
Δείτε αναλυτικότερα:
Η 19η Μαΐου αποτελεί την τραγική επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η οποία μεταφέρει τη σκέψη μας στο 1919, όταν ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα για να σημαδέψει με ανεξίτηλο τρόπο τον Ποντιακό Ελληνισμό γράφοντας την ιστορία μας με το αίμα 353.000 ψυχών.
Η βαρβαρότητα, οι βιαιοπραγίες, ο αφανισμός, ο εκτοπισμός και η εκρίζωση από τις πατρογονικές τους εστίες, ήταν το αποτέλεσμα στα όσα συντελέστηκαν εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου.
Ο Ποντιακός λαός, που τόσο θαυμάζω, μετά από όλα όσα συνέβησαν οφείλει να κρατήσει άσβεστη τη μακραίωνη και ένδοξη ιστορία του και παράλληλα να διατηρήσει την αρχαιοελληνική του παράδοση και την εθνική του συνείδηση.
Χρέος όλων μας, να επανα-ανακαλύψουμε το μήνυμα που εκπέμπουν από τα θεωρεία του ουρανού εκείνοι που θυσιάστηκαν για την πίστη και την πατρίδα τους, να τιμούμε τη μνήμη τους και να εφαρμόζουμε το παράδειγμά τους στο παρόν.