Το μήνυμα του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

10:43 π.μ. - Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2024
10:10 π.μ. - Παρ, 25/43/2024
Image: Το μήνυμα του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Ο κ. Εμμανουήλ Καρτσωνάκης με την ευκαιρία της επετείου του «Όχι» εύχεται χρόνια πολλά σε όλες και όλους

Μήνυμα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, απευθύνει ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Εμμανουήλ Καρτσωνάκης.

Σε αυτό αναφέρει:

«Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Αγαπητά μας παιδιά,

Μνημονεύουμε και φέτος την αρνητική απάντηση που έδωσε η Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στις αξιώσεις της φασιστικής Ιταλίας για παραχώρηση στρατηγικών σημείων του ελληνικού εδάφους. Η απάντηση του Ιωάννη Μεταξά, που εξέφραζε το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα για άρνηση της υποταγής και απόρριψη της απεμπόλησης της εθνικής ανεξαρτησίας, αποκρυσταλλώθηκε στη συλλογική μνήμη ως «ΟΧΙ» και σήμανε την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου σηματοδοτώντας ταυτόχρονα την είσοδο της αμυνόμενης Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα τιμής και υπερηφάνειας για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, γιατί φανερώνει το αδούλωτο φρόνημα του λαού μας. Η μικρή μας χώρα ύψωσε το ανάστημά της και σκόρπισε το θάρρος και την ελπίδα σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς κατά του φασισμού. Το «ΟΧΙ», που είπαν οι Έλληνες το ’40, με αποφασιστικότητα, ενθουσιασμό και αυταπάρνηση, φανερώνει το μεγαλείο και τη δύναμη της ψυχής τους. Τις ηρωικές σελίδες που γράφτηκαν στα βουνά της Πίνδου ακολούθησε η γερμανική εισβολή, τον Απρίλιο του 1941, και η Κατοχή, που βύθισαν τη χώρα μας στο σκοτάδι του ναζισμού. Οι πρόγονοί μας αντιστάθηκαν με σθένος και υπερηφάνεια και απέναντι στις μεραρχίες του Χίτλερ. Οι καταστροφές που προκάλεσαν οι κατακτητές, η πείνα, οι στερήσεις, τα βασανιστήρια, οι εκτελέσεις και τα ολοκαυτώματα δεν στάθηκαν ικανά να κάμψουν το σθένος της ελληνικής ψυχής. Με λιγότερο στρατιωτικό εξοπλισμό και με αριθμητική δύναμη πολύ μικρότερη από αυτή του εχθρού κατάφεραν χάρη στην ανδρεία τους να κερδίσουν την ελευθερία της πατρίδας τους.

Οι Έλληνες του 1940 στάθηκαν με θάρρος απέναντι στον θάνατο και κέρδισαν την αιώνια ζωή. Δεν δίστασαν να αγωνιστούν και να θυσιαστούν για την πατρίδα τους ξεπερνώντας τον ίδιο τους τον εαυτό. Πολέμησαν σαν λιοντάρια όταν τους πέσανε μαζί δυο κολοσσοί κουρσάροι, όπως χαρακτηριστικά λέει στο ποίημα του με τίτλο «Το ΟΧΙ του λαού» ο Κώστας Βάρναλης. Για την αυτοθυσία και τη μεγαλοψυχία

τους αξίζουν τον αιώνιο σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας. Ο πόλεμος έληξε με την ήττα της Γερμανίας και των συμμάχων της. Η ανθρωπότητα γλίτωσε από τον φασισμό και τον ναζισμό, όμως θρηνούσε χιλιάδες νεκρούς και είχε να φροντίσει χιλιάδες εξαθλιωμένους και χιλιάδες βασανισμένους.

Σήμερα, 84 χρόνια μετά, που μαίνονται πόλεμοι στην περιοχή μας ,ένας νέος κύκλος αίματος και τρόμου έχει δημιουργηθεί. Το κλίμα αυτό καθιστά ακόμα πιο αναγκαία και πιο ουσιαστική την προσπάθεια για διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης. Οφείλουμε να λέμε «ΟΧΙ» στον παραλογισμό του πολέμου και να αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο ειρηνικό για εμάς και τα παιδιά μας. Οφείλουμε να λέμε «ΟΧΙ» στην καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και στην απαξίωση της ανθρώπινης ζωής.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!».