To Υπόμνημα του Δημάρχου Ιεράπετρας στον Πρωθυπουργό

4:46 μ.μ. - Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016
04:12 μ.μ. - Πέμ, 22/46/2016
Image: To Υπόμνημα του Δημάρχου Ιεράπετρας στον Πρωθυπουργό

Καλαντζάκης - Ερωτηματικά και μόνο εγείρει η άρνηση Θραψανιώτη να δώσει το λόγο στον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας

Υπόμνημα με τα προβλήματα νευραλγικών τομέων της Ιεράπετρας, τις ανάγκες, αλλά και τις προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων παρέδωσε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, στον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την επίσκεψή του στον Νομό Λασιθίου.
Όπως αναφέρει στο υπόμνημα «καταγράφονται επιγραμματικά βασικά χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ιεράπετρας σε νευραλγικούς τομείς σχετικούς τόσο με την καθημερινότητα και την υγεία όσο και με παραγωγικούς κλάδους, όπως ο αγροτικός τομέας και ο τουρισμός.
Αφορούν θέματα ύψιστης σπουδαιότητας για τον Δήμο Ιεράπετρας που απαιτούν άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις προκειμένου να υπάρξει πρόοδος και να αποκατασταθούν ζητήματα ασφάλειας που τα τελευταία χρόνια έχουν κλονιστεί.
Συγκεκριμένα:
• Οδικοί Άξονες
Σημαντικό πρόβλημα για τον Δήμο Ιεράπετρας αποτελεί η υπάρχουσα κατάσταση του οδικού δικτύου. Με δεδομένο ότι για ένα μεγάλο διάστημα κάθε χρόνο πραγματοποιούνται μεταφορές χιλιάδων τόνων αγροτικών προϊόντων και δεδομένου ότι η ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά επισκεψιμότητας τουριστών, η υπάρχουσα κατάσταση στο οδικό δίκτυο καθίσταται άκρως επικίνδυνη.
Στον τομέα αυτό απαραίτητο είναι να υλοποιηθούν τα συγκοινωνιακά έργα Παράκαμψη Καλού Χωριού, Παχειά Άμμος – Ιεράπετρα, Νότιος Οδικός Άξονας Ιεράπετρα – Μύρτος – Βιάννος, και το οδικό δίκτυο Ιεράπετρα – Μακρύς Γιαλός – Σητεία προκειμένου ο νομός Λασιθίου και η Ιεράπετρα να αποκτήσει ένα ασφαλές οδικό δίκτυο που θα εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες τόσο του αγροτικού τομέα (μεταφορές κηπευτικών) όσο και του τουρισμού.
• Αγροτικός Τομέας 
Δεδομένου ότι ο Δήμος Ιεράπετρας αποτελεί μια περιοχή που υποστηρίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε επίπεδο χώρας, η ανάγκη για στήριξη του αγροτικού τομέα προβαίνει πάντα επιτακτική και επίκαιρη. 
Στο πλαίσιο αυτό σημαντικά θέματα, όπως αυτά της μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων (οδικό δίκτυο, αερομεταφορές, πλοίο ασφαλείας), αλλά και της υλοποίησης των απαραίτητων αρδευτικών έργων είναι ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, προκειμένου να υποστηριχθεί ο πρωτογενής τομέας της Ιεράπετρας. 
Συγκεκριμένα η ενεργοποίηση του νόμου για το πλοίο ασφαλείας σε περιπτώσεις παρατεταμένων απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και η υλοποίηση εγκεκριμένων και ώριμων αρδευτικών μελετών, όπως η Προσαγωγός Διώρυγα Μύρτου και το Φράγμα του Αγίου Ιωάννη αναγκαία έργα για την υποστήριξη του αγροτικού τομέα της Ιεράπετρας.
• Λιμενικά Έργα 
Παρόλο που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης σε θέση γεωστρατηγικής σημασίας η Ιεράπετρα εξακολουθεί εν έτει 2016 να πλήττεται από την έλλειψη λιμανιού και μαρίνας, έργων άμεσα συναρτώμενων με το τουριστικό της προφίλ και την οικονομική της ανάπτυξη.
Στον τομέα αυτό επιτακτική είναι η ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών λιμενικών έργων, όπως τα παραπάνω, καθώς επίσης και να υποστηριχθεί η υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων προστασίας του παραλιακού μετώπου Ιεράπετρας, όπως η κατασκευή του ύφαλου κυμματοθραύστη, αλλά και τα έργα προστασίας του υφιστάμενου αλιευτικού καταφυγίου Ιεράπετρας.
• Παράρτημα ΤΕΙ Κρήτης στην Ιεράπετρα
Αντιμέτωπο με οριστικό κλείσιμο στο πλαίσιο του Σχεδίου Αθηνά βρίσκεται και το Τμήμα Εμπορίας & Διαφήμισης του ΤΕΙ Κρήτης στην Ιεράπετρα. Στο πλαίσιο του εν λόγω σχεδίου οδηγείται σε οριστικό κλείσιμο –στη θέση του ιδρύθηκε τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων που όμως ποτέ δεν λειτούργησε- τη στιγμή που εδώ και 13 χρόνια το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης επιτελεί ένα σημαντικό έργο σε μια περιοχή με αυξημένες ανάγκες στο αγροτικό και τουριστικό μάρκετινγκ.
Το γεγονός αυτό βρίσκει αντίθετη σύσσωμη την κοινωνία της Ιεράπετρας και βέβαια τον δήμο, καθώς υπάρχουν όλες οι προοπτικές και οι απαιτούμενες συνθήκες (χώροι στέγασης, εξοπλισμός, καθηγητές κ.α) για να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του χωρίς ιδιαίτερες οικονομικές επιβαρύνσεις, υποστηρίζοντας νευραλγικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας,
• Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας 
Αντιμέτωπο με σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του λόγω ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, αλλά και μειωμένη χρηματοδότηση βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας
Η Παθολογική Κλινική, αλλά παράλληλα και τα προβλήματα υπάρχουν σε άλλες κλινικές του Νοσοκομείου, όπως η Γυναικολογική, η Παιδιατρική, το Ακτινολογικό, το Μικροβιολογικό Τμήμα κ.α., δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του.
• Τουρισμός
Δεδομένου ότι η Ιεράπετρα αποτελεί τουριστικό προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, τα προβλήματα και οι ελλείψεις του οδικού δικτύου, που αναφέρθηκαν και παραπάνω, η κακή πρόσβαση σε κοντινά αεροδρόμια, όπως αυτό της Σητείας, αλλά και οι ελλείψεις σε υποδομές, όπως το λιμάνι και η μαρίνα αποτελούν σημαντικά προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη του παραπάνω τομέα.
• Υπηρεσιακές δομές 
Η Ιεράπετρα είναι μια πόλη που βίωσε το κλείσιμο αρκετών Δημόσιων Υπηρεσιών κατά τα προηγούμενα έτη. Παρόλο που είναι μια από τις πιο παραγωγικές πόλεις της Ελλάδας και της Κρήτη, υποστηρίζοντας τον πρωτογενή κλάδο της ελληνικής οικονομίας, οι πολίτες της είναι αναγκασμένοι πλέον να διανύουν αρκετά χιλιόμετρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν από Δημόσιες Υπηρεσίες.
Η υπάρχουσα κατάσταση γίνεται δυσχερέστερη μετά τις εξαγγελίες για το κλείσιμο του Γραφείου της ΔΕΗ, κλείσιμο της Τοπικής Υπηρεσίας ΟΑΕΔ, αλλά και τις προβλεπόμενες αλλαγές στις Αστυνομικές Υπηρεσίες με βάσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας. Πάγιο αίτημά μας αποτελεί σε κάθε περίπτωση η διατήρηση των υφιστάμενων Υπηρεσιών και σε καμία περίπτωση περαιτέρω κλείσιμο ή μεταφορά τους».
Όπως ανέφερε ο κ. Καλαντζάκης με αφορμή τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου «Έθεσα επιγραμματικά σημαντικά ζητήματα σε νευραλγικούς τομείς, ενώ ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για έργα που είναι σε στάδιο που μπορεί να προχωρήσει η υλοποίησή τους. Σε κάθε περίπτωση αναφέρθηκαν βασικά προβλήματα, ωστόσο η άρνηση του κυβερνητικού Βουλευτή του νομού μας, κ. Μ. Θραψανιώτη να δώσει τον λόγο στον Πρόεδρο του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, κ. Μιχαλάκη μας προβλημάτισε σοβαρά εγείροντας μεγάλα ερωτηματικά για τη διάθεση ουσιαστικής στήριξης του αγροτικού κλάδου από μέρους του.
Άποψή μου είναι ότι σε μια σύσκεψη παραγωγικών φορέων, όπως αυτή, στον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, έπρεπε να δοθεί πρωτεύουσα θέση και λόγος, δεδομένου ότι εκπροσωπεί χιλιάδες ανθρώπους του αγροτικού κόσμου, ενός παραγωγικότατου κλάδου του νομού Λασιθίου με πολλαπλά προβλήματα, ανέφερε ο κ. Καλαντζάκης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι εξέθεσε στον κ. Τσίπρα τον προβληματισμό του για την μη επίσκεψή του για δεύτερη συνεχή φορά στην Ιεράπετρα.
Αναφερόμενος μεταξύ άλλων με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στα προβλήματα του αγροτικού κλάδου, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας ζήτησε και πήρε τη δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αποστόλου για επίσκεψή του στην Ιεράπετρα προκειμένου να συζητηθούν θέματα που απασχολούν τους αγρότες της Ιεράπετρας και όλης της Κρήτης»