Το Λύκειο Μακρύ Γιαλού μετά την επίσκεψή τους στην Κολωνία

5:47 μ.μ. - Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018
05:03 μ.μ. - Παρ, 16/47/2018
Image: Το Λύκειο Μακρύ Γιαλού μετά την επίσκεψή τους στην Κολωνία

Μαθητές και καθηγητές αναχώρησαν έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος «Erasmus +»με τίτλο «Researching for the Future», μαθητές και μαθήτριες της Α΄ και Β΄ τάξης του ΓΕΛ Μακρύ Γιαλού επισκέφτηκαν το Gymnasium Frechen της Κολωνίας στη Γερμανία από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου του 2018 συνοδευόμενοι από καθηγητές τους.
 
Η δεύτερη αυτή συνάντηση καθηγητών και μαθητών από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία αποτέλεσε συνέχεια του προγράμματος που ξεκίνησε στο Λύκειο Victoria Kent της Μαδρίτης τον Νοέμβριο του 2017.
 
Στο Gymnasium Frechen παρουσιάστηκαν σε έκθεση τα αποτελέσματα των project, για τα οποία από κοινού εργάστηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των τεσσάρων χωρών το προηγούμενο διάστημα. Στη συνέχεια τα παιδιά επέλεξαν νέα project τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάστηκαν στο τέλος της εβδομάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες καθηγητές υλοποίησαν εργαστήρια παρασκευής κηραλοιφών και εκμάθησης παραδοσιακών κρητικών χορών, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το στίγμα της ελληνικής παράδοσης και της συνεισφοράς της στον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό.
 
  Η παραμονή των μαθητών μας στην Κολωνία διανθίστηκε από δραστηριότητες και επισκέψεις που διεύρυναν τους πνευματικούς τους ορίζοντες και συντέλεσαν στη συνειδητοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής του μέλλοντός τους.
 
Η επίσκεψη στο τηλεσκόπιο του Effelsberg – το δεύτερο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο- και η ξενάγηση από τον Ιεραπετρίτη αστροφυσικό, κ. Αγγελάκη Μανόλη, αποτέλεσε μοναδική εμπειρία και έμπνευση για εκείνους.
 
Με την παρακολούθηση της όπερας του W. A. Mozart«DonGiovanni» οι μαθητές μας προσέγγισαν ένα σημαντικό κεφάλαιο της γερμανικής και γενικότερα της ευρωπαϊκής τέχνης και κουλτούρας. Η επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας της Βόννης τους έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πτυχές της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας.
 
Τέλος, η ξενάγηση στα αξιοθέατα της Κολωνίας με κορυφαία στιγμή την επίσκεψη του Καθεδρικού Ναού της (KölnerDom), που έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς έφερε τους μαθητές μας σε επαφή με την πολιτισμική ταυτότητα της πόλης.
 
Ξεχωριστή στιγμή της παραμονής μας στην Κολωνία υπήρξε η θερμή υποδοχή που μας επιφύλαξε η Δήμαρχος του Frechen, η οποία μας καλωσόρισε και συζήτησε μαζί μας για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων της Ευρώπης.
 
Οπωσδήποτε, όμως, αυτό που θα μείνει περισσότερο χαραγμένο στη μνήμη όλων μας είναι η εγκάρδια φιλοξενία των οικογενειών και των εκπαιδευτικών του Gymnasium Frechen.
 
Μαθητές και καθηγητές αναχωρήσαμε έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις και με την υπόσχεση της επόμενης συνάντησής μας και φιλοξενίας των Ιταλών, Γερμανών και Ισπανών μαθητών και εκπαιδευτικών την επόμενη χρονιά στον Μακρύ Γιαλό.
 
Ο Διευθυντής
Πατεράκης Μανόλης
 
Η παιδαγωγική ομάδα
Ορφανάκης Μιχάλης, Φυσικός
Πατεράκης Μανόλης, Γεωλόγος
Τσάμπρα Γεωργία, Φιλόλογος
Χαμηλάκη Δήμητρα, Μαθηματικός