Τον Ιούνιο πιστώνεται στους νέους αγρότες η πρώτη δόση του πριμ - Αμέσως μετά τρέχουν τα Σχέδια Βελτίωσης

11:10 π.μ. - Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022
11:05 π.μ. - Τετ, 11/10/2022
Image: Τον Ιούνιο πιστώνεται στους νέους αγρότες η πρώτη δόση του πριμ - Αμέσως μετά τρέχουν τα Σχέδια Βελτίωσης

Μέσα στον Ιούνιο θα µπει στους τραπεζικούς λογαριασµούς των δικαιούχων Νέων Αγροτών 2021 το 70% του πριµ (α’ δόση)

Τα παραπάνω διεμήνυσε στην Agrenda ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιος Στύλιος, ο οποίος μάλιστα απέρριψε το ενδεχόμενο αργοπορίας της πρόσκλησης, μιλώντας για µία-δύο τεχνικές λεπτομέρειες που αναμένεται να λυθούν σε συνεννόηση µε τη μονάδα Επενδύσεων, ώστε να μπορέσει να τρέξει σύντομα αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα. Όσον αφορά τις υπόλοιπες προκηρύξεις των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης που προβλέπονται για τη μεταβατική περίοδο 2021-2022, ο υφυπουργός τόνισε ότι πρέπει να πρώτα να ξεκαθαριστεί το ποσό, που θα διαθέσει η χώρα µας µέσω των κονδυλίων του ΠΑΑ για τις έκτακτες ενισχύσεις των αγροκτηνοτρόφων (Μέτρο 21) ώστε να υπάρξει σαφέστερη εικόνα. Όσον αφορά πάντως το Μέτρο της Ευζωίας ο ίδιος ανέφερε, ότι δρομολογείται κανονικά, ενώ για τις Δασώσεις (Μέτρο 8.1) μένει να φανεί η πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα για τις πληρωμές των Νέων Αγροτών, αυτές θα ακολουθήσουν μετά την οριστικοποίηση των προσωρινών πινάκων δικαιούχων - επιλαχόντων - απορριπτόµενων ανά Περιφέρεια, οι οποίοι θα αρχίσουν να δημοσιεύονται εντός του Μαΐου. Άλλωστε θα πρέπει να γίνουν και οι ενστάσεις έως ότου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις ένταξης. Μετά την οριστική έκδοση των πινάκων, ακολουθεί η πληρωμή της πρώτης δόσης ύψους 24.500 έως 28.000 ευρώ.

Πρόθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι μετά την πληρωμή μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να ακολουθήσουν τα Σχέδια Βελτίωσης, τα οποία προβλέπουν µεν αυξημένο ποσοστό ενίσχυσης για τους Νέους Αγρότες (50 έως 80%), αλλά θα κινηθούν σε μια λογική «πιο σφιχτή» όσον αφορά επιλέξιμο προϋπολογισμό (έως 130.000 ευρώ για φυτική παραγωγή, έως 200.000 ευρώ για ζωική) και δαπάνες λόγω του περιορισμένου προϋπολογισμού. Το ενδιάμεσο πρόγραμμα θα έχει παράλληλα σαν στόχευση τις καινοτόμες επενδύσεις.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση αναμένεται να συνεχιστεί ο µμηχανισμός εκχώρησης της ενίσχυσης στην τράπεζα για να µμπορούν να δανειστούν µε µμεγαλύτερη ευκολία οι αγρότες-επενδυτές. Όσον αφορά την εκχώρηση ενίσχυσης στον προμηθευτή, η οποία πραγματοποιείται σε άλλες κοινοτικά προγράμματα, μένει να φανεί αν θα προβλεφθεί.

Σημειώνεται τέλος, ότι αλλαγές και πιο αυστηρές προϋποθέσεις αναμένονται όσον αφορά την επιλεξιμότητα των δικαιούχων.

Πηγή: agronews.gr