Το Κρεμλίνο δεν αποκλείει συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι ενώ το ρωσικό σφυροκόπημα συνεχίζεται στην Ουκρανία

2:57 μ.μ. - Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022
02:03 μ.μ. - Παρ, 11/57/2022
Image: Το Κρεμλίνο δεν αποκλείει συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι ενώ το ρωσικό σφυροκόπημα συνεχίζεται στην Ουκρανία

Δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο TASS

Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζεται για 16η μέρα να σφυροκοπούν σημαντικές περιοχές της Ουκρανίας όπως το Χάρκοβο, την Μαριούπολη και έχουν περικυκλώσει επιθετικά Κίεβο και Οδησσό, το Κρεμλίνο δεν αποκλείει μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων Πούτιν της Ρωσίας και Ζελένσκι της Ουκρανίας, αλλά θα πρέπει να έχει προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία ώστε αυτή η συνάντηση να έχει αποτελέσματα, δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο TASS.

hxonews

«Κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι. Θεωρητικά, είναι πράγματι δυνατό», είπε ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας τη δήλωσε που είχε κάνει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, ότι μια τέτοια συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα.

«Η θέση της Ρωσίας δεν είναι μυστική, έχει διατυπωθεί και τεθεί υπόψη των Ουκρανών διαπραγματευτών. Περιμένουμε να λάβουμε τις διευκρινίσεις τους», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διευκρίνισε ωστόσο ότι «αντιπροσωπείες και υπουργοί» από τις δύο χώρες θα πρέπει να έχουν προηγουμένως διασφαλίσει ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα έχουν μια συνάντηση που θα «επιτύχει αποτελέσματα».

Την ίδια ώρα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε κατά τη συνάντησή του με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι συνομιλίες Ρώσων-Ουκρανών συνεχίζονταν πρακτικά σε καθημερινή βάση.

Την Πέμπτη  από την Αττάλεια της Τουρκίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε επίσης αναφερθεί στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών υποστηρίζοντας πως η Μόσχα είναι ανοιχτή στο να πραγματοποιηθεί αλλά με την προϋπόθεση ότι εκείνη θα είναι ουσιαστική.

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί «ανοικτό πόλεμο» με τη Ρωσία

Την ίδια στιγμή ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ξεκαθαρίζει από την Αττάλεια της Τουρκίας πως δεν επιθυμεί «ανοικτό πόλεμο με τη Ρωσία». «Έχουμε ευθύνη να εμποδίσουμε αυτή τη σύγκρουση να επεκταθεί πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας και να μετατραπεί σε ανοικτό πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

hxonews

Περικυκλώνονται ουκρανικές πόλεις

Κι ενώ οι διπλωματικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ο ρωσικός στρατός περικυκλώνει πόλεις όπως το Κίεβο και την Οδησσό οι οποίες συνεχίζουν να οχυρώνονται. Εντυπωσιακό είναι μονταρισμένο βίντεο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανία και δείχνει τις σφοδρές μάχες που εκτυλίσσονται στους δρόμους έξω από το Κίεβο.

Κάτοικοι στο Λούτσκ υποστηρίζουν ότι ξύπνησαν στις 6.45 σήμερα το πρωί όταν τέσσερις ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης. Η Galina Padalko – πρώην μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Λούτσκ – τράβηξε μια φωτογραφία που δείχνει πυκνό μαύρο καπνό πάνω από το αεροδρόμιο.

«Μένουμε 2 χιλιόμετρα μακριά. Οι πύραυλοι μας ξύπνησαν. Ζούσαμε στο Χάρκοβο και φύγαμε από την πόλη την περασμένη εβδομάδα. Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το Χάρκοβο 100 φορές την ημέρα. Σε σύγκριση με αυτό, αυτό δεν ήταν τόσο κακό» αναφέρει.

Κρανίου τόπος το Χάρκοβο – Το βομβάρδισαν 89 φορές σε μια μέρα

Παράλληλα, σφοδρούς βομβαρδισμούς δέχεται το Χάρκοβο το οποίο επίσης έχει περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη, Όλεχ Σινεχούμποφ η Ρωσία φέρεται να βομβάρδισε 89 φορές κατοικημένες περιοχές μέσα σε μόλις μια μέρα με στόχο σχολεία, σπίτια αλλά και ένα ψυχιατρείο.

hxonews

Συγκεκριμένα, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα ψυχιατρείο στην πόλη Izyum της ανατολικής Ουκρανίας σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη χαρακτηρίζοντας την επίθεση «έγκλημα πολέμου εναντίον αμάχων». Ο Όλεχ Σινεχούμποφ, ανακοίνωσε ότι 330 άνθρωποι ήταν στο νοσοκομείο και ότι 73 είχαν απομακρυνθεί. Ωστόσο, δεν υπήρχαν θύματα σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει λάβει «αξιόπιστες αναφορές» για αρκετές περιπτώσεις ρωσικών δυνάμεων που χρησιμοποιούν βόμβες διασποράς σε κατοικημένες περιοχές στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η αδιάκριτη χρήση τέτοιων όπλων μπορεί να ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου.

Η χρήση τους σε κατοικημένες περιοχές είναι ασυμβίβαστη με τις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διέπουν τη διεξαγωγή εχθροπραξιών, είπε η εκπρόσωπος Λιζ Θρόσελ.

Γερμανία: Συνάντηση Σολτς – Ερντογάν τη Δευτέρα στην Άγκυρα

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα την πρώτη του επίσκεψη στην ‘Αγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, τη συνάντηση θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

documentonews.gr