Το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο θα είναι και στο Λασίθι

10:01 π.μ. - Τρίτη, 21 Μαΐου 2019
10:05 π.μ. - Τρί, 21/01/2019
Image: Το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο θα είναι και στο Λασίθι

Τι αναφέρει η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου

 
Η ψήφιση του Νόμου για τις συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, αναδιαρθρώνει το Χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα μετά από μια μεγάλη διαδικασία διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα, τους επιστημονικούς, τους παραγωγικούς και τους τοπικούς φορείς. 
 
Ιδιαίτερα στην Κρήτη, αν και δεν μπόρεσε να γίνει η ενοποίηση όλων των Ιδρυμάτων της Περιφέρειας, όπως στις περισσότερες περιοχές της χώρας, έχουμε μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, με την αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης σε Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Το ΤΕΙ Κρήτης, ένα από τα καλύτερα Ιδρύματα της χώρας, είχε κερδίσει αυτόν τον τίτλο στη συνείδηση όλων, χάρη στην ποιότητα του εκπαιδευτικού και του ερευνητικού του έργου.
 
Με την αναδιάρθρωση του  Χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έγινε δυνατόν να διορθωθούν στρεβλώσεις και ανορθολογισμοί που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν, εξαιτίας της ανάπτυξης Τμημάτων χωρίς συνολικό σχεδιασμό αλλά και της πρόχειρης και απαράδεκτης παρέμβασης με το διαλυτικό Σχέδιο “Αθηνά”  της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
 
Το Λασίθι υστερούσε εξ αρχής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα Τμήματα του ΤΕΙ που είχαν δημιουργηθεί δεν υποστηρίζονταν ιδιαίτερα ούτε είχαν ενταχθεί σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό. Με το Σχέδιο “Αθηνά” έχασε τα δύο από τα τέσσερα Τμήματα που λειτουργούσαν και οι όποιες προτάσεις για νέα τμήματα ήταν χωρίς χρηματοδότηση. Ένας δεύτερος λόγος ήταν  η “συγκεντρωτική” λογική που κυριαρχεί στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα και έθετε σε κίνδυνο και τα υπόλοιπα δύο, όπως διαφάνηκε και με το πρόσφατο Πόρισμα της Επιτροπής για το νέο Πανεπιστήμιο.
 
Με τη διαμορφωμένη κατάσταση, στόχος μας ήταν η “Ισόρροπη και Βιώσιμη” ανάπτυξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό μας, στα πλαίσια του  Χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εξαρχής θέσαμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις και με βάση αυτές, εκφράσαμε στο διάλογο που έγινε με το Υπουργείο Παιδείας τη θέληση και την επιθυμία όλων των Λασιθιωτών, να μην εξαιρεθεί για άλλη μια φορά το Λασίθι.
 
Σε συνεργασία με τον Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Θραψανιώτη, αναπτύξαμε τα επιχειρήματα και τις διεκδικήσεις του νομού τόσο στο Υπουργείο Παιδείας όσο και στην Κυβέρνηση και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και βρήκαμε και την κατανόηση και την ανταπόκριση. Το αποτέλεσμα του διαλόγου είναι φανερό στη διαφορά ανάμεσα στο Πόρισμα και στον νόμο που ψηφίστηκε.
 
Με τον  νόμο που ψηφίστηκε, η Π.Ε. Λασιθίου αποκτά σημαντικό ρόλο στο νέο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και ανοίγονται νέες προοπτικές κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. 
 
Αναβαθμίζονται τα δύο υπάρχοντα Τμήματα σε Πανεπιστημιακά και αναπροσαρμόζονται και τα προγράμματα σπουδών για να καλύψουν τις νέες ανάγκες.
Δημιουργούνται δύο νέα τμήματα: Γυμναστική Ακαδημία στον Άγιο Νικόλαο (ως νέα Σχολή) και Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα (ως Τμήμα της Σχολής Επιστημών Υγείας, μαζί με  το Τμήμα Διατροφολογίας της Σητείας).
Μεταφέρεται η Έδρα της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας στον Άγιο Νικόλαο.
Ιδρύεται το  Ινστιτούτο Οικονομικής Ανάλυσης, Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού στον Άγιο Νικόλαο, ένα από τα πέντε Ινστιτούτα  του Ερευνητικού Κέντρου του νέου Πανεπιστημίου.
 
Ανεξάρτητα από τον αριθμό των Τμημάτων που ιδρύονται, το κυριότερο είναι ότι δημιουργούνται συνέργειες ανάμεσα στη Γυμναστική Ακαδημία, την Φυσικοθεραπεία και την Διατροφολογία που θα παράξουν και νέα πεδία μεταπτυχιακών και έρευνας. Έτσι σχηματίζεται στο Λασίθι μια “συστάδα” σχολών που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής και σε συνδυασμό με το Κέντρο Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης της Νεάπολης αλλά και τα ξεχωριστά φυσικά χαρακτηριστικά του Λασιθίου (κλίμα, τουριστικές υποδομές, ποιοτικά τρόφιμα) θα δημιουργήσουν νέες εναλλακτικές και ποιοτικές δυνατότητες ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που θα βασίζεται στη γνώση και την έρευνα και θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου.
 
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που διεκδικήσαμε και πετύχαμε, ήταν η ισόρροπη κατανομή στον νομό, που βοηθά στην διατήρηση της πολυκεντρικότητας αλλά και στην ανάπτυξη του αστικού χαρακτήρα και των τριών κέντρων του νομού. Η Ιεράπετρα είχε μείνει χωρίς Τμήμα Ανώτατης Εκπαίδευσης μετά το Σχέδιο “Αθηνά”, ενώ το Τμήμα της Σητείας είχε στοχοποιηθεί για μετακίνηση. Με τον σημερινό νόμο καμία πόλη δεν αποκλείστηκε και όλες μαζί μπορούν να αποτελέσουν ένα δίκτυο εκπαίδευσης και έρευνας που θα συνεργάζεται και θα αλληλοϋποστηρίζεται, πολλαπλασιάζοντας τις επιμέρους δυνατότητες. 
 
Όλη αυτή η προσπάθεια δεν θα μπορούσε να έχει αυτό το θετικό αποτέλεσμα χωρίς την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την αξιοποίηση της γνώσης και της έρευνας για την δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας. Μια προσπάθεια που βρήκε την θερμή στήριξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης σ. Γιάννη Δραγασάκη, καθώς βρίσκεται στην κατεύθυνση των πολιτικών που σχεδιάζει και εφαρμόζει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
 
Τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά και τις καλά μελετημένες συνέργειες τις οφείλουμε στον Υπουργό Παιδείας σ. Κώστα Γαβρόγλου, που αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος και εργάστηκε συστηματικά για μια πρόταση, που από άποψη τεκμηρίωσης και αποτελεσματικότητας, ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Θέλουμε και με αυτή την ανακοίνωση, εκ μέρους κάθε Λασιθιώτη που αγαπά τον τόπο του, να τον ευχαριστήσουμε για τις προσπάθειές του.
 
Ο δρόμος για την λειτουργία των νέων Ιδρυμάτων στο Λασίθι είναι μακρύς και θα χρειαστεί και προετοιμασία και επιμονή και σχέδιο και υποστήριξη και βέβαια πανλασιθιώτικη προσέγγιση. Δεν πρέπει να αφήσουμε καμιά δυνατότητα για πισωγύρισμα. Κυρίως όμως θα χρειαστεί ένα νέο όραμα για τον τόπο μας, που θα περιλαμβάνει τα Πανεπιστημιακά Τμήματα και τις Σχολές και κυρίως θα περιλαμβάνει τους νέους ανθρώπους που θα έρθουν και τις ανάγκες τους. 
 
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 
ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ