Το πρώτο βιβλίο - εγχειρίδιο πανελλαδικά για τα ζώα συντροφιάς από τον Γιάννη Γαϊτανάκη

9:56 π.μ. - Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024
09:06 π.μ. - Τρί, 11/56/2024
Image: Το πρώτο βιβλίο - εγχειρίδιο πανελλαδικά για τα ζώα συντροφιάς από τον Γιάννη Γαϊτανάκη

Μία ακόμη πλευρά του πολυτάλαντου προϊσταμένου της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας

Ο Γιάννης Γαϊτανάκης, προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Ζώα Συντροφιάς”.

Το βιβλίο αυτό βγήκε μέσα από την δουλειά του κ. Γαϊτανάκη σαν δημοτικός αστυνομικός. Η περιοχή μας είναι μία περιοχή που αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με τα αδέσποτα ζώα. Το βιβλίο πραγματεύεται τόσο την προστασία όσο και τις οχλήσεις από αδέσποτα ζώα και στηρίχθηκε σε στατιστικά στοιχεία της Ιεράπετρας από το 2017 μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν περίπου είκοσι σοβαρά δαγκώματα ετησίως. Στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο, ο κ. Γαϊτανάκης άρχισε να αποκτά γνώσεις οι οποίες τον οδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου. Το βιβλίο εστιάζει στην ανεύθυνη ιδιοκτησία καθώς τα περισσότερα δαγκώματα προέρχονται από δεσποζόμενα ζώα. Επίσης, το βιβλίο προτείνει ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα για τους Δήμους ώστε να υπάρχει ένα οργανωμένο σύστημα για την διαχείρισης των αδέσποτων αλλά και τον έλεγχο των δεσποζόμενων ζώων. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει εθνική στρατηγική η οποία να υποχρεώνει όλους τους δήμους να ασχοληθούν τοπικά με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα περίπου τέσσερα εκατομμύρια αδέσποτα ζώα με τις συνέπειες για τους πολίτες να είναι πολύ σοβαρές.

Κλείνοντας, ο κ. Γαϊτανάκης μας ενημέρωσε ότι το βιβλίο είναι διαθέσιμο τόσο στον εκδοτικό οίκο όσο και σε e-book και τα έσοδα θα διατεθούν για φιλοζωικό σκοπό και περαιτέρω έρευνες.

Η ανάρτηση του προϊσταμένου της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας, Γιάννη Γαϊτανάκη στο facebook:

My First Book!

Ιστορική μέρα για εμένα και εδώ το πρώτο μου βιβλίο!

Ένα επιστημονικό βιβλίο για τα ζώα βγαλμένο μέσα από τις σπουδές μου και μέσα από την εμπειρία μου ως Δημοτικός Αστυνομικός . Αρχίζουμε με την Ελληνική Έκδοση και σε δύο μήνες θα είναι διαθέσιμη και η Αγγλική έκδοση!

Το Βιβλίο θα κυκλοφορήσει σε 52 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, σε έντυπη μορφή αλλά και σε e-book. Όλα τα έσοδα θα πάνε για φιλοζωικό σκοπό και σε περαιτέρω έρευνες πάνω στα ζώα, μια περιοχή 100% υποερευνημένη στον Ελληνικό Χώρο.

Το βιβλίο μέσα από το βασικό θέμα που πραγματεύεται, προσπαθεί να απαντήσει και σε κρίσιμες ερωτήσεις όπως:

Τι πραγματικά συμβαίνει με τα αδέσποτα στην Ελλάδα? Γιατί το Ελληνικό Κράτος αποτυχαίνει διαχρονικά στη διαχείριση τους? Που οφείλεται αυτή η εκνευριστική απροθυμία των Δήμων και των Αστυνομικών Αρχών?

Οι επιθέσεις και τα δαγκώματα σκύλων είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα δημόσιας υγείας και δημοσίας ασφάλειας που ταλανίζει παγκοσμίως πολλές τοπικές κοινωνίες. Κατ’ εκτίμηση 5.000 δαγκώματα άξια λόγου συμβαίνουν ετησίως στην Ελλάδα, με τραγικές συνέπειες για το ανθρώπινο θύμα, αλλά και κατάφορα αρνητικές συνέπειες για το «άτυχο» ζώο που τις περισσότερες φορές στοχοποιείται αναίτια.

Ενώ πίσω από κάθε επίθεση κρύβεται ξεκάθαρα μια ανεύθυνη ανθρώπινη συμπεριφορά», μια λανθασμένη ανθρώπινη ενέργεια (άμεση ή έμμεση), και σχεδόν πάντα ένα ανεύθυνο κράτος, το άτυχο ζώο πάντα τείνει να τιμωρείται δυσανάλογα, απόρροιας μιας άδικης Ανθρωποκεντρικής Προσέγγισης.

Στο Βιβλίο γίνεται μια σφαιρική παρουσίαση του φαινομένου, μέσω μιας εξαντλητικής ανασκόπησης της παγκόσμιας βιβλιογραφίας και πλήθος στατιστικών στοιχείων που για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο ελληνικό κοινό.

Για τις ανάγκες του βιβλίου πραγματοποιήθηκαν (4) επιστημονικές έρευνες, οι οποίες έρχονται να πιστοποιήσουν τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική επικράτεια και κυρίως στην ελληνική επαρχία.» .

Η ευζωία των ζώων στην Ελλάδα στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις Φιλοζωικές Οργανώσεις, αλλά και στον ανώνυμο φιλόζωο πολίτη ο οποίος με ανιδιοτέλεια φροντίζει καθημερινά τα εκατομμύρια αδέσποτα που υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια.

Στον παρόν οδηγό προτείνονται λύσεις τόσο για την ευρύτερη διαχείριση των αδέσποτων, όσο και λύσεις για τον έλεγχο των δεσποζόμενων με κύριο στόχο την πάταξη της ανεύθυνης ιδιοκτησίας. Για τη μείωση του φαινομένου των επιθέσεων παρατίθενται:

• Επιχειρησιακό Σχέδιο για τους Δήμους

• Πρότυπο πρόγραμμα για παρουσιάσεις σε Σχολεία

• Τεχνογνωσία για αποτελεσματικότερους Αστυνομικούς ελέγχους

• Πλήθος Στατιστικών Στοιχείων

Το βιβλίο είναι διεπιστημονικό και χρήσιμο σε Πανεπιστήμια, αρμόδια Υπουργεία, Σχολεία, Αστυνομικές αρχές, Φιλοζωικές οργανώσεις, σε κάθε γονέα αλλά και κάθε απλό πολίτη.

Να ευχαριστήσω πολύ τους υποστηρικτές της έκδοσης Takis Shelter non profit organisation, Jutta Shelter non profit, Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, Νέμεσις - Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι., @ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ, τον εκδοτικό μου οίκο Fylatos Publishing / Εκδόσεις Φυλάτος. Στο πρώτο σχόλιο το λινκ για προ παραγγελίες. Please share!