Το μήνυμα της Κ. Σπυριδάκη για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

10:05 π.μ. - Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023
10:09 π.μ. - Δευ, 11/05/2023
Image: Το μήνυμα της Κ. Σπυριδάκη για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Δείτε αναλυτικά εδώ

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκει την χώρα μας σε μια πολύ άσχημη συγκυρία. Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού αλλά και τα τελευταία, ακόμη πιο θλιβερά γεγονότα, «βαραίνουν» την ατμόσφαιρα και τις καρδιές μας.

Η σκέψη μας είναι στους πλημμυροπαθείς, στους πυρόπληκτους, στις οικογένειες που έχασαν με άδικο τρόπο δικούς τους ανθρώπους, περιουσίες και στους ασθενέστερους πολίτες που βιώνουν τη σκληρή καθημερινότητα.

Όμως η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς χαρακτηρίζεται - και πρέπει να χαρακτηρίζεται -από χαρά και αισιοδοξία γιατί σηματοδοτεί την αρχή του συναρπαστικού ταξιδιού προς τη γνώση, τη διαπαιδαγώγηση και την κοινωνικοποίηση. Η Εκπαίδευση δεν πρέπει να είναι μόνο μεταφορά γνώσης. Πρέπει να στοχεύει στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων και υπεύθυνων πολιτών, με σεβασμό στο συνάνθρωπο, με αλληλεγγύη, με συμπερίληψη και ενσυναίσθηση, με αποδοχή της διαφορετικότητας και με κριτική σκέψη. Η Παιδεία είναι Εθνική υπόθεση και απαιτεί διάλογο και συναίνεση. Είναι τα θεμέλια της κοινωνίας μας και διαμορφώνει τους πολίτες του σήμερα και του αύριο. Όμως, καμιά εκπαιδευτική πολιτική δεν είναι βιώσιμη, αν δεν είναι προϊόν κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης και δεν στηρίζεται σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Απευθύνομαι, λοιπόν, σε όλους σας, μαθητές και μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικούς για να εκφράσω στην καθεμία και στον καθένα ξεχωριστά τις θερμότερες ευχές μου για μια γόνιμη και δημιουργική σχολική χρονιά.

Σας προτρέπω να μην «το βάλετε κάτω», αλλά να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας, με επιμονή, υπομονή, συνεργασία και αλληλεγγύη ώστε να μετατρέψετε τις αντίξοες συνθήκες και τα προβλήματα του παρόντος σε ευκαιρίες και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Θα είμαι δίπλα σας, για την επίλυση των προβλημάτων και για την πρόοδο, στηρίζοντας κάθε προσπάθειά για την βελτίωση της Εκπαίδευσης.

Καλή Πρόοδο, καλή σχολική χρονιά!