Τραγωδία - Αγία Φωτιά: Ίσως χρειαστεί να παρθούν «δύσκολες» αποφάσεις εν όψει τουριστικής περιόδου
Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ν. Ξυλούρης στον Ηχώ 99,8 για προστατευόμενα τοπία, Αγία Φωτιά, έρευνες υδρογονανθράκων
Σε μελέτες για περιοχές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως προστατευόμενα τοπία στοχεύει η Περιφέρεια Κρήτης με στόχο την προστασία τους αλλά και για να γνωρίζουν οι φορείς, πολίτες τι δραστηριότητες μπορούν να κάνουν ή να μην κάνουν, στις περιοχές αυτές.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος κ. Νίκο Ξυλούρη η όλη προσπάθεια, έχει ως σκοπό, περιοχές που δεν είναι ενταγμένες σε κάποιο προστατευόμενο καθεστώς, θεσμοθετημένο, να μπορούν να χαρακτηριστούν ως προστατευόμενα τοπία ή προστατευόμενοι φυσικοί σχηματισμοί και να τεθούν κάποιοι όροι και προϋποθέσεις για δράσεις ή δραστηριότητες που θα μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτές. Για τον λόγο αυτό έχουν ζητήσει από δήμους και φορείς να προτείνουν, θέσεις, σημεία, περιοχές που θεωρούν ότι χρήζουν προστασίας. Σε επόμενο στάδιο θα αποφασιστεί ποιες περιοχές θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα τέτοιο προστατευόμενο καθεστώς. Βέβαια πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ήδη σε κάποιες προτεινόμενες περιοχές μπορεί να έχει αναπτυχθεί επαγγελματική ή οικοδομική δραστηριότητα. Ή να έχουν δοθεί άδειες για να γίνουν επενδύσεις. Ενδεικτικό παράδειγμα η τουριστική επένδυση στον Παλίγκρεμνο του Ρεθύμνου για την οποία υπάρχουν αντιδράσεις, όπου όμως το καθεστώς του χώρου δεν είναι ξεκάθαρο, σημείωσε ο κ. Ξυλούρης προσθέτοντας ότι σύντομα θα υπάρξουν νεότερα για την όλη προσπάθεια.
Εν συνεχεία ο κ. Ξυλούρης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα στάθηκε στην τραγωδία που σημειώθηκε πριν μερικούς μήνες στην Αγία Φωτιά Ιεράπετρας όταν τουρίστρια έχασε τη ζωή της μετά από κατάπτωση βράχων, λέγοντας ότι αναζητείται χρηματοδότηση προκειμένου να γίνει μελέτη που θα υποδείξει τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν ώστε να προστατευθεί η περιοχή και να διασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση στην παραλία και η απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί. Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να υπάρξουν μεταβολές στην περιοχή ή ακόμη και να παρθούν «δύσκολες» αποφάσεις στο μέλλον.
Τέλος για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες είπε ότι φαίνεται να υπάρχουν πολύ καλές ενδείξεις για την παρουσία υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Έχουν τελειώσει οι δισδιάστατες μετρήσεις και σύμφωνα με τον προγραμματισμό πρέπει να ακολουθήσουν τρισδιάστατες και μετά να γίνουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις. Επειδή όμως οι ενδείξεις είναι πολύ καλές, πιθανόν οι εταιρίες θα πάνε κατευθείαν σε ερευνητικές. Η Περιφέρεια Κρήτης συνεργάζεται με το ΙΤΕ και παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις που τυχόν μπορεί να υπάρχουν στο περιβάλλον, τόνισε.