Το ΚΚΕ για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

10:12 π.μ. - Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019
10:06 π.μ. - Πέμ, 20/12/2019
Image: Το ΚΚΕ για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

Τι αναφέρει στο δελτίο τύπου για τις σημερινές εξελίξεις σε σχέση με τις συμβάσεις παραχώρησης των δύο θαλάσσιων περιοχών νοτίως και δυτικά της Κρήτης για έρευνα υδρογονανθράκων

Με αφορμή την σημερινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την έγκριση της σύμβασης παραχώρησης των δύο θαλάσσιων περιοχών νοτίως και δυτικά της Κρήτης για έρευνα υδρογονανθράκων στην κοινοπραξίας TOTAL – EXXON MOBILE – ΕΛΠΕ, η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ τονίζει:
 
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας την σκυτάλη από τις προηγούμενες συνεχίζει την παράδοση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.
Κυβέρνηση και αστοί αναλυτές προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα ψεύτικων προσδοκιών ότι θα έχει ο λαός μας τεράστια οφέλη ώστε να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των εργαζομένων της περιοχής στα σχέδια καταλήστευσης του ενεργειακού πλούτου της χώρας μας. 
 
Όμως η πραγματικότητα είναι πως το μόνο που εξασφαλίζεται είναι η απρόσκοπτη κερδοφορία των ενεργειακών μονοπωλιακών ομίλων. Την ίδια στιγμή ο λαός καταδικάζεται σε ενεργειακή φτώχεια καθώς στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, θα πληρώνεται ολοένα και ακριβότερα η χρήση της. Αντίστοιχα ο λαός θα χρυσοπληρώνει και όποιες υποδομές γίνουν για τις ανάγκες της εξόρυξης και της μεταφοράς της ενέργειας.
 
Επιπλέον, αποκρύπτεται η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια του έλεγχου των πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους και των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή, ειδικά μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας, αλλά και μεταξύ περιφερειακών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως η Τουρκία, το Ισραήλ κα. Αυτό αποδεικνύεται και με τις πρόσφατες εξελίξεις με την κυπριακή ΑΟΖ, τις προκλητικές ενέργειες της τουρκικής άρχουσας τάξης και τις απειλές για γεωτρήσεις σε θαλάσσιες ζώνες που δεν της ανήκουν με βάση το διεθνές δίκαιο. 
 
Η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό της Κρήτης να μην τσιμπήσει στο επιχείρημα της δήθεν δίκαιης ή βιώσιμης ανάπτυξης που τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν.
Η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μπορεί να γίνει προς όφελος του λαού, μόνο στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης όπου τα μέσα παραγωγής, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, οι εγχώριες πηγές ενέργειας, τα μέσα παραγωγής και διανομής της ενέργειας θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία. Ένας τέτοιος δρόμος ανάπτυξης προϋποθέτει η εργατική τάξη, ο λαός να πάρει στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας.»