Το λιομάζωμα φταίει για την αύξηση των κρουσμάτων στην Κρήτη

6:09 μ.μ. - Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020
06:11 μ.μ. - Παρ, 13/09/2020
Image: Το λιομάζωμα  φταίει για την αύξηση των κρουσμάτων στην Κρήτη

Παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα σε συγκεκριμένες περιοχές, μεταξύ αυτών και η Κρήτη

Για την  κατάσταση με τον κορωνοϊό στην  Ελλάδα μίλησαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σημειώνεται ότι τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται στα 3.038, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Η Νίκη Κεραμέως δεν εμφανίστηκε στην Ενημέρωση, όπως είχε - αρχικά - ανακοινωθεί, καθότι δεν έχει ολοκληρωθεί η σύσκεψη των λοιμοξιωλόγων, με τις ανακοινώσεις για τα Δημοτικά Σχολεία να γίνονται αύριο, όπως ανακοινώθηκε από το συντονιστή.

Συσχετίζουν τη συγκομιδή της ελιάς με την αύξηση των κρουσμάτων

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, "Είμαστε στο peak του δεύτερου κύματος".

Όπως είπε, παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα σε συγκεκριμένες περιοχές, μεταξύ αυτών και η Κρήτη, πιθανότατα, λόγω της συγκομιδής της ελιάς. Οι άλλες περιοχές που ανέφερε είναι η Φωκίδα, η Μεσσηνία και η Μυτιλήνη. Υπενθυμίζεται πως στην Κρήτη καταγράφηκαν, συνολικά, 40 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με την ίδια, "χρειάζονται 15 - 20 ημέρες από το lockdown για να φανούν τα αποτελέσματα". "Αυτό που περιμένουμε τις πρώτες 7 ημέρες του lockdown είναι η αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο, αν τηρούνται τα μέτρα αναμένουμε μείωση στους ασθενείς στις ΜΕΘ και στα κρούσματα".

"Σε λίγους μήνες θα έχουμε στα χέρια μας τουλάχιστον 3 εμβόλια, που μας δίνουν ελπίδα. Η αναμονή πρέπει να συνδυαστεί με πειθαρχία", σχολίασε.

"Είμαστε κουρασμένοι", τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Χαρδαλιάς: "Η πιο δύσκολη φάση της πανδημίας"

"Να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις", τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, υπενθυμίζοντας τον περιορισμό των μετακινήσεων από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι τα super και mini market, καθώς και τα συνεργεία, θα κλείνουν στις 8:30 το βράδυ.

"Να εφαρμόσουν τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό" κάλεσε τους επιχειρηματίες ο Χαρδαλιάς.

Αναφορικά με τα νησιά, πραγματοποιούνται κανονικά οι αεροδιακομιδές σε μεγαλύτερα νοσοκομεία, όπως τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

"Εάν χρειαστεί, θα γίνει επίταξη των ιδιωτών γιατρών", τόνισε ο ίδιος. "Αυτό έχει προβλεφθεί νομοθετικά. Ωστόσο, η επίταξη κοστίζει. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει συνεργασία με εξέλιξη στον Ιδιωτικό Τομέα. Όλα τα σενάρια έχουν προβλεφθεί ακι θα κάνουμε ο,τι χρειαστεί", σχολίασε ο κ. Κοντοζαμάνης.

"Είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν και επόμενα lockdown ανάλογα με τη συμπεριφορά όλων μας", τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

"Θεραπείες ογκολογικών ασθενών, θεραπείες ασθενών με χρόνια νοσήματα, συνεδρίες τεχνητών νεφρών συνεχίζονται κανονικά", είπε ο κ. Κοντοχαμάνης.

"Παρακολουθούμε πόσοι κινούνται και ανά περιοχή και ανά περιφέρεια...", είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, αναφορικά με την κινητικότητα που υπάρχει εν μέσω lockdown. "Έχουμε εργαλεία για τις περιττές μετακινήσεις και, αν χρειαστεί, θα τα ενεργοποιήσουμε', ανέφερε.

"Δεν επιτρέπεται άθληση στο πλαίσιο αθλητικών σωματείων, αλλά ατομική άσκηση, έως 3 άτομα, κοντά στον τόπο κατοικίας", υπενθύμισε.

Νέα Κρήτη