Το πρόβλημα των εργατών γης στην Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ

12:32 μ.μ. - Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022
12:10 μ.μ. - Δευ, 24/32/2022
Image: Το πρόβλημα των εργατών γης στην Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ

Ενημέρωση για το θέμα από τον Αργύρη Πανταζή, μέλος της επιτροπής

Το θέμα των εργατών γης απασχόλησε μεταξύ άλλων τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Ο Αργύρης Πανταζής μέλος της Επιτροπής, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα" , μίλησε στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη» μεταφέροντας τα όσα συζητήθηκαν.

Λέγοντας καταρχάς ότι, το θέμα της έλλειψης εργατών γης δεν αφορά μόνο την Ιεράπετρα, την Κρήτη, αλλά όλη την Ελλάδα. Ρόλος της Επιτροπής είναι να εισηγείται την αλλαγή νομοθετημάτων που είναι σε ισχύ ή να προτείνει νέα νομοθετήματα. Και σε αυτό το θέμα των εργατών γης χρειάζεται να γίνουν νομοθετικές αλλαγές. Θα πρέπει να υπάρχει βοήθεια για την εξεύρεση εργατών από τρίτες χώρες και για την επιδότηση εργασίας τους. Να μπορούν όμως και Έλληνες εργάτες να ενταχθούν σε αυτό, όπως δηλαδή προσλαμβάνονται στους δήμους με 8μηνες συμβάσεις κάτι ανάλογο να γίνεται και με εγχώριο εργατικό δυναμικό.

Για τους μετακλητούς εργάτες ζητάμε τη γρήγορη και χωρίς καθυστέρηση ανανέωση των αναγκαίων νομιμοποιητικών εγγράφων για την είσοδο και εργασία τους στη χώρα μας. Επίσης να αυξηθεί το χρονικό περιθώριο που μπορεί να εργαστεί ένας μετακλητός εργάτης και από 3 συν 3 μήνες που ισχύει τώρα σε 5 συν 5 μήνες. Αλλά και για εκείνους που είναι παράνομα στη χώρα και δουλεύουν και μπορούν να «νομιμοποιηθούν» προσκομίζοντας έγγραφα για 7 συναπτά έτη αποδεικνύοντας τη διαμονή τους χωρίς διακοπή στη χώρα μας, αυτό να αλλάξει και να μειωθεί στα 5 έτη. Επίσης να αναζητηθεί τρόπος ώστε όταν λήξει η σύμβαση ενός εργάτη γης από τρίτες χώρες, να μη χρειάζεται να επιστρέψει στη χώρα του και να ξαναγίνει πρόσκληση. Αλλά όσο παραμένει στη χώρα μας, να γίνεται η πρόσκληση ώστε να αποφεύγεται η γραφειοκρατία.

Ευελπιστούμε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής θα εισακουστούν στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται στο αρμόδιο Υπουργείο για την έκδοση διορθωτικών εγκυκλίων, τόνισε ο κ. Πανταζής.

Ακούστε εδώ αναλυτικά