Το «μαρτύριο της σταγόνας» με τις συντάξεις

8:31 π.μ. - Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018
08:05 π.μ. - Παρ, 11/31/2018
Image: Το «μαρτύριο της σταγόνας» με τις συντάξεις

Ο χρόνος πιέζει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο - Τι θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup

 
Μια νέα «γεύση» των απόψεων των Ευρωπαίων αναφορικά με το ζήτημα των συντάξεων αναμένεται να πάρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τη Δευτέρα, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου το θέμα με την αναστολή ή τη μερική περικοπή της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων να περιληφθεί στην ατζέντα της συνεδρίασης του έκτακτου Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου και να μη συζητηθεί μόνο στο περιθώριο.
Οι θεσμοί εκτιμούν ότι το πλεόνασμα του 2019 θα είναι μικρότερο το 2019, από αυτό που υπολογίζει η ελληνική πλευρά με βάση το σενάριο της μη περικοπής των συντάξεων. Εκτιμούν ότι χωρίς την εφαρμογή του μέτρου αυτό θα ανέλθει στο 3,2% του ΑΕΠ έναντι 3,6% του ΑΕΠ που το υπολογίζει η Αθήνα.
Υπάρχει μια απόκλιση ύψους 0,4% ανάμεσα στα νούμερα της Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν οι περικοπές των συντάξεων, αλλά εφαρμοστούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης.
Η Κομισιόν είναι σταθερά θετική στη μη περικοπή των συντάξεων, αλλά αμφιβάλλει για την ύπαρξη «επαρκούς» χώρου για όλα τα αντίμετρα, ενώ το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη μείωσης των συντάξεων το 2019 όπως έχει ψηφιστεί.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα συζητηθεί στο Eurogroup, μαζί με τα προσχέδια των υπολοίπων κρατών – μελών της ευρωζώνης. Ο κ. Τσακαλώτος θα έχει την ευκαιρία για ένα crash test των αντιδράσεων των ομολόγων του απέναντι στο ελληνικό αίτημα να μη θιγούν οι συντάξεις.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει να μη μεταφέρουν προς τα έξω όσα θα συζητηθούν στις 5 Νοεμβρίου για τις συντάξεις και να περιμένουν είτε μέχρι την έκτακτη σύνοδο της 19ης Νοεμβρίου είτε –το πιθανότερο– μέχρι το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, προκειμένου να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους.
Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να πιέσει, ώστε να λυθεί το θέμα στις 19 Νοεμβρίου, ενόψει της κατάθεσης του τελικού σχεδίου προϋπολογισμού του 2019 στη Βουλή δύο ημέρες αργότερα.
Ωστόσο, ευρωπαϊκές πηγές συνιστούν στην κυβέρνηση να μη βιάζεται, γιατί οι τεχνοκράτες των δανειστών διαπίστωσαν φορολογική κόπωση με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού για τον μήνα Σεπτέμβριο και θέλουν να πάρουν στα χέρια τους και τα οριστικά στοιχεία του Οκτωβρίου.
 
 
in.gr