ΤΟΕΒ: Ολοκληρώνεται μελέτη για χρήση ΑΠΕ – Δημοπρατούνται τον Ιούλιο τα συμπληρωματικά έργα του Φράγματος Μπραμιανών

12:35 μ.μ. - Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2022
12:06 μ.μ. - Τετ, 08/35/2022
Image: ΤΟΕΒ: Ολοκληρώνεται μελέτη για χρήση ΑΠΕ – Δημοπρατούνται τον Ιούλιο τα συμπληρωματικά έργα του Φράγματος Μπραμιανών

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Ξυλούρης και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας Εμμ. Παπαδάκης στον Ηχώ 99,8

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη τρέχει η Περιφέρεια Κρήτης για τους ΤΟΕΒ και την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών. Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ξυλούρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια η ευθύνη για τη λειτουργία των ΤΟΕΒ είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Η οποία παρακολουθεί τα έργα στηρίζει τεχνικά και υλικά τις ανάγκες τους. Δεν είναι στην αρμοδιότητά της η οικονομική διαχείριση.

Στο παραπάνω πλαίσιο, βλέποντας η Περιφέρεια τις ανάγκες των ΤΟΕΒ σε ενέργεια, προχώρησε σε μελέτη προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία για το πόση ενέργεια χρειάζονται οι ΤΟΕΒ και πόσο μπορεί ο καθένας να παράξει μέσα από την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η μελέτη για κάθε ΤΟΕΒ θα είναι ξεχωριστή γιατί και οι ανάγκες του κάθε ΤΟΕΒ είναι διαφορετικές, ανέφερε.

Ακούστε εδώ τον κ. Ξυλούρη μετά το 29ο λεπτό

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανώλης Παπαδάκης λέγοντας ότι η ολοκλήρωση της μελέτης είναι μια θετική εξέλιξη γιατί το ενεργειακό είναι ένα αγκάθι και ένα μεγάλο κόστος για τους ΤΟΕΒ. Λεπτομέρειες για τη μελέτη δεν γνωρίζουν αναμένουν να ολοκληρωθεί και να παρουσιαστεί. Ωστόσο η πληροφόρηση που έχουν είναι ότι δεν θα υπάρχουν όρια καθώς σε προηγούμενη μελέτη ως ΤΟΕΒ δικαιούνταν το 29% της κατανάλωσής τους κάτι που το καθιστούσε ασύμφορο. Αυτό φαίνεται να αλλάζει, επομένως θα είναι προς όφελος των ΤΟΕΒ και κατ επέκταση των παραγωγών. Ο καθένας φαίνεται ότι θα μπορεί να συμμετέχει ανάλογα με τη δυναμικότητα και την κατανάλωση είπε ο πρόεδρος σημειώνοντας ότι περιμένουν τη μελέτη για να έχουν μια πιο σαφή εικόνα.

Φράγμα Μπραμιανών και Συμπληρωματικά έργα

Ο κ. Παπαδάκης πρόσθεσε ότι αυτή την περίοδο στο Φράγμα Μπραμιανών υπάρχουν λίγο πάνω από 14,5 εκατομμύρια κ.μ. και έκλεισε με μια ενδιαφέρουσα είδηση που έχει να κάνει με τα συμπληρωματικά έργα του Φράγματος τα οποία αναμένεται να δημοπρατηθούν τον Ιούλιο. Η Ιεράπετρα γίνεται πιο πλούσια σε νερό είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ.

Ακούστε εδώ τον κ. Παπαδάκη