«Φωτιές» σε κοινωνικό, αυτοδιοικητικό και πολιτικό επίπεδο άναψε η δρομολόγηση της εσπευσμένης μεταφοράς κινητών Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (ΗΖ) στα Χανιά. Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην Κρήτη για το δύσκολο αυτό καλοκαίρι (μια πρώτη «πικρή» γεύση του οποίου πήραμε τη Δευτέρα με διαδοχικές διακοπές ρεύματος σε περιοχές του Ηρακλείου και των Χανίων), ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησαν ήδη τις διαδικασίες μεταφοράς δεκάδων Η/Ζ στον υποσταθμό της στις Βρύσες Αποκορώνου και στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου.
Χτες το πρωί ξεκίνησαν οι πρώτες σχετικές εργασίες εγκατάστασης στις Βρύσες, βγάζοντας ωστόσο στα... κάγκελα τον δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη και κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έκαναν επιτόπια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον προς επέκταση υποσταθμό της ΔΕΗ στις Βρύσες.
Ο δήμαρχος συγκάλεσε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο και σήκωσε άρδην τους τόνους, εξαπολύοντας δριμεία «βέλη» κατά της κυβέρνησης και της ΔΕΗ για εν κρυπτώ, όπως σημείωσε, κινήσεις. Στα «βέλη» του δημάρχου έσπευσε να απαντήσει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος άφησε αιχμές κατά του κ. Κουκιανάκη για προεκλογικές σκοπιμότητες. Ταυτόχρονα, όμως, ο Χανιώτης υπουργός κράτησε σαφείς αποστάσεις από την απόφαση μεταφοράς των φορητών ντιζελογεννητριών στην Κρήτη. Μάλιστα ο κ. Σταθάκης δε δίστασε να κάνει λόγο για άστοχη απόφαση της ΔΕΗ, αφήνοντας ευθέως να εννοηθεί πως με παρέμβαση του υπουργείου θα δρομολογηθεί άμεσα η απόσυρση των Η/Ζ από τις Βρύσες Αποκορώνου!
Χρειάζεται συντονισμένη λύση
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του δημάρχου και του υπουργού, επί της «ταμπακιέρας» είναι προφανές ότι αφενός υπήρξε ένα σχετικό αλαλούμ, μια έλλειψη συνεννόησης και ενημέρωσης με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ξαφνικά μια «θύελλα» στον Αποκόρωνα Χανίων, που θα μπορούσε κάλλιστα να είχε αποφευχθεί, και αφετέρου υπάρχει ένα μπερδεμένο κουβάρι ως προς τις κινήσεις «θωράκισης» του ηλεκτρικού συστήματος του νησιού.
Η πραγματικότητα είναι ότι το φετινό καλοκαίρι διαγράφεται δύσκολο από πλευράς επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος, αφού καταγράφεται αύξηση της ζήτησης, ενώ την ίδια ώρα δε λείπουν οι... βλάβες στις γερασμένες υποδομές και μονάδες της ΔΕΗ.
Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η ζημιά σε μονάδα παραγωγής στα Ληνοπεράματα, που, σε συνδυασμό με την τεράστια χτεσινή ζήτηση σε ρεύμα λόγω των συνθηκών καύσωνα και της εκτεταμένης χρήσης air condition, έφερε μια απώλεια της τάξης των 150 μεγαβάτ στο σύστημα κατά τις μεσημεριανές ώρες αιχμής. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μια προσωρινή εμπλοκή στο σύστημα, να πέσουν μαζεμένες γραμμές παραγωγής και να προκύψουν διακοπές της ηλεκτροδότησης τόσο σε περιοχές στον αστικό ιστό και περιφερειακά της πόλης του Ηρακλείου όπως και του νομού Ηρακλείου, κυρίως στη Μεσαρά, όσο όμως και σε περιοχές του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος των Χανίων.
Είναι προφανές πως χρειάζονται κάποιες κινήσεις άμεσης ενίσχυσης του ηλεκτρικού συστήματος, αλλά με μεθοδικότητα και σωστό συντονισμό, και όχι λύσεις... στο πόδι, με μαζικές και εν κρυπτώ μεταφορές των ρυπογόνων, δαπανηρών και όχι αξιόπιστων Η.Ζ. (πόσω μάλλον όταν είναι ιδιωτικές οι φορητές ντιζελογεννήτριες).
Η δήλωση Σταθάκη
«Ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις κατά της κυβέρνησης και μάλιστα προεκλογικά, εκμεταλλευόμενος την άστοχη απόφαση της ΔΕΗ να μεταφέρει δεκάδες Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη στις Βρύσες Αποκορώνου, προκειμένου να ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην Κρήτη. Πρόκειται για μια επιλογή με αυξημένο κόστος λειτουργίας που επιβαρύνει δυσανάλογα το περιβάλλον σε κατοικημένη περιοχή, η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί με την αξιοποίηση ενός αεριοστροβίλου. Σε κάθε περίπτωση, από σήμερα το πρωί (σ.σ. από χθες) βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη στην Αθήνα, μεταξύ εκπροσώπων της ΔΕΗ, της ΡΑΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να καταλήξουν σε εναλλακτική λύση - κάτι που γνωρίζει και επιλέγει να παραβλέπει ο κ. Κουκιανάκης, προτιμώντας να υπηρετήσει τις προεκλογικές σκοπιμότητες της Ν.Δ., αντί να ενημερώσει τους συμπολίτες μας με ψυχραιμία και νηφαλιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε σχετικές δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας-Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.
Τα «πυρά» του δημάρχου
Της δήλωσης-απάντησης του υπουργού Ενέργειας είχε προηγηθεί ένα δριμύ “κατηγορώ” εκ μέρους του δημάρχου Αποκόρωνα για σκόπιμη παραπλάνησή του από τη ΔΕΗ και το υπουργείο!
«Βρισκόμαστε εδώ, στον επαρχιακό δρόμο μεταξύ Βρυσών και Καρυδίου, όπου το 2004 στήθηκε εδώ ένας υποσταθμός της ΔΕΗ. Αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι άλλες είναι οι βουλές αυτών που προσπαθούν να υποδουλώσουν αυτόν τον τόπο. Εν κρυπτώ, εν αγνοία της τοπικής κοινωνίας, εν αγνοία της δημοτικής Αρχής, ψαρεύοντας σε θολά νερά τώρα και μια εβδομάδα, προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε τι ακριβώς είναι οι επιθυμίες όλων εκείνων που προσπαθούν να επεκτείνουν τον υποσταθμό εδώ στο Καρύδι... Μάλιστα, παραπληροφορώντας τον δήμαρχο Αποκορώνου, παραπληροφορώντας όλους εκείνους που ανησυχούσαν και ρωτούσαν τι ακριβώς θα συμβεί - συγκεκριμένα εμένα με παραπληροφόρησαν, από τον υπουργό μέχρι και ανώτερα στελέχη της ΔΕΗ, λέγοντάς μου ότι καμιά δεκαριά ανεμογεννητριούλες θα σκορπίσουν σε όλη την Κρήτη και από δημοσιογραφικές πληροφορίες να μαθαίνουμε ότι ήδη έχουν τοποθετηθεί πάνω από 17 γεννήτριες, όχι ανεμογεννητριούλες, μέσα στον χώρο αυτό και σκοπεύουν να εγκαταστήσουν 31. Δηλαδή θα δούμε 31 καμινάδες εδώ, σε έναν χώρο που από την υγρασία και τη ζέστη θα γεμίσει κάπνα και θόρυβο, με ό,τι αυτό συμβαίνει για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκιανάκης, σημειώνοντας ακόμα:
«Εμείς εδώ στον Αποκόρωνα τέτοια πράγματα δε θα τα επιτρέψουμε. Η κοινωνία του Αποκόρωνα δε θα τα επιτρέψει. Πόσω μάλλον όταν όχι μόνο προσπαθούν να υποβαθμίσουν το περιβάλλον, αλλά προσπαθούν να υποβαθμίσουν και την ίδια τη νοημοσύνη μας κοροϊδεύοντάς μας. Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι η Κρήτη, για να μπορέσει να έχει πληρότητα ρεύματος, απαιτούνται 1.050 μεγαβάτ. Πέρυσι στο μάξιμουμ η Κρήτη χρειάστηκε 710, δηλαδή έχουμε περίπου 300 παραπάνω. Δεν είμαι αρμόδιος να πω αν χρειάζονται 300 παραπάνω ως δικλίδα ασφαλείας ή 500. Όμως οι 31 γεννήτριες που τοποθετούνται εδώ στο Καρύδι και οι 40 που θα τοποθετηθούν στον Αθερινόλακκο προσθέτουν μόλις 70 μεγαβάτ. Δηλαδή με 70 μεγαβάτ θα λύσουμε το πρόβλημα της Κρήτης;».
Η απάντηση της ΔΕΗ
Η όλη «θύελλα» που σηκώθηκε με φόντο τα Η/Ζ που μεταφέρθηκαν στις Βρύσες Αποκορώνου προκάλεσε χθες το βράδυ την επίσημη παρέμβαση της ΔΕΗ. Σε σχετική διευκρινιστική ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρεται: «Αναφορικά με το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί από ορισμένες πλευρές της τοπικής κοινωνίας του Αποκορώνου για τα Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη που τοποθετήθηκαν στον υποσταθμό των Βρυσών, η ΔΕΗ διευκρινίζει:
Πρότασή της προς τη ΡΑΕ, γραπτώς, ήταν ότι και για φέτος αλλά και για του χρόνου η λύση του προβλήματος επάρκειας της Κρήτης, μέχρι την κατασκευή των καλωδιακών συνδέσεων, είναι η τοποθέτηση αεριοστροβίλων, για τους οποίους μάλιστα δήλωσε ετοιμότητα να τους προμηθευτεί ή να τους ενοικιάσει. Η ΡΑΕ απέρριψε την πρόταση της ΔΕΗ και αποφάσισε τη λύση των Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών
Η τοποθέτηση των εν λόγω ζευγών στον συγκεκριμένο σταθμό, όπως και στον Αθερινόλακκο, έγινε κατόπιν υποδείξεων του αρμόδιου Διαχειριστή, με το σκεπτικό της δυνατότητας που υπάρχει τόσο από τεχνικής πλευράς (ύπαρξη διαθέσιμων πυλών) και, δεύτερον, χώρου αλλά και ελαχιστοποίησης των οχλήσεων προς περιοίκους
Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ καταβάλλει κάθε προσπάθεια συμμορφούμενη προς τις αποφάσεις των αρμόδιων Αρχών, ανεξάρτητα αν υιοθετούν τις προτάσεις της ή όχι, ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη δυνατή λύση για το ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης».
Στο «σκοτάδι» η Κρήτη: Και βραδινό μπλακ-άουτ
Λίγο μετά τις 9 το βράδυ νέα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση «βύθισαν» στο σκοτάδι αρκετές περιοχές του Ηρακλείου. Νέα Αλικαρνασσός, Κατσαμπάς, Μασταμπάς, αλλά και το κέντρο του Ηρακλείου έμειναν για αρκετή ώρα χωρίς ρεύμα, δοκιμάζοντας τα νεύρα και την υπομονή πολιτών και καταστηματαρχών. Συνεργεία στη λεωφόρο Ικάρου και Αντιστάσεως κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να επιδιορθώσουν βλάβη σε μετασχηματιστή. Λίγο μετά τις 10:30 μ.μ. το ρεύμα άρχισε σταδιακά να επανέρχεται.
Η βραδινή ταλαιπωρία «χτύπησε» και τα Χανιά, καθώς το ρεύμα κόπηκε σε Σούδα, Ακρωτήρι, Βαμβακόπουλο, Τσικαλαριά και Γαλατά.
Σύμφωνα πάντως με τον συνδικαλιστή της ΔΕΗ Γιάννη Βρέντζο, η Επιχείρηση προχωρά σε ωριαίες εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος σε όλη την Κρήτη, καθώς η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση λόγω καύσωνα έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες παραγωγής ενέργειας στο νησί.
neakriti.gr