Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από τον Σταύρο Αραχωβίτη

11:55 π.μ. - Τετάρτη, 10 Μαΐου 2023
11:05 π.μ. - Τετ, 10/55/2023
Image: Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από τον Σταύρο Αραχωβίτη

Συνέντευξη στον Ηχώ 99,8 του πρώην Υπουργού και νυν τομεάρχη αγροτικής ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τον πρωτογενή τομέα

Ο κ. Σταύρος Αραχωβίτης πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, νυν τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης και υποψήφιος Βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ήταν καλεσμένος στη πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ηχώ 99,8.

Σύμφωνα με τον κ. Αραχωβίτη, η κατάσταση στον αγροτικό τομέα, 5 μήνες μετά την νέα ΚΑΠ και τέσσερα χρόνια με Ν.Δ. στην κυβέρνηση, χειρότερα δεν θα μπορούσε να είναι. Είμαστε Μάη μήνα, έχουμε μια νέα ΚΑΠ και το ΟΣΔΕ δεν έχει ανοίξει ακόμα. Με συνέπεια οι επιδοτήσεις παραγωγών και κτηνοτρόφων να βρίσκονται "στον αέρα".

Εάν ανοίξει το ΟΣΔΕ προεκλογικά αυτό θα είναι προσχηματικό. Όλο αυτό σημαίνει ότι χάνεται το 40% των άμεσων ενισχύσεων που είναι το πρασίνισμα, μειώνεται κατά 10% το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης για να πάει στην αναδιανεμητική και τον δεύτερο πυλώνα. Άρα οι άμεσες επιδοτήσεις όπως τις ξέραμε, με μήνα Οκτώβρη να δίνεται η προκαταβολή και μήνα Δεκέμβρη η επιδότηση, μένει το 50%. Από αυτό πλήττονται περισσότερο περιοχές με ελαιοκομία και αιγοπροβατοτροφία όπως είναι η Κρήτη. Η Κρήτη λοιπόν θα χάσει το 50% των επιδοτήσεων. Αυτές, θα πάνε σε άλλες περιοχές και σε άλλες καλλιέργειες που μέχρι τώρα δεν είχαν επιδοτήσεις.

Σε ποια θέση θα βρεθεί ο αγρότης της Κρήτης και πώς θα ανταπεξέλθει στο αυξημένο κόστoς παραγωγή, με μηδενική προετοιμασία της νέας ΚΑΠ;

Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη. Ο επόμενος “ένοικος” του Υπουργείου Aγροτικής Ανάπτυξης έχει μια δύσκολη κατάσταση να διαχειριστεί, πραγματικά ένα βομβαρδισμένο τοπίο, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αραχωβίτης. Για να προσθέσει ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο ΕΛΓΑ παρουσιάζουν μια εικόνα διάλυσης. Σημειώνοντας ωστόσο ότι τελευταία παρατηρείται μεγάλη αύξηση ζημιών από έντονα καιρικά φαινόμενα, με συνέπεια τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ.

Παρόλο που δόθηκαν κάποιες «ασπιρίνες» υπάρχουν ανεξόφλητα ποσά, προηγούμενου έτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είχε ξεκινήσει μια αναλογιστική μελέτη βλέποντας ότι περιοχές που «δίνουν» λιγότερο, παίρνουν περισσότερο και το αντίστροφο. Αυτό είναι ένα στοιχείο κοινωνικής αδικίας. Έπρεπε να βρεθεί μια ισορροπία ώστε να υπάρχει ισορροπία. Αυτό που προτείνουμε είναι αναπροσαρμογή στο ασφάλιστρο και διμερή χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ από παραγωγό και κράτος.

Ένα άλλο μεγάλο και σοβαρό θέμα είναι η κλιματική αλλαγή και η λειψυδρία. Ως ΣΥΡΙΖΑ είμαστε σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα. Με το εθνικό αστεροσκοπείο Αθηνών, με υπηρεσίες γιατί θεωρούμε ότι πρέπει, γενικότερα, να υπάρχει σύνδεση της παραγόμενης γνώσης στα πανεπιστήμια, στα ερευνητικά κέντρα, με το πεδίο εφαρμογής που είναι το χωράφι.

Σε ότι αφορά τη λειψυδρία και την υλοποίηση έργων είμαστε ενάντια στα έργα με ΣΔΙΤ. Παρόλα αυτά όσα έργα έχουν ξεκινήσει με αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθούν όμως η διαχείριση θα πρέπει αποδοθεί στους ΤΟΕΒ

Ακούστε εδώ τον κ. Αραχωβίτη και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για τον πρωτογενή τομέα