Το Τυμπάκι θυμάται τις θηριωδίες των Ναζί

3:42 μ.μ. - Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018
03:02 μ.μ. - Τετ, 14/42/2018
Image: Το Τυμπάκι θυμάται τις θηριωδίες των Ναζί

Για πρώτη φορά τιμήθηκε η μνήμη των νεκρών σε επίσημα αναγνωρισμένες ημερομηνίες και από κοινού από Έλληνες και Γερμανούς.

Ένα ιστορικό διήμερο με πλήθος ομιλιών ντοκουμέντων και στοιχείων από τα «πέτρινα χρόνια» της κατοχής, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Τυμπάκι. 
Για πρώτη φορά το Τυμπάκι ως μαρτυρική πόλη για τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη την περίοδο της Γερμανικής Ναζιστικής Κατοχής λόγω της Αντίστασης , πραγματοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο διήμερο εκδηλώσεων μνήμης και συλλογικού αναστοχασμού, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των Νηπιαγωγείων Τυμπακίου.

 
Και τα προηγούμενα χρόνια διοργανώνονταν σχετικές εκδηλώσεις από τον πρώην Δήμο Τυμπακίου, καθώς επίσης και τοπικούς φορείς, ήταν ωστόσο η πρώτη φορά που αυτό έγινε  σε  ημερομηνίες αναγνωρισμένες και επισήμως. Πλέον, κάθε χρόνο η δεύτερη Κυριακή του Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως Ημέρα Μνήμης για το Μαρτυρικό Τυμπάκι. Επίσης, για πρώτη φορά Γερμανοί και Έλληνες απέτισαν φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων.
 
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Φαιστού στον οποίο υπάγεται πλέον το Τυμπάκι και συμμετείχαν εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης ο Αναπληρωτής Υπουργός Κώστας Φωτάκης, ενώ από την Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας  έλαβε μέρος η Αντιπρόεδρος  Claudia Roth, η οποία μίλησε με θέμα «Η Μνήμη στο Μέλλον».
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ομότιμος Καθηγητής της Νεώτερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστος Χατζηιωσήφ, με θέμα «Μια Κρητική ιστορία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη της Κατοχής  1941- 1944».
 
Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε μνημόσυνο για τους ήρωες της περιοχής,τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.
 
 
Το Τυμπάκι αναγνωρίστηκε ως Μαρτυρική Πόλη με το Π.Δ. 99/ 2000  μαζί με τα γύρω χωριά Καμάρες, Μαγαρικάρι και τα Βορίζια. Η καταστροφή που υπέστη το Τυμπάκι ήταν σχεδόν ολοκληρωτική και εκ θεμελίων.
 
Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 1942 διατάχθηκαν οι  κάτοικοι από τη Ναζιστική Στρατιωτική Διοίκηση εντός 15 ημερών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα στην άγρια βαρυχειμωνιά.
Πρόσφυγες κατέφυγαν σε άλλα χωριά με ελάχιστα αγαθά αφού τους απαγορεύτηκε πλήρως η επαναπροσέγγιση στην πόλη τους.
 
Με καταναγκαστική εργασία ο στρατός Κατοχής έβαλε τον ντόπιο πληθυσμό να κατεδαφίσει τα σπίτια του Τυμπακίου, εκτός από μικρές εξαιρέσεις και  με τα υλικά των οικιών κατασκεύασαν το πολεμικό αεροδρόμιο Τυμπακίου, το οποίο χρησιμοποιούσαν για τον πόλεμο της Αφρικής.
 
Συνολικά, κατεδαφίστηκαν 1312 κατοικίες, παρέμειναν μόνο 74 στη θέση τους, σύμφωνα με την «Έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής Διαπίστωσης Ωμοτήτων εν Κρήτη», στην οποία επικεφαλής ήταν ο Νίκος Καζαντζάκης. 
 
Τα 74 αυτά σπίτια τα χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί Ναζί για τις δικές τους ανάγκες, νοσοκομείο, κτήρια, διοίκησης, κατοικίες στρατιωτικών, εργολάβων, μηχανικών κ.λ.π. Επίσης κόπηκαν 8.000 ελαιόδεντρα.
 
Οι επιπτώσεις από την κατασκευή του πολεμικού αεροδρομίου την Γερμανική Κατοχή  ήταν καταστροφή στο ευρύτερο περιβάλλον για χιλιάδες στρέμματα εύφορης  και πλήρη αλλοίωση  τελεσίδικα του φυσικού περίγυρου. Μεταπολεμικά  επεκτάθηκε το αεροδρόμιο νότια και ανατολικά της πόλης με συνέπεια να την περικυκλώσει.                             
Οι κάτοικοι του Τυμπακίου μετά το 1945 ξανάχτισαν την πόλη τους, αλλά είχαν δεκάδες νεκρούς και πολύ περισσότερους τραυματίες για μια δεκαετία  επιπλέον, λόγω των πολλών ναρκοπεδίων που είχαν δημιουργήσει οι Γερμανοί εισβολείς.

 
 
Η κ. Claudia  Roth   Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής  Βουλής της Γερμανίας, ζητησε βουρκωμένη "συγγνώμη" για λογαριασμό του γερμανικού λαού, για όλα όσα συνέβησαν στο Τυμπάκι. «Υπό την ιδιότητα μου ως αντιπροέδρου της ομοσπονδιακής Γερμανικής βουλής, επιθυμώ να κάνω κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού. Επιθυμώ να σας ζητήσω συγγνώμη. Ήρθα εδώ για να υποκλιθώ μπροστά σας, εκφράζοντας βαρύ πένθος και ανυπόκριτη λύπη. 
Για μένα σήμερα είναι ημέρα πένθους. Είναι ημέρα μνήμης και μεγάλης ντροπής. Ντρέπομαι για το γεγονός ότι η δημοκρατική Γερμανία ακόμα κι όταν επιτέλους άρχισε να επεξεργάζεται το παρελθόν της δεν ήταν σε θέση να προσδώσει σε αυτό τον τόπο και σε αυτά τα συμβάντα την προσήκουσα αναγνώριση»
«Η ιστορία του Τυμπακίου είναι και δική μου ιστορία. Αποτελεί κομμάτι της δικής μου βιογραφίας ως απογόνου. Κι ως τέτοια φέρω κι εγώ την ευθύνη να μην επιτρέψω να ξεχαστούν τα εγκλήματα εκείνης της εποχής, για τα οποία μέχρι πρότινος δε γνώριζα. Δεν ανήκω σε αυτούς που θέλουν να βάλουν τελεία στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων» κατέληξε η κ.Roth.
 
 
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας κ.Κώστας Φωτάκης στην ομιλία του, αναφέρθηκε στο ζήτημα της οφειλόμενης δικαίωσης για αυτά τα εγκλήματα που τελέστηκαν από τους Ναζί.
Χαρακτηριστικά είπε: «Καίριας σημασίας είναι να υπάρξει συγκεκριμένη έκφραση αναγνώρισης των εγκλημάτων που συνέβησαν τότε, όταν οι δυνάμεις του Ναζισμού αμείλικτες ισοπέδωσαν και κατέστρεψαν τις έννοιες της ανθρώπινης ζωής και των έργων των ανθρώπων.
Αναμφισβήτητα με τη σημερινή δημοκρατική Γερμανία υπάρχουν στενοί δεσμοί και γέφυρες. Αυτό άλλωστε καταδεικνύει και η καλοδεχούμενη παρουσία της Αντιπροέδρου του Γερμανικού Κοινοβουλίου στην εκδήλωση αυτή.
Όμως πάντα υπάρχει το αίσθημα της αδικίας που πηγάζει από τη μη αναγνώριση απόδοσης αποζημιώσεων για τα όσα συνέβησαν τότε. Είναι ένα αίτημα που ζητά και θα αναζητά δικαίωση για λόγους όχι μόνο υλικούς αλλά κυρίως ηθικούς. Η χώρα μας θα εξακολουθήσει να το διεκδικεί με σθένος και αποφασιστικότητα». 
 
 
 
 
 
Πηγές: dw.com, efsyn.gr, e-mesara.gr