Το ΚΚΕ με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στα Νοσοκομεία του Λασιθίου

10:23 π.μ. - Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2024
10:02 π.μ. - Παρ, 02/23/2024
Image: Το ΚΚΕ με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στα Νοσοκομεία του Λασιθίου

Το ΚΚΕ στηρίζει τα αυτονόητα αιτήματα των υγειονομικών και των φορέων του λαϊκού κινήματος του Λασιθίου

Το τραγικό συμβάν με το θάνατο του 17χρονου Μάριου, που αποκάλυψε ακόμα μια φορά την υποστελέχωση του νοσοκομείου Ιεράπετρας, το πιθανό επ’ αόριστο κλείσιμο της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Σητείας και τα νέα «εντέλλεσθε» του διοικητή των διασυνδεμένων νοσοκομείων του νομού, τα οποία όχι μόνο δε λύνουν προβλήματα αλλά τα οξύνουν, έρχονται να προστεθούν στην ήδη τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νομό με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την αποψίλωση του αναισθησιολογικού τομέα του ΓΝ Αγ. Νικολάου. 3 μήνες περίπου μετά την επίσκεψη του υπουργού υγείας τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν αλλά έχουν οξυνθεί περαιτέρω!

Όλα αυτά έχουν επιδεινώσει τις ήδη άθλιες συνθήκες εργασίας με διπλοβάρδιες, με χρωστούμενες άδειες και ρεπό, με υπερεφημέρευση, καθήλωση των μισθών, με έλλειψη στήριξης από απαραίτητες ειδικότητες, που οδηγούν τους υγειονομικούς σε σωρεία παραιτήσεων και το λαό σε υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.

Η επίθεση της κυβέρνησης στην δημόσια δωρεάν υγεία είναι ολομέτωπη. Συνεχίζει, από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, την υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας, που οδηγεί στην διάλυση των νοσοκομείων, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), του ΕΚΑΒ. Κι αυτά τη στιγμή που το κόστος για την αγορά των 40 πολεμικών αεροσκαφών F-35 για τα ΝΑΤΟϊκά πολεμικά σχέδια ισούται με την λειτουργία 2.000 νέων δημοτικών σχολείων και τη λειτουργία 70 νέων νοσοκομείων!

Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής έχουν ήδη τραγικά αποτελέσματα για την υγεία και τη ζωή των ασθενών και των εργαζομένων στις μονάδες υγείας. Αποτελέσματα που θα ενταθούν με αντιλαϊκά μέτρα όπως η εφαρμογή των απογευματινών - επί πληρωμή χειρουργείων, που διαφημίζει κυβέρνηση και υπουργείο και μετατρέπουν ολοκληρωτικά την υγεία σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα για λίγους !

Κυβέρνηση-7η ΥΠΕ και διοικήσεις των νοσοκομείων επιδιώκουν με μπαλώματα και εντέλλεσθε να κλείσουν τις τεράστιες τρύπες που η πολιτική τους έχει δημιουργήσει, δημιουργώντας όμως άλλα τεράστια και επικίνδυνα κενά! Λύση δεν είναι να μοιραστεί η φτώχεια της έλλειψης προσωπικού μεταξύ των 4 νοσοκομείων του Λασιθίου. Επιδιώκουν με την πολιτική «του διαίρει και βασίλευε» να στρέψουν τον ένα λασιθιώτη απέναντι στον άλλο, το ένα νοσοκομείο απέναντι στο άλλο για να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για την υγεία και τη ζωή του λαού!

Οι παλλαϊκές κινητοποιήσεις όλου του προηγούμενου χρόνου σε όλες τις πόλεις του νομού μας και σε ολόκληρη την Κρήτη, δείχνουν ότι ο λαός του Λασιθίου δεν ξεγελιέται με τις κενές περιεχομένου κυβερνητικές υποσχέσεις. Ξέρει ότι η υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας και των νοσοκομείων, οι εξαθλιωμένοι μισθολογικά υγειονομικοί και οι τραγικές συνθήκες εργασίας δεν οδηγούν σε προσλήψεις αλλά σε ανακύκλωση των ήδη εργαζομένων και σε νέα κύματα παραιτήσεων.

Μόνη λύση σε αυτό τον κατήφορο είναι η ένταση του αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των υγειονομικών, που είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του λαού. Είναι η ενίσχυση όλων των νοσοκομείων του Λασιθίου, της Κρήτης, της χώρας με ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων για όλα τα νοσοκομεία, με αξιοπρεπείς μισθούς και με κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής. Να σταματήσει η ομηρία των συμβάσεων και των εργολάβων –άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να μην περάσει η εμπορευματική λειτουργία των νοσοκομείων (απογευματινά χειρουργεία, εργολάβοι κλπ). Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό!

Το ΚΚΕ στηρίζει τα αυτονόητα αιτήματα των υγειονομικών και των φορέων του λαϊκού κινήματος του Λασιθίου, της Κρήτης, όλης της χώρας. Καλεί το λαό να συμπορευτεί μαζί του στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας –Πρόνοιας.