχι μόνο. Επειδή εργάστηκα και ως υπάλληλος του ΕΦΚΑ για να μεγαλώσω τα παιδιά μου. Επειδή οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στο δημόσιο και συχνά και ιδιωτικό τομέα. Επειδή, από όποια θέση και αν βρέθηκα, προσπάθησα να διορθώσω, να δημιουργήσω, να φτιάξω ό,τι δε φτιάχνεται σε ένα διαλυμένο κράτος. Επειδή είμαι μάνα και νιώθω συντριβή για τους ανθρώπους και τα παιδιά που χάθηκαν... Θα συνεχίσω να λέω την αλήθεια και να κάνω ό,τι περνάει από τα χέρια μου για να μπορούν να ζήσουν τα παιδιά μας στη χώρα μας με ασφάλεια και προοπτική. Θα υπερασπίζομαι το δίκιο και την αλήθεια!», αναφέρει στην ανάρτησή της η κ. Τσιαπαρίκου.

Στο μεταξύ, εντύπωση προκαλούν τα νέα στοιχεία που έρχονται στο “φως” αναφορικά με την εκπαίδευση του 59χρονου σταθμάρχη. Σύμφωνα με τα “Νέα”, ο προφυλακισθείς σταθμάρχης βρισκόταν στο πρόγραμμα βαρδιών του Ιανουαρίου, πριν βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεών του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η εκπαίδευση του 59χρονου σταθμάρχη ξεκίνησε την 1η/8/22 και τελείωσε στις 23/1/23. Μάλιστα, στις 23, 24 και 25 Ιανουαρίου έδωσε εξετάσεις για την κυκλοφορία των συρμών. Ωστόσο, στο πρόγραμμα που βγήκε τέλος Δεκεμβρίου εμφανίζεται να έχει βάρδια στις 26 Ιανουαρίου, πριν ακόμη δηλαδή βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων!

Ο νεαρός Άγγελος από την Ιεράπετρα βραβεύεται

Ο Άγγελος Τσιαμούρας, ο νεαρός επιβάτης της μοιραίας αμαξοστοιχίας Ι62, ιεραπετρίτικης καταγωγής, είναι μεταξύ των τιμώμενων προσώπων που θα βραβευτούν την ερχόμενη Πέμπτη από την Ακαδημία Αθηνών, στο πλαίσιο πανηγυρικής συνεδρίας για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου του 1821. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ακαδημίας, θα απονεμηθεί, μεταξύ άλλων, βραβείο κοινωνικής αρετής σε τρεις νεαρούς και ηρωικούς διασώστες της μοιραίας αμαξοστοιχίας, την ερχόμενη Πέμπτη 23 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα.

Πρόκειται για το βραβείο “Νικολάου Καρόλου” της Γ’ Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, για πράξη ή δράση κοινωνικής αρετής και ευποιίας, το οποίο θα απονεμηθεί στους τρεις νεαρούς και ηρωικούς επιβάτες της αμαξοστοιχίας Intercity κ. Ανδρέα Αλικανιώτη, κ. Μιχάλη Κλάψη και κ. Άγγελο Τσιαμούρα, οι οποίοι «επιδεικνύοντας αίσθημα αλτρουισμού και αλληλεγγύης στον ύψιστο βαθμό, παρά το ότι και οι ίδιοι ήταν τραυματίες, προσέτρεξαν αυθορμήτως σε βοήθεια ανήμπορων, πολύ σοβαρότερα τραυματισμένων, συνεπιβατών τους, σώζοντάς τους κυριολεκτικώς τη ζωή κατά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη που συγκλόνισε το πανελλήνιο, στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Διευκρινίζεται ότι στο πρόσωπό τους τιμώνται, αυτονοήτως, και όλοι εκείνοι οι οποίοι έπραξαν αναλόγως, αλλά δεν έγιναν, δυστυχώς, γνωστά τα ονόματά τους, καθώς και όσοι συμμετείχαν στη συγκινητική πάνδημη, επιτόπου, αιμοδοσία υπέρ των πολυτραυματιών λόγω της σιδηροδρομικής τραγωδίας, που είχαν άμεση ανάγκη μεγάλων ποσοτήτων αίματος».

Στο μεταξύ, ο νεαρός Άγγελος από την Ιεράπετρα έδειξε για μια ακόμη φορά την κοινωνική ευαισθησία του, καθώς προχθές Σάββατο βρέθηκε στον Σταθμό Αιμοδοσίας της πλατείας Ελευθερίας, προκειμένου να προσφέρει αίμα για τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

“Μάχη” για τον Γεράσιμο

Την ίδια ώρα, “μάχη” για τη ζωή του συνεχίζει να δίνει ο νεαρός Γεράσιμος από τον Βόλο, που ήταν ο μοναδικός επιζών από το πρώτο βαγόνι της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Η μητέρα του 20χρονου φοιτητή, που παραμένει στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση, μέσω μηνύματός της στο Mega ευχαρίστησε «όλους όσοι προσεύχονται για το παιδί της».

«Σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον σας. Αυτή τη στιγμή θέλω να παραμείνω σιωπηλή και να επικεντρωθώ στο παιδί μου. Υπάρχουν πληροφορίες που έχουν βγει που δεν έχω δώσει εγώ στα Μέσα, ίσως είναι λόγια συγγενών, αλλά όχι δικά μου. Ευχαριστώ πάρα πολύ τους γιατρούς για την προσπάθειά τους και όλο τον κόσμο που προσεύχεται για το παιδί μου», είπε η μητέρα του Γεράσιμου.

Κ. Μητσοτάκης: Αντιδράσεις για την αναφορά σε «θυσία»

Στο μεταξύ, σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκληθεί μετά τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Μαρούσι Αττικής προχθές Σάββατο, όπου μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «θυσία αυτών των παιδιών».

«Ξέρω ότι το κλίμα στην ελληνική κοινωνία τις τελευταίες εβδομάδες είναι πολύ βαρύ. Και ξέρω ότι όλοι μας είμαστε στεναχωρημένοι, θυμωμένοι, οργισμένοι γι’ αυτό το τραγικό ατύχημα, το οποίο στοίχισε τις ζωές σε 57 συμπολίτες μας, ανάμεσά τους πολλά νέα παιδιά. Και ξέρω πολύ καλά, φίλες και φίλοι, ότι η καλύτερη δικαίωση για τη θυσία αυτών των παιδιών είναι να εξασφαλίσουμε ότι αυτό το οποίο έγινε στα Τέμπη δε θα ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσε ακόμη το ότι η ομιλία του πρωθυπουργού στο Μαρούσι έγινε παρουσία ΟΠΚΕ και ΜΑΤ.

«Αδιανόητη αναφορά»

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου ανέφερε ότι «η αναφορά σε “θυσία” είχε γίνει και από άλλους δημοσιολογούντες τις πρώτες μέρες της τραγωδίας, με το ίδιο περίπου επιχείρημα (της “ευκαιρίας” να φτιαχτεί επιτέλους ο σιδηρόδρομος), κάτι το οποίο είχε εξοργίσει τους πολίτες. Η αδιανόητη αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε “θυσία των παιδιών στα Τέμπη” για την τραγωδία, επιβεβαιώνει πως, ενώ κυβερνά 4 χρόνια, δε νιώθει στο παραμικρό τις ευθύνες του. Η απώλεια 57 νέων ανθρώπων στα Τέμπη δεν είναι “θυσία”, αλλά έγκλημα. Αν μετά από 17 ημέρες κρυφτού και μετάθεσης ευθυνών δεν μπορεί να δώσει ειλικρινείς απαντήσεις, τουλάχιστον ας μην προκαλεί τις οικογένειες των θυμάτων και το πανελλήνιο».

«Πρωταθλητής του πελατειακού κράτους»

«Η προστασία της ζωής των πολιτών είναι υπέρτατο χρέος και δεν μπορεί να λογίζεται ως “θυσία” για να κάνουν οι εκάστοτε κυβερνώντες τα αυτονόητα. Δίχως να αναλαμβάνει τις βαρύτατες ευθύνες του επιτελικού του χάους, που απέτυχε παταγωδώς, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως προοδευτικός εκσυγχρονιστής. Δεν μπορεί όμως να αντιμετωπίσει το βαθύ κράτος ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον ταυτιστεί στη συνείδηση των πολιτών ως ο πρωθυπουργός που αποδείχτηκε πρωταθλητής του πελατειακού κράτους και του καθεστωτισμού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

«Πρόκληση και προσβολή»

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ κάνει λόγο για «πρόκληση και προσβολή ο θάνατος των 57 ανθρώπων στα Τέμπη να βαφτίζεται “θυσία”, έγκλημα ήταν στον βωμό του κέρδους και με ενόχους όλους εκείνους που υπηρέτησαν αυτές τις πολιτικές και διαχειρίστηκαν το - εχθρικό για τον λαό και τις ανάγκες του - σημερινό κράτος», προσθέτοντας πως «αυτή ακριβώς είναι η “παλιά Ελλάδα” που πρέπει να αλλάξει, μέρος της οποίας είναι και ο κύριος Μητσοτάκης και όλοι όσοι προσπαθούν να αφήσουν στο απυρόβλητο και τελικά να “δικαιώσουν” τη συνέχιση της ίδιας εγκληματικής πολιτικής».

«Ντράπηκε και η ντροπή»

«Σε “γραμμή Πορτοσάλτε” εμφανίστηκε ο κ. Μητσοτάκης για πρώτη φορά μετά τα Τέμπη και μίλησε για “θυσία” των παιδιών που σκοτώθηκαν στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Δεν ήταν θυσία, κύριε Μητσοτάκη, ήταν δολοφονία! Ντράπηκε και η ντροπή, όχι όμως ο πρωθυπουργός της “Μητσοτάκης Α.Ε.”», σχολίασε σε ανάρτησή του ο Μιχάλης Κριθαρίδης από το ΜέΡΑ25.

«Λογική αντίδραση»

Μια ημέρα μετά, κατά την κυριακάτικη ανάρτησή του στα social media, στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου απολογισμού, ο πρωθυπουργός έκανε και πάλι αναφορά στην τραγωδία των Τεμπών, αναφέροντας: «Βλέπω αυτές τις ημέρες την απολύτως λογική αντίδραση του κόσμου για τον τόσο άδικο θάνατο 57 ανθρώπων. Ακούω και συμμερίζομαι απολύτως το ομόθυμο κοινωνικό αίτημα: να σαρωθεί επιτέλους ό,τι κρατάει την Ελλάδα πίσω, να αλλάξουμε πιο γρήγορα πιο πολλά, ώστε να έχουμε μια χώρα που μας αξίζει. Έχω την υποχρέωση να μετατρέψω αυτά τα συναισθήματα σε δημιουργική δράση. Και αυτό σκοπεύω να κάνω».

neakriti.gr