Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η μωβ τσούχτρα αλλά η ρύπανση των θαλασσών
Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο Κυριάκος Ταμπακάκης, τεχνολόγος – ιχθυολόγος στο ΕΛΚΕΘΕ
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες αναφορικά με τις μωβ τσούχτρες, τα λεοντόψαρα, τους λαγοκέφαλους και άλλα ξενικά είδη που συναντά κανείς στις θάλασσές μας, δίνει μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο κ. Κυριάκος Ταμπακάκης, τεχνολόγος – ιχθυολόγος στο ΕΛΚΕΘΕ.
Ειδικότερα για τις μωβ τσούχτρες είπε ότι κινούνται ανάλογα τα ρέματα κάνουν τον κύκλο τους και φεύγουν, είναι ορατές με γυμνό μάτι και θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή καθώς μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στο δέρμα.
Για τα λεοντόψαρα είπε ότι πρόκειται για ένα νόστιμο ψάρι πρέπει όμως να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα αγκάθια του. Οι πληθυσμοί τους είναι μεγάλοι και τα συναντάς σε αρκετά σημεία στην Κρήτη. Όλο και πιο πολύ, αρχίζει να μπαίνει στα μενού των εστιατορίων του νησιού μας.
Σε ότι αφορά τον λαγοκέφαλο ανέφερε ότι περιέχει επικίνδυνη για τον άνθρωπο τοξίνη σε περίπτωση που φαγωθεί. Είναι δε, ένα σοβαρό πρόβλημα για τους ψαράδες, το αιώνιο καθώς όχι μόνο τρώνε τα αλιεύματα αλλά προκαλούν πολλές ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία. Έχουν κατατεθεί προτάσεις και λύσεις να βοηθηθούν οι αλιείς και να ενισχυθούν γιατί η ζημιά είναι μεγάλη. Θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί το δέρμα των λαγοκέφαλων για παραγωγή προϊόντων ή να χρησιμοποιηθεί η τοξίνη στη φαρμακοβιομηχανία καθώς μεταξύ άλλων η τοξίνη του έχει το βασικό συστατικό για το botox. Εκτιμάται ότι τώρα που ζεσταίνεται η θάλασσα η παρουσία του θα είναι πιο έντονη ακόμη και στα πιο ρηχά. Εάν ο λουόμενος είναι όλος μέσα στη θάλασσα δύσκολα ο λαγοκέφαλος θα τον πλησιάσει εάν όμως βάλει μέσα το χέρι ή το πόδι του, μπορεί να είναι επικίνδυνος.
Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλα ξενικά είδη που κάνουν την εμφάνισή τους στις θάλασσες μας όπως είναι ένα είδος αχινού με μεγάλα αγκάθια ή κάποια είδη καρχαριών. Επίσης κάποια ροφοειδή ή μεγάλες γαρίδες που όμως είναι βρώσιμα.
Σε ότι αφορά στην επαφή που έχει με τους αλιείς της Ιεράπετρας εκείνο που αποκομίζει είναι ότι υπάρχει μια αγωνία για το μέλλον του επαγγέλματος και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως είναι η οικονομική επιβάρυνση, από τις τιμές των καυσίμων και τις ζημιές από τον λαγοκέφαλο, Επιπλέον η μειωμένη κατανάλωση, είτε γιατί οι διατροφικές συνήθειες έχουν αλλάξει είτε γιατί, ειδικά τον χειμώνα, πολλά εστιατόρια και ταβέρνες κλείνουν. Μέσα σε όλα αυτά είναι εμφανής η έλλειψη ενδιαφέροντος από νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με το επάγγελμα.
Τέλος στάθηκε στη ρύπανση των θαλασσών που προέρχεται από τα λύματα, τα λύματα των ξενοδοχείων, τους βιολογικούς, τα θερμοκηπιακά υπολείμματα, τα κάθε λογής απορρίμματα , πλαστικά , σίδερα που καταλήγουν σε αυτές.