Τοποθέτηση Μ. Θραψανιώτη στη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής

1:34 μ.μ. - Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021
01:06 μ.μ. - Τετ, 16/34/2021
Image: Τοποθέτηση Μ. Θραψανιώτη στη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής

Αυτό το νομοσχέδιο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μείνει στην ιστορία ως το μοναδικό που κατόρθωσε να συσπειρώσει απέναντι τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, σύσσωμη την Αντιπολίτευση και τους επιστημονικούς φορείς

Από τους τριάντα δύο εκπροσώπους που τοποθετήθηκαν στο νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι τριάντα τάχθηκαν κατά.

Δεν λες εύκολα ότι παρασύρθηκαν, όπως είπε ο εισηγητής σας, για τους εκπροσώπους των δικηγόρων. Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας κατά, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδας, η οποία εκπροσωπεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απασχολεί δηλαδή εργαζόμενους κατά.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο κλονίζει τη συνταγματική ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, στα μέσα παραγωγής και στην υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου πληθυσμού. Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, ο σύμβουλος του κράτους δηλαδή εκφράζει επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο.

Ποιοι το υπερασπίζονται, όμως; Μονάχα εσείς, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Εσείς, κύριε Υπουργέ, λιγότερο και περισσότερο ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας με φανατισμό στρέψατε την κριτική σας κυρίως στην Αριστερά και πρωτίστως στο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα. Γιατί, όμως, τόσο μένος ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε χρόνια αυστηρής δημοσιονομικής εποπτείας, εξαιτίας σας για να μην το ξεχνάμε, επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κατήργησε τον υποκατώτατο μισθό και αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11,5%. Χάρη σ’ αυτήν την αύξηση, να το ακούσουν όσοι μας παρακολουθούν, παίρνουν σήμερα το επίδομα των 534 ευρώ οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή, διαφορετικά θα έπαιρναν 11,5% λιγότερα. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκλεψε και άφησε ταμεία γεμάτα. Γιατί αποκάλυψε σκάνδαλα που εσείς ονομάζεται σκευωρίες. Γιατί τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε ανάμεσα στα τόσα άλλα και το ΕΣΥ που σήκωσε το βάρος της πανδημίας.

Γράφει ο κ. Μανώλης Κοττάκης, πιστεύω να τον ξέρετε: «Την ίδια εποχή προεκλογικώς, παρά το αρνητικό κλίμα που υπήρχε στην πολιτική κονίστρα για τον αψύ Σφακιανό, πρέπει να ομολογήσω ότι εντός του ΕΣΥ άκουγα από τους υγειονομικούς καλά λόγια για τους Πολάκη, Ξανθό, καθώς φέρεται ότι ανταποκρινόταν στις εκκλήσεις τους και τους έλυναν προβλήματα». Θα το καταθέσω μετά στα Πρακτικά.

Να, λοιπόν, γιατί τα πυρά σας στο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Τον φοβάστε, γιατί εσείς χωρίς τα συστημικά μέσα που χρυσοπληρώνετε δεν θα μπορούσατε να σταθείτε.

Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στην ιστορία ως προσπάθεια αποδόμησης των εργασιακών σχέσεων και κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Εσείς, κύριε Υπουργέ, λυπούμαι που θα το πω, θα μείνετε στην ιστορία ως Υπουργός Προστασίας των εργοδοτών κοινώς ως υπηρέτης αφεντάδων. Καθώς διάβαζα το νομοσχέδιο το μυαλό μου πήγαινε στη λέξη «φαμέγιος» για τους εργαζόμενους. Ο Γιάννης Δαμιλάς περιγράφει σε βιβλίο του τον «φαμέγιο» ως τον δούλο, τον υπηρέτη. Το βιβλίο παραπέμπει, βέβαια, στην εποχή των απόλυτων ταξικών διακρίσεων, την εποχή της καταπίεσης, της απουσίας κάθε δικαιώματος.

Το άρθρο 59 εισάγει τις ατομικές συμβάσεις και καταργεί τον κοινωνικό διάλογο. Ο χρόνος εργασίας θα ρυθμίζεται με ατομική σύμβαση με το πάνω χέρι να το έχει ο εργοδότης. «Τόσα και αν σου αρέσει» είναι η συνήθης απάντηση που παίρνει κάποιος εργαζόμενος όταν ζητάει δουλειά.

Το νομοσχέδιο πλήττει την κοινωνική πλειοψηφία και όλους τους εργαζόμενους, πλήττει τους άνεργους καθώς ενθαρρύνει την υπερεκμετάλλευση με μείωση αποδοχών των εργαζόμενων και αποτρέπει προσλήψεις. Πλήττει κατ’ εξοχήν τη νέα γενιά που καταδικάζεται σε ένα μέλλον φθηνής εργασίας και εργασιακής επισφάλειας χωρίς δικαιώματα και θα οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση του brain drain. Καταργεί το οκτάωρο και μειώνει τους μισθούς. Επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία με μείωση αποδοχών, το σπαστό ωράριο, τη μερική απασχόληση και τον διπλασιασμό των φθηνών υπερωριών. Γιατί θέλετε να μετατρέψετε τη χώρα σε μια ειδική οικονομική ζώνη για χάρη των πολυεθνικών ομίλων.

Καταργείτε το ΣΕΠΕ και το μετατρέπετε από όργανο υπηρεσίας κοινωνικού χαρακτήρα σε μηχανισμό καθαρά εισπρακτικό. Αποποιείστε την πολιτική ευθύνη για τη λειτουργία του και την αναθέτετε σε έναν διορισμένο τεχνοκράτη. Στο Λασίθι, μια περιοχή με μεγάλο αριθμό εργαζομένων στον τουρισμό και την αγροτική οικονομία, το ΣΕΠΕ παρά την υποστελέχωσή του έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και ανασφάλιστης εργασίας και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτήν την εργοδοτική αυθαιρεσία εσείς με αυτό το νομοσχέδιο έρχεστε να τη νομιμοποιήσετε σε βάρος του εισοδήματος και την αξιοπρέπειας των εργαζόμενων.

Αυτό το τερατούργημα θα λειτουργήσε,ι όπως θα λειτουργήσει, μόνο για όσο είστε κυβέρνηση. Αμέσως μετά θα καταργηθεί. Το στίγμα του όμως θα συνοδεύει εσάς και όσους το ψηφίσουν για πάντα.