Το χαλάζι «θέρισε» τις ελιές, μετά τον δάκο και το γλοιοσπόριο

9:32 π.μ. - Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019
09:12 π.μ. - Παρ, 13/32/2019
Image: Το χαλάζι «θέρισε» τις ελιές, μετά τον δάκο και το γλοιοσπόριο

Το τελειωτικό χτύπημα για τους ελαιοπαραγωγούς, που ήταν μία ανάσα από την συγκομιδή της παραγωγής τους

Σκηνές καταστροφής, που κόβουν την ανάσα, είδαν οι ελαιοπαραγωγοί χθες το πρωί πηγαίνοντας στα λιόφυτά τους για να μαζέψουν τις ελιές τους, σε διάφορες περιοχές του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.

Όπως ο Μανόλης Μπριτζολάκης στα Καλύβια, αλλά και οι παραγωγοί στο Μεσοχωριό και στην ευρύτερη περιοχή, που έτσι κι αλλιώς περίμεναν ότι λόγω δάκου και γλοιοσπορίου θα είχαν ζημιές στην παραγωγή τους.

Δεν μπορούσαν βέβαια να φανταστούν, από την άλλη, ότι θα είχαν και την επέλαση μιας τόσο ισχυρής χαλαζόπτωσης, που στη διάρκεια της προηγούμενης μέρας στην κυριολεξία ήρθε και ράβδισε τις ελιές τους!

Οι φωτογραφίες από τα Καλύβια είναι χαρακτηριστικές.

Το χαλάζι “θέρισε” τον ελαιόκαρπο, που ως γνωστόν φέτος αντιμετωπίζει στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού μας πολύ σοβαρές καταστροφές από τον δάκο και το γλοιοσπόριο, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρχουν κατά περιοχές και άλλες μυκητολογικές ασθένειες.

Μεγάλες ήταν όμως οι καταστροφές και στον νομό Χανίων και συγκεκριμένα στην Κουντούρα, μια κατεξοχήν παραγωγική περιοχή της Κρήτης με μεγάλες εκτάσεις τόσο σε ελαιόδεντρα όσο και σε υπαίθριες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών. Συγκεκριμένα, στην περιοχή έβρεξε πάρα πολύ προχθές Τετάρτη το βράδυ. Στο Σέλινο όμως έριξε και χαλάζι σε μεγάλη ποσότητα. Ήταν δε η ποσότητα τόσο μεγάλη, που το έστρωσε για τα καλά.

Μάλιστα, σε κάποια σημεία το χαλάζι ήταν τόσο πολύ και σε τέτοιο πάχος, που δημιούργησε ολόκληρους λόφους σαν... παγόβουνα. Το χαλάζι δημιούργησε αφενός προβλήματα στις μετακινήσεις των οδηγών, που έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και αφετέρου ζημιές σε θερμοκήπια στη Δυτική Κρήτη. Ένα λευκό πέπλο κάλυψε όμως και την περιοχή του Μεσοχωριού, επιβεβαιώνοντας έτσι και τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη, μη αποκλείοντας ακόμη και να πέσει χαλάζι.

Έρχεται ο "Ετεοκλής"

Και όλα αυτά βέβαια ενώ αναμένεται και νέο κύμα κακοκαιρίας. Ο "Ετεοκλής" έρχεται επηρεάζοντας το σύνολο της χώρας από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 13/12. με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βορειοδυτικής χώρας και τους πολύ θυελλώδεις νοτιάδες που τοπικά θα πνέουν με εντάσεις 9-10 μποφόρ.

Και η Κρήτη αναμένεται να επηρεαστεί από το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα είναι «εξπρές» με βροχές, καταιγίδες και ενίσχυση των ανέμων, από το απόγευμα και μετά που θα φτάσουν τα 7 μποφόρ.

“Αποζημιώσεις”

Την υπόθεση αυτή άμεσα και χωρίς να χάσει καιρό, έφερε με ερώτησή του στη Βουλή ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, που ζητά να αποζημιωθούν οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί από την έντονη χαλαζόπτωση στον νομό Ηρακλείου.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: «Η έντονη χαλαζόπτωση που καταγράφηκε χθες σε διάφορες περιοχές του νομού Ηρακλείου είχε σαν αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλων ζημιών στην ύπαιθρο. Οι ελαιοπαραγωγοί και οι λοιποί παραγωγοί υπαίθριων καλλιεργειών μετρούν τις πληγές τους, την ώρα που τα αρμόδια συνεργεία του ΕΛΓΑ καλούνται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να διαπιστώσουν την καταστροφή.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των παραγωγών στα χωριά του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.

Επειδή τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές, και επειδή οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας τη βροχή και το χαλάζι να αποτελειώνει τις καλλιέργειές τους, ερωτάται ο κ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί άμεσα;».

Να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση, διά στόματος υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, έχει ανακοινώσει ότι ξεκινάει άμεσα διαδικασίες αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών για τη χαλαζόπτωση. Και ο φάκελος αυτών των ζημιών παραμένει ανοιχτός μέχρι το τέλος της συγκομιδής, αφού το φαινόμενο της κακοκαιρίας και της καταστροφής των ελαιοπαραγωγών βρίσκεται σε εξέλιξη.

neakriti.gr