Το Κ.Κ.Ε Λασιθίου για την ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Ιεράπετρας για την απόλυση 8 εργαζόμενων στην υπηρεσία καθαριότητας
Από την Τομεακή Επιτροπή Λασιθίου του ΚΚΕ εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:
Η ομόφωνη απόφαση των εκπροσώπων των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην Δημοτική Επιτροπή Ιεράπετρας, την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, για την απόλυση 8 εργαζομένων οι οποίοι από το 2017 καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον τομέα της καθαριότητας, με διαδοχικές συμβάσεις, χωρίς μάλιστα να ενημερωθεί ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου, μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλούν.
Τη στιγμή που, επί 9 ολόκληρα χρόνια οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υπηρεσίας καθαριότητας, τη στιγμή που η αποχώρησή τους θα σημάνει και την “ακινητοποίηση” των απορριμματοφόρων του δήμου, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την καθημερινότητα και την υγιεινή της πόλης, τη στιγμή που παίρνεται μια τέτοια απόφαση ερήμην των ίδιων των εργαζόμενων, τη στιγμή που ακόμη και η ίδια δημοτική αρχή αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό στον Δήμο της Ιεράπετρας, την ίδια ακριβώς στιγμή η εκλεγμένη με τη στήριξη της ΝΔ δημοτική αρχή, έχοντας πλήρη ταύτιση με την “συμπολιτευόμενη” αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ (που στηρίζεται και από ΣΥΡΙΖΑ), ψάχνει να εξοικονομήσει πόρους από τη μισθοδοσία 8 εργαζομένων.
Αυτή η απόφαση μπορεί να σηματοδοτήσει παρόμοιες ενέργειες και για τους περίπου εκατό επιπλέον εργαζόμενους σε διάφορες υπηρεσίες του Δήμου Ιεράπετρας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Από την άλλη, αχνοφαίνεται στον ορίζοντα η προσπάθεια του Δήμου να περάσει η καθαριότητα στα χέρια ιδιωτών, κάτι που θα διπλασιάσει το κόστος και φυσικά θα φορτωθεί στα λαϊκά στρώματα της Ιεράπετρας.
Η δε απέλπιδα προσπάθεια του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην αντιπεριφερειάρχη, Γ.Γουλιδάκη, σε ραδιοφωνικό σταθμό του Λασιθίου, να μαζέψει τ’ ασυμμάζευτα, τα της απόλυτης δηλαδή σύμπλευσής του με την δημοτική αρχή, μόνο ειρωνικό μειδίαμα μπορεί να προκαλέσει. Αλλά και η απόλυτη προσήλωσή του στις διατάξεις του υπουργείου εσωτερικών του Μ. Βορίδη, μόνο ως αμελητέα ταύτιση με τις κυβερνητικές επιλογές δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Η απόφαση αυτή πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Να ακυρωθεί στην πράξη η νομοθετική ρύθμιση που έχει εισάγει το υπουργείο εσωτερικών, που επιβάλλει στους δήμους να ασκούν έφεση σε περίπτωση πρωτόδικων αποφάσεων υπέρ των συμβασιούχων, αφαιρώντας την πρωτοβουλία από τους αιρετούς να στηρίξουν έμπρακτα το προσωπικό που θεωρούν απολύτως αναγκαίο. Αυτό δεν δίνει το δικαίωμα σε καμία δημοτική αρχή και στις πολιτικές δυνάμεις που διαμορφώσαν διαχρονικά το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο να το παίζουν «αθώοι». Όπου η Λαϊκή Συσπείρωση είναι δημοτική αρχή, οι δήμαρχοι σέρνονται στα δικαστήρια γιατί απειθαρχούν στις κατευθύνσεις του υπουργείου δείχνοντας έμπρακτα ποιος είναι με το δίκιο των χιλιάδων συμβασιούχων εργαζόμενων στην τοπική διοίκηση χωρίς «ναι μεν αλλά».
Οι Γεραπετρίτες μαζί με τα σωματεία και τους φορείς τους, να συμπαρασταθούν στους υπό απόλυση εργαζόμενους. Καμία απόλυση εργαζομένου. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να στελεχωθούν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου με το αναγκαίο και μόνιμο προσωπικό. Στις πλατείες του Λασιθίου στην απεργία της 28 Φλεβάρη να νεκρώσουν οι χώροι δουλειάς πλημμυρίζοντας τις απεργιακές συγκεντρώσεις γιατί οι ζωές των πολλών δεν είναι κόστος.